Jocurile Olimpice din 2022 organizate la Padina, cu investitori din Congo?

Miercuri, 05 Mai 2010, ora 11:10
2768 citiri
Jocurile Olimpice din 2022 organizate la Padina, cu investitori din Congo?

Iancu Caracota, prefectul judetului Dambovita, vrea sa organizeze Jocurile Olimpice de Iarna din 2022 si cauta investitori in tarile francofone din Africa, precum Senegal, Burkina Faso, Mali si Congo, care nici macar nu participa la Olimpiada.

Autoritatile dambovitene vor sa aduca Jocurile Olimpice de Iarna in Statiunea Padina-Pestera din Muntii Bucegi, in conditiile in care statiunea exista deocamdata doar pe hartie, scrie Adevarul.

O alta problema este ca, drumul de acces, lung de aproximativ 45 de kilometri, este unul forestier si nu poate fi parcurs decat cu masinile de teren. Pe platoul de la Padina nu s-a turnat nici macar o fundatie de hotel, fara sa mai vorbim de partii de schi sau patinoare, si turistii nu au la dispozitie nici macar spatii de campare amenajate, WC-uri ecologice sau iluminat public.

Comparativ cu satul Olimpic de la Vancouver, care a gazduit Jocurile Olimpice in aceasta iarna, care a pus la dispozitia participantilor noua baze pentru desfasurarea competitiilor, plus alte trei baze de antrenament, Romania nu are practic nimic.

Chiar si asa, prefectul judetului, Iancu Caracota (fost membru PD-L), este optimist si crede ca ar putea rezolva problema cu 42 de milioane de euro cu 25 de milioane pentru a investi in infrastructura rutiera catre Statiunea Padina-Pestera, plus alte 17 milioane pentru partiile de schi.

"Ne zbatem sa depunem proiectul. Speram sa fim alesi. Si reprezentantii tarilor francofone ne vor face lobby si ne vor sprijini. Este logic ca avem o sansa. Pentru asta ne batem", a declarat Iancu Caracota. Si pentru inceput autoritatile dambovitene au platit o firma de consultanta din Spania cu 10 milioane de lei pentru a afla daca proiectul este realizabil.

Primul pas in acest sens a fost o intalnire cu ambasadorii tarilor francofone din Africa, precum Senegal, Maroc,Burkina Faso, Mali si Republica Congo, organizata, marti, la Targoviste. Acestia au fost atat de interesati de proiect, incat o parte dintre ei au atipit in timp ce arhitectul sef al judetului, Dan Nitescu, prezenta proiectul viitoarei Statiuni pentru Sporturi de Iarna Pestera-Padina.

Pentru ca Romania sa fie aleasa, trebuie sa raspunda la 25 de probleme, divizate in noua teme. Pentru a avea sanse sa fie promovat de Comitetul Olimpic national, iar apoi acceptat de forul international (CIO), un dosar trebuie sa dovedeasca existenta sprijinului guvernamental, dar si al populatiei din zona unde se doreste organizarea.

In apropierea orasului pretendent trebuie sa existe aeroport international, drumuri si mijloace de transport moderne.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...