Investitorii din Romania sunt hartuiti cu cereri de mita - raport SUA

Duminica, 10 Iulie 2016, ora 16:35

   

Investitorii din Romania sunt hartuiti cu cereri de mita - raport SUA
Potentialii investitori in Romania sunt avertizati cu privire la gradul ridicat de coruptie, stagnarea reformelor privind companiile de stat, birocratia si lipsa de transparenta in Raportul privind Climatul Investitional al Departamentului de Stat al SUA.

Potrivit analizei facute de Profit.ro asupra raportului lansat la inceputul acestei luni, in material sunt evidentiate o serie de progrese privind mediul de afaceri, dar si foarte multe puncte slabe ale Romaniei in atragerea investitiilor straine.

Parlamentul nu cere parerea specialistilor cand adopta legi in domeniul economic

Astfel, se observa ca, desi a initiat masuri pentru a creste rolul consultarii publice si al studiilor de impact ale reglementarilor propuse, Guvernul continua sa se foloseasca de ordonante de urgenta din cauza ca legislatia nu este adoptata la timp in Parlament.

In plus, Parlamentul nu se consulta si nu ia in considerare studii de impact atunci cand adopta legi in domeniul economic.

Cererea de mita a ajuns la nivel de hartuire

"Coruptia la toate nivelurile ramane endemica, iar liderii politici ai tarii nu au manifestat inca o vointa politica necesara si consistenta pentru a combate in mod eficient aceasta problema", se mai arata in raport.

Agentiile cu responsabilitati in combaterea coruptiei reactioneaza incet in privinta implementarii legii, atunci cand nu sunt chiar inactive, se rmai emarca in raport, fiind insa mentionate activitatea DNA si faptul ca ANAF a intensificat controalele privind fraudele la companiile private.

"Investitorii americani s-au plans atat de coruptia de la nivel guvernamental, dar si din mediul de afaceri, vama, primariile si administratiile financiare locale fiind cel mai frecvent mentionate. In anumite cazuri, potrivit acestora, cererea de mita venita din partea autoritatilor de la nivelurile de jos sau de mijloc ale administratiei a atins dimensiunea unei hartuiri", se spune in raport.

Investitorii straini au reclamat si durata excesiva necesara pentru a obtine planuri urbanistice zonale, avize de mediu, titluri de proprietate, licente si conectari la utilitatile publice.

Si in ceea ce priveste accesare unui ajutor de stat, regulile si procedurile sunt complicate.

Iar marile contracte care implica Guvernul - in mod particular, parteneriatele public-privat si privatizarea principalelor companii de stat - "pot fi blocate de interese politice si economice sau nu mai sunt puse in practica din cauza lipsei de coordonare dintre ministere", afirma raportul.

Lipsa de experienta a instantelor judecatoresti in litigiile comerciale este un alt motiv de nemultumire pentru investitori.

Potrivit datelor Bancii Mondiale, durata punerii in aplicare a unui contract dureaza in medie 512 zile, de la momentul actionarii in instanta pana la plata efectiva, procesul propriu-zis durand in medie 365 de zile, iar aplicarea deciziei judecatoresti necesitand, in medie, alte 95 de zile.

Raportul apreciaza in schimb legislatia in vigoare privind medierea.

Se simte lipsa de specialisti pe piata muncii, se cer reforme in educatie

Desi Romania a oferit in mod traditional o resursa de munca larga si pregatita, la costuri reduse si in majoritatea sectoarelor, in ultimii ani, oferta de forta de munca inalt calificata s-a restrans, in special in domeniul IT. Investitorii straini solicita reformarea programelor educationale invechite astfel incat sa corespunda in mai mare masura cerintelor pietei.

Raportul mentioneaza si exodul medicilor si asistentelor, din cauza salariilor mici si practicii medicale depasite din Romania. Anual, desi intra in sistem 3.000 de medici, alti aproximativ 3.500 parasesc sistemul, prin pensionare sau imigrare, spitalele romanesti inregistrand in prezent un deficit de 12.500 de medici. In pofida cresterii salariilor cu 25% anul trecut, Guvernul nu are o strategie viabila pentru a remedia aceasta problema, se noteaza in raport.

Departamentul de Stat al SUA mai remarca faptul ca taxarea muncii ramane ridicata, ceea ce face ca 25-30% din forta de munca sa alimenteze economia neagra, salariile acestora nefiind declarate si impozitate.

Pe de alta parte, sunt apreciate masurile din ultimii ani pentru imbunatatirea sistemului de impozitare si a colectarii, pentru a creste transparenta si pentru a consolida legislatia care sa atraga investitorii straini.

Potrivit datelor oficiale, investitiile americane directe in Romania se ridicau, pana la finele anului trecut, la 1,33 miliarde de dolari. Domeniile in care oamenii de afaceri americani au investit cu precadere sunt tehnologia informatiei si comunicatii, energie, servicii si industrie, in special in industria auto si de consum.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6784 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
MosGerila
rank 5
Nu imi face nici o placere sa citesc asemenea articole, dar am
impresia ca este descrisa situatia reala din RO.
Daca guvernul iolos, sau urmatorul, ar analiza calm toate aceste piedici in calea progresului local, poate ca ar trebui sa gaseasca metode de simplificare de proceduri administrative, dar si mentinerea unui control anti-frauda si anti-coruptie eficace.

Mentalitatea balcanica a romanilor trebuie absolut ameliorata si adusa la nivelul european occidental. Poate ca nu este inca unul absolut perfect, dar este mai bun decat ceea ce traiti acum.
ORD cel adevarat
rank 5
Nu ma impiedic de guvernul Ciolos ci de parlament in aceas
...problema.
Ce legi gace Madalin Voicu Copilul Minune,Paun, Sobaru, Cristiana Anghel si multi alti ca ei, ori parlamentarii penali ?
Doar gunoaie nu legi.
Astia adopta legi care-i depersonalizeaza persoanele cu studii superioare si profesionisti-specialisti.

Doresc guvern tot de TEHNOCRATi nu de politicieni corupti si de oameni incapabili.
Urzica
rank 1
gunoaie politice ca Ponta, Firea, Dracnea, Vanghe
ce poti face cind ai gunoaie penale in politica precum faimosii Ponta, Dracnea, Firea, etc???
Kogaion78
rank 2
adikatelea....vanzarea de tzari...e cu sens unic..
....adikaaaa....ce bine ne-au vandut......mama ce bine......si dupa aia....ce misto ne-au comandat sa ne omorim economia....si sa renuntzam la dezideratul milenar....ca sa ne cumpere mai bine.....si mama mama....ce le mai muncim pe gratis....si tot noi suntem nerecunoscatori....ca le-am dat tot capitalul uman....da' nu tacem dreac....ca sa ne ierte...dar acu....vezi duamne.....e coruptie.....

...peei....ce dreac vor golanashii globali....sa scoata cilivizatziune....din golanie ????....e ca si cand dai unuia un pumnoi in fatza...si dupa aia...te miri de ce-i cure singe....
Apollo13
rank 3
Deci americanii spun ca au investit in Ro....
....1,3 miliarde dolari in 26 de ani. Putin, f.putin si nu conditiile din Ro i-a alungat sa fim seriosi. A venit Bechtel si nu a facut mai nimic, la Craiova au scos un Ford care este mai prost si mai scump decit autohtona Dacie iar fabrica lucreaza din cind in cind. Noroc cu birocratia si coruptia ca pina azi nu mai era nimic, nimic romanesc. Au trebuit sa vina francezii sa ne vanda gazele si apa noastra, sa vina italienii sa vanda energia electrica produsa tot de noi, au venit altii sa exploateze petrol cind la ei acasa nu stiu daca aveau vreo sonda de petrol. Tragind linie care este cistigul? Absolut niciunul, profiturile se deplaseaza pe banda rulanta in tarile enumerate sau i n paradisuri fiscale pentru ca noi romanii nu stiam sa luam banii pe gaze, curent, apa, telecomunicatii, comert, etc.
ORD cel adevarat
rank 5
Rusii matale cat au investit ?
Bei fara sifon. ori tragi pe nas ?
Urzica
rank 1
Paleologu are dreptate despre gunoiu CristianPreda
Cristian Preda e un gunoi penal urit mirositor al carui loc e la puscarie!
hc-ct
rank 5
@ord...
asa rau atzi ajuns va rugatzi sa invesreasca rusia?
banuiesc ca au citit si ei raportul departamentului de stat USA. oare mint americanii , tu ce crezi ord cel adevarat? hahaha!!!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor