Hanul Gabroveni din Capitala, restaurat cu 7 milioane de euro

Sambata, 26 Iunie 2010, ora 12:51
3899 citiri
Hanul Gabroveni din Capitala, restaurat cu 7 milioane de euro

Lucrarile de reabilitare, extindere si remodelare functionala a Hanului Gabroveni din Bucuresti vor costa 30,3 milioane de lei (circa sapte milioane de euro), din care Ministerul Culturii va contribui cu trei milioane de euro din fonduri europene, iar Primaria Capitalei, cu restul de patru milioane.

Potrivit unui proiect de hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), care va fi supus la vot miercuri, Ministerul Culturii s-a adresat pentru obtinerea de fonduri in cadrul Mecanismului Financiar Spatiul Economic European.

La inceputul anului 2009, Mecanismul Financiar Spatiul Economic European a acceptat finantarea proiectului "Restaurare, extindere si remodelare functionala a Hanului Gabroveni", acordand un grant de trei milioane de euro.

Proiectul, care a fost declarat eligibil la 2 iunie 2009, are ca scop restaurarea Hanului Gabroveni si punerea lui in functiune prin realizarea unui Centrul Cultural European, sub coordonarea municipalitatii, si acordarea unor spatii, pe o perioada limitata de noua ani, in vederea gazduirii Institutului de Memorie Culturala - institutie subordonata Ministerul Culturii.

In prezent, cladirea hanului mai pastreaza ziduri ale incaperilor de la parter si etaj, in timp ce in curte, boltile pravaliilor si zidurile acestora s-au naruit. Hrubele aripii de est ale constructiei sunt naruite si ele, iar cele ale aripii de vest risca sa se prabuseasca in lipsa unor masuri de recuperare a monumentului, se arata in documentele supuse aprobarii CGMB.

Construit la inceputul secolului al XIX-lea, Hanul Gabroveni se afla in Centrul Istoric al Capitalei, intre strada cu acelasi nume si strada Lipscani, intr-o zona apropiata Curtii Vechi Domnesti.

Pericolul care amenință industria alimentară. Cum ar putea deveni inflația o prezență permanentă
Pericolul care amenință industria alimentară. Cum ar putea deveni inflația o prezență permanentă
După criza provocată de pandemia de coronavirus în urmă cu patru ani, statele lumii s-au confruntat cu o inflație mare și constantă, care nu a mai fost văzută, în multe locuri, de la...
Falimente pe bandă rulantă. Câte firme românești și-au suspendat activitatea în 2024. Creștere masivă față de anul trecut
Falimente pe bandă rulantă. Câte firme românești și-au suspendat activitatea în 2024. Creștere masivă față de anul trecut
Meciul socio-economic din România pune mari probleme afaceriștilor. Micii antreprenori cad pe capete, iar cei care speră la statutul de întreprinzător se întreabă de mai multe ori dacă...
#restaurare Han Gabroveni, #bani Han Gabroveni , #investitii
  1. Pericolul care amenință industria alimentară. Cum ar putea deveni inflația o prezență permanentă
  2. Falimente pe bandă rulantă. Câte firme românești și-au suspendat activitatea în 2024. Creștere masivă față de anul trecut
  3. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  4. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  5. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  6. Platforma X a lui Elon Musk înșală utilizatorii și încalcă regulile pentru conținutul online, acuză Uniunea Europeană
  7. Funcția pe care toți utilizatorii o așteptau de la căștile Samsung. Cum funcționează Voice Control
  8. Microsoft anunță noi prețuri pentru abonamentele Game Pass Xbox
  9. Cele mai mari pericole pentru companiile românești înainte de 2025. Radu Burnete: „Nu trebuie să tot dăm electroșocuri economiei”
  10. Funcția care nu este disponibilă pe ecranul secundar al smartphone-ului Galaxy Z Flip 6 al Samsung