Guvernul desfiinteaza Fondul de Dezvoltare si Investitii: A fost o schema de imprumuturi fictive

Sambata, 14 Decembrie 2019, ora 07:38
9293 citiri
Guvernul desfiinteaza Fondul de Dezvoltare si Investitii: A fost o schema de imprumuturi fictive

Fondul de Dezvoltare si Investitii va fi transferat la Ministerul Lucrarilor Publice spre desfiintare, a declarat seful Cancelariei premierului, Ionel Danca.

"Un capitol important al acestui proiect de lege priveste Fondul de Dezvoltare si Investitii, o schema, de fapt, de imprumuturi fictive, prin care fostul Guvern a amagit autoritatile locale cu contracte de finantare fara o sursa bugetara reala, ci doar pentru a evita inscrierea unor credite de angajament in calculul deficitului bugetar. (...) Acest mecanism de finantare, urmare a proiectului de lege aflat in prima lectura si pentru care Guvernul urmeaza sa-si angajeze raspunderea, va fi desfiintat. (...)

Fondul de Dezvoltare si Investitii se transfera de la Comisia Nationala de Strategie si Prognoza, care trebuie sa revina la misiunea ei de baza, aceea de a face prognoze si studii de impact bugetar, se transfera la Ministerul Lucrarilor Publice si Administratiei, iar valoarea imprumuturilor acordate in cadrul contractelor de finantare deja semnate, 239 de contracte de finantare semnate, dintre care 40 au primit deja avans sau deconturi in perioada 1 octombrie - 8 noiembrie, se diminueaza la valoarea deja virata beneficiarilor si diferenta neutilizata se restituie pana la sfarsitul anului intr-un cont la MLPDA", a declarat Ionel Danca, vineri, la finalul sedintei de Guvern, prezentand proiectul de modificare a OUG 114.

Fiind intrebat daca FDI va fi desfiintat, el a explicat ca "de trei saptamani, acest Fond, din punct de vedere juridic, este 'greu de ucis'".

"Am incercat mai multe formule juridice astfel incat sa anticipam si sa evitam posibile litigii in instanta ca urmare a desfiintarii abuzive a acestui fond. Prin urmare, am transferat fondul la Ministerul Lucrarilor Publice si nu se mai aloca imprumuturi, iar valoarea imprumuturilor contractate se diminueaza la valoarea imprumuturilor acordate. Practic, cei care au primit bani prin acest fond, vorbim de aproximativ 40 de proiecte, raman cu banii luati, nu mai primesc nimic in plus.

In acelasi timp, pastram prevederea ca ei trebuie sa ramburseze banii. Si atunci, pentru a putea rambursa banii, trebuie sa ramana un cont disponibil la Ministerul Lucrarilor Publice, unde urmeaza sa se ramburseze banii respectivi. Este o formula de a ne proteja impotriva unor litigii, pe de alta parte asiguram cadrul de recuperare a sumelor date pentru aceste imprumuturi", a declarat Danca.

El a mai precizat ca programul de finantare a statiunilor balneare se modifica si se transfera la Ministerul Lucrarilor Publice "intr-un program de finantare a infrastructurii balneare".

"In acest caz, contractele semnate pentru proiectele depuse continua la Ministerul Lucrarilor Publice, iar incheierea de noi contracte se va face in limitele bugetare alocate anual", a adaugat seful Cancelariei premierului.

Totodata, a spus Danca, schema de gradinite sportive, programul "Growth - investim in copii, investim in viitor", se transfera la Ministerul Lucrarilor Publice si va fi administrat de Compania Nationala de Investitii, iar contractele semnate vor fi derulate pana la finalizare si nu vor mai fi acceptate noi contracte in cadrul acestei scheme de finantare, urmand ca aceasta schema "sa se desfiinteze la finalizarea contractelor deja semnate".

Citeste si:
Cîţu: „Dacă mai există onoare în România şi preşedintele Senatului îşi va da demisia după motivarea CCR”
Cîţu: „Dacă mai există onoare în România şi preşedintele Senatului îşi va da demisia după motivarea CCR”
Premierul Florin Cîţu a susţinut marţi, 28 septembrie, că preşedintele Senatului, Anca Dragu, ar trebui să demisioneze din funcţie, după ce Curtea Constituţională va publica motivarea...
Reacția lui Cîțu în ședința PNL după ce a aflat când se votează moțiunea: „It's ok!” SURSE
Reacția lui Cîțu în ședința PNL după ce a aflat când se votează moțiunea: „It's ok!” SURSE
Liberalii s-au reunit marți seară, 28 septembrie, în prima ședință cu Florin Cîțu în rolul de președinte al partidului. Conform unor surse politice, premierul nu a părut îngrijorat...
Sursa: AGERPRES
Comentarii
Caliman Eugen
rank 4
raulbaal
rank 5
In loc sa-l faceti bun ,viabil ,l-ati desfiintat!Ageamii!Orice stat