Ziare.com

Incurcatul labirint al investitiilor pentru cercetare si tehnologii

Marti, 03 Aprilie 2012, ora 18:56

   

Incurcatul labirint al investitiilor pentru cercetare si tehnologii
Astazi, toate tarile din lume au inteles ca bazele prosperitatii economice ale unui popor depind de politica cu care acesta isi promoveaza investitiile in cercetarea stiintifica, modernizarea tehnologiilor si in restructurarea industriilor.

Un studiu intocmit de National Science Board, organul de conducere al National Science Foundation, SUA, arata ca peisajul general al cercetarii a facut un salt fundamental in ultimul deceniu, potrivit Project Syndicate.

Investitorul "number one", la cifre absolute

Era de asteptat ca unele tari asiatice, cum este China sau Coreea de Sud, sa pompeze resurse in cercetare, un drum sigur spre propriul progres tehnic, ceva care le face independente de tehnologiile altora, platite cu bani si sacrificii.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Acestia, este vorba de SUA, Europa si Japonia, dupa ce s-au falit multe decenii cu miracolul gandirii lor tehnice, presimt ca povara zdrobitoare a datorilor le forteaza sa nu mai poata suporta aceleasi cheltuieli ca inainte, pentru tehnologiile viitorului.

Oricum, cel putin deocamdata, ne-am obisnuit ca SUA sa fie investitorul mondial numarul unu, in cercetare. In 2009, imvestitiile lor se cifrau la 400 de miliarde de dolari, depasind cheltuielile totale ale Chinei, Japoniei si Germaniei, luate la un loc. A fost o initiativa bine justificata a presedintelui Obama.

La procente, se rastoarna balanta

Stralucitele cifre absolute dau, insa, alta imagine decat evolutiile procentuale, mult mai semnificative in ceea ce priveste dinamica economiei globale. In ultimii zece ani, SUA, campionul investitilor in cifre absolute, a scazut nivelul procentual de la 38% la 31%, iar UE de la 27% la 23%. In acelasi timp, Asia a inregistrat cresteri de la 24% la 32%.

Nu mai vorbim de China, unde cheltuielile pentru cercetare au crescut ametitor cu 20% intr-un an, dublu fata de rata de crestere a PIB, devenind, astfel, al doilea investitor in cercetare, la nivel mondial.

Privind spre tabara cealalta, observam ca Japonia s-a limitat la o crestere de 4%, Statele Unite ale Americii la 5%, iar UE la 6%.

Sectorul privat devine, intre timp, principalul actor pe aceasta scena, care prefigureaza scenariul viitorului, din culise. Cel mai spectaculos a fost, in sectorul privat, anul 2009, cand investitiile in cercetare se cifrau in Japonia la 75%, in Coreea de Sud la 73%, China 72%, Germania 67%, iar SUA 60%.

Tavalugul vine din est spre vest

In ciuda procentelor care le dezavantajeaza, in valori absolute, Statele Unite ale Americii raman, si pentru domeniul privat, tot liderul investitiilor in domeniu, la un nivel dublu cat al Japoniei, liderul procentual.

Devine explicabil faptul ca numeroase state, vorbim de importantele puteri economice, ofera avanaje fiscale celor ce investesc in cercetare, iar tarile asiatice ataca acest domeniu cu o agresivitate deosebita.

In plus, ele au inteles importanta fortelor de munca de inalta calificare si bine platite, care pot fi valorificate atat acasa, cat si in exterior, ceea ce acorda o dubla semnificatie investitiilor in domeniul cercetarii.

Nu poate scapa nici faptul ca, in timp ce tarile emergente incurajeaza formarea tineretului in sectoarele de varf ale tehnicii, tineretul tarilor dezvoltate este atras de alte domenii.

Se imputineaza inginerii si se inmultesc filosofii

In SUA, numai 4% din licentiati au urmat studii tehnice, in timp ce tinerii chinezi se pot lauda cu o pondere de 33%, iar tinerii din intreaga Asie, luata in ansamblu, cu ponderea de 19%, aproape de cinci ori cat cea a SUA.

Cu asemenea ritmuri, nu este exclus ca tarile dezvoltate, care mai ieri importau mana de lucru necalificata pentru nevoile lor, sa-si atraga, in viitor, personalul calificat necesar din afara, platind cu salarii exorbitante declinul propriei forte de munca din industrie.

Trebuie sa observam cum sunt limitate, astazi, resursele alocate cercetarii, tocmai in tarile cele mai dezvoltate.

Intrucat, concomitent, apare necesitaea de a face fata maine ratelor grele ale dobanzilor angajate ieri, ne putem face imaginea sumbra a zilei de poimaine, cand generatiile viitoare ar putea constata ca, in loc sa fi mostenit de la noi o avere, au mostenit numai pagube fara acoperire.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1389 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nea Piti....

...aici nu o sa posteze scribalaii PDL-aci! Ca la alte articole isi baga coada....Asta cu cercetarea, e treaba grea,te doare capul, nu stiu cu ce se mananca ii depaseste! Asa ca aici pot posta linistit, eu. Vai de mama noastra de romani!
O spune unul care a lucrat in cercetare si i-a vazut si pe chinezi....
Sunt curios care sunt acum cifrele in Ro!

 

Daca lucrai in cercetare,n-aveai timp de ziare.com

Si aveai un limbaj mai decent.
Totusi si pedeleii sunt oameni,chiar daca nu-mi plac nici mie ii respect,mai smechere.

Mai anal-fabetule...

...Half homuncul, half protuberantza incongruenta cu tine insutzi...
Cind vorbeste/scrie un inginer - indiferent specializarea -, stai jos, loaza agramata, si ia notitze! Poate invetzi si tu ceva...
Tu vorbesti de limbaj decent?!?... Ia ia-tzi - Ooops! - "la mina" postarile, sa vezi cit de decent esti tu,... shmechere!
V-atzi obraznicit to(n)tzi astia cu circumvolutziunile coala format A6 si datzi lectzii mishtocaresti celor care incearca sa impinga omenirea asta in fztza si nu au creierii multzima vida. Ca 99,9% dintre bipezi...
Ai auzit in viatza aia a ta, minuscula, de Neagu Djuvara? Stii ce zicea?... "Totzi oamenii sintem fundamental kretini! Marea majoritate tzine sa fie kretina ... profund!"...
Fie ei simpatizantzi sau politruci. Si de toate culorile...

half

In urma cu 3 ani cand Boc a inceput taierile a redus la jumatate fondurile de cercetare aprobate si contractate. Intrprinderea la care lucram apucase deja sa investeasca fondurile proprii de cofinantare in doua proiecte si spera ca in doi ani sa poata iesi pe piata cu produse noi. Nu a mai fost posibil. Atunci mi-am pierdut locul de munca si am inceput sa postez pe ziare.com pt ca am inceput sa am timp. Dupa caderea bocului o sa ma intalniti din ce ince mai rar pe aici.

Stimate domnule inginer...

Ca unul care mi-am petrecut cu studiile superioare, cercetarea, inventziile si inovatziile mai multzi ani decit au unii de somn cind ... ies la pensie, cred sincer ca nu avetzi nevoie de seniorul ... copy-paste si "datele" lui pt. gugushtuci la fara frecventza!
Si nici nu sint utile. In vreun fel...
Singura cifra care spune adevarul despre "razboiul" tehnic si tehnologic ce va sa vie este faptul ca 1/3 din licentziatzii din China sint ingineri! Asta e uluitor... Nici Pitzigoiul ("coleg" de andropauza cu noi!) nu intzelege efectul apocaliptic al acestor cifre. Si nici vreun ... scribalau din astia care dorm pe tastatura si au domiciliul stabil in ... propriul calculator!
A propos de Asia, pt. mine cea mai shocanta imagine - in sensul bun al cuvintului - a ceea ce inseamna grija profesionista pt. viitor, dragoste de tzara si responsabilitate guvernamentala reala, este cea a Coreii de Sud in care invatzamintul liceal e obligatoriu si gratuit! Iar din 2015 va avea invatzamintul superior obligatoriu si gratuit!!!
Noi ne gindim unde se afla ... America?
Ideea e unde ne aflam noi!
Iar noi nu mai sintem nicaieri...
Noi aproape nu mai sintem...
DELOC!

Da mai,dar istoricul liberal Neagu Djuvara ...

...stii ce spunea despre Antonel ,ori despre Tontanel?!?
Wow,lasa ca-ti amintesc eu.
Ca stiu ca te oftici.
Ca doar nu vezi,nu auzi decat ce vrei.
Revenind la ANTONEL...
"Iubitii de liberali sunt condusi acuma de Antonescu. Acum cateva zile a declarat ca Iliescu s-a retras din politica. Ca sa spui o asemenea prostie implinesti o vorba romaneasca: Daca prostul nu-i fudul, nu-i prost destul.
Asta este Crin Antonescu", afirma Neagu Djuvara.
....Stai sa vezi ce zice ilustrul istoric de TONTANEL
afirmand despre Victor Ponta,liderul PSD ca este "o marioneta in mainile lui Ion Iliescu".
"El il dirijeaza pe Victor Ponta, se vede foarte clar", a afirmat Neagu Djuvara.
Toata stima pentru domnul Neagu Djuvara,bai postak.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor