Investitie in Parang: Telescaun construit cu bani publici pentru interese private?

Duminica, 15 Mai 2011, ora 11:29
4037 citiri
Investitie in Parang: Telescaun construit cu bani publici pentru interese private?
Foto:Ziare.com/Marius Mitrache

Proiectul prin care ar trebui sa se dezvolte domeniul schiabil din Parang este pus din nou sub semnul intrebarii. Faza a doua a proiectului, construirea unui telescaun, este contestata de proprietarii de pensiuni din zona, care sustin ca telescaunul este facut doar pentru a satisface interesele clientilor politici.

Dupa ce am scos la iveala cum s-a evaporat primul milion de lei, adica 10 miliarde de lei vechi, din conturile bugetului public in conturile firmei Kranz Eurocenter Pitesti, acum a venit randul etapei a doua, de 4 milioane de lei( 40 de miliarde de lei vechi).

Telegondola din Parang - bani multi, lucrari invizibile

De data aceasta, Kranz Eurocenter Pitesti va scapa printre degete ceva firimituri si partenerilor asociati, Acomin Cluj - Napoca si Doppelmayer Austria.

In aceasta etapa este vorba despre construirea unui telescaun, a unei partii de schi si alte cateva lucrari.

Telescaun sa deserveasca interese private

Telescaunul care va fi construit urmeaza, potrivit proiectului, sa porneasca de la Hotelul Rusu si pana in poienita de la pilonul 17 din Parang. Acest aspect a atras nemultumirea proprietarilor de pensiuni din zona de amonte, mai exact de la cabana ANEFS in sus, deoarece acestia sustin ca vor fi dezavantajati. Oamenii sustin ca acest telescaun a fost gandit doar in folosul proprietarilor cabanei Rusu si este de fapt un telescaun privat, dar construit din bani publici.

"Noi, proprietarii de pensiuni din partea dinspre munte, adica de la ANEFS in sus, si aici vorbim de cateva sute de locuri de cazare, suntem dezavantajati. Acest telescaun a fost conceput sa ii duca pe turistii care se cazeaza la cabana Rusu, in statiunea Parang. Adica este telescaunul proprietarilor cabanei Rusu construit din bani publici, dar privat", spun proprietarii de pensiuni din amonte de telescaunul care se construieste, care au dorit sa-si pastreze anonimatul de teama amenzilor pe care administratia locala, respectiv primarul Tiberiu Iacob Ridzi, le poate impartii cu generozitate.

"Va rog sa nu ne dati numele, pentru ca vom fi amendati de administratie. Noi vorbim, dar nu vrem sa ne apara numele, vrem sa fim anonimi", ne-au rugat reprezentantii pensiunilor.

Proprietarii de pensiunii isi argumenteaza nemultumirea si ineficienta telescaunului prin faptul ca punctul de debarcare in munte este intr-o poienita, de unde mai trebuie sa parcurgi ceva drum pana sa ajungi la cabanele din partea de sus.

"Punctul final este in poienita. Nu vorbim de faptul ca se va distruge acest loc, unde momarlanii isi tineau nedeia stramoseasca si ca va fi scoasa si troita de aici. Pe ei nu ii intereseaza, pentru ca terenul apartine domeniului public. Vorbim despre primul telescaun construit cu banii publici, dar pentru a valorifica potentialul de jos de la cabana Rusu. Pe ce turist il va ajuta sa urce cu acest telescaun pana in poienita, iar de aici sa vina pe jos, cu bagajele si schiurile in spate sa se cazeze la noi? Tot telescaunul cel vechi va fi folosit, iar acesta va fi utilizat doar iarna si doar de cei care sunt cazati la Rusu", mai spun proprietarii de pensiuni din zona cabanei ANEFS.

Oamenii sustin ca in momentul in care a fost vorba de demararea acestui proiect, toti au fost bucurosi si si-au dat acceptul, dar acum cred ca nu este decat o teapa sustinuta politic in teritoriu de oricine ar fi la guvernare.

"Noi am fi cei mai mari admiratori ai acestui proiect, daca inainte de toate s-ar face drumul de acces pana la munte, ca sa ne putem aduce turistii la pensiuni. Acest telescaun pe noi nu ne ajuta absolut deloc daca lasa turistii in poienita. In schimb, le va umple cabanele altora, cu sustinere politica. Deci oricine vine la putere, aceasta investitie e protejata, iar banii publici sunt folositi strict in scopuri private", mai spun oamenii.

Pe de alta parte, reprezentantii MRDT sustin ca proiectul a fost propus in forma aceasta de autoritatile locale si ca nu au nicio legatura cu proiectarea.

"Noi acoperim doar partea financiara, proiectul a fost propus de primaria din zona. Numai ei pot sti cum au gandit dezvoltarea si cat vor sa dezvolte. Cel mai bine este sa vedeti la primarie", ne-au declarat reprezentantii MRDT.

La randul sau, Alin Simota, unul dintre proprietarii cabanei Rusu, spune ca nu s-a implicat in acest proiect si nu stie despre ce este vorba. "Daca se face doar pana in Poienita si nu urca mai sus, nu este in regula. Dupa parerea mea, cred ca pentru dezvoltarea turistica a Vaii Jiului ar trebui sa existe o strategie unitara si nu una pe bucati", spune Simota.

Autoritatile locale pretind ca in plan ar mai figura sa se construiasca inca un telescaun, din poienita si pana in Parangul Mic.

"Acest telescaun pleaca de la Rusu si va avea un punct intermediar undeva pe drumul judetean si pana in poienita sau la Casuta din Povesti. De acolo, in plan este sa se mai construiasca un altul pana in Parangul Mic, altfel acesta nu va avea nicio utilitate", spune Lucian Dragomir director SPADPP Petrosani.

DNA cu ochii pe investitie

Procurorii DNA au luat la ochi modul in care s-a demarat investitia privind dezvoltarea domeniului schiabil din masivul Parang, mai exact cum a fost decontat primul milion de lei (10 miliarde de lei vechi).

Investitia privind domeniul schiabil din Parang a fost castigata de un grup de firme formata din Kranz Eurocenter Pitesti,(conducatoarea asocierii), Acomin Cluj - Napoca si Doppelmayer Austria.

Proiectul privind dezvoltarea domeniului schiabil din masivul Parang a fost controversat inca din momentul intocmirii studiului de fezabilitate.

Studiul tehnic a fost elaborat de Centrul Profesional de Proiectare si Cadastru SA Petrosani, document pentru care a incasat 53 de miliarde de lei vechi.

Bugetul pentru implementarea acestui proiect de dezvoltare a domeniului schiabil alocat de Guvern a fost de 80 de milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#telescaun Parang, #investitie Parang Udrea , #investitii
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
NU este de mirare ......a mai verificat cineva ce sa facut cu TELEGONDOLA si PARTIA de SCHII de la Piatra Neamt ???