Ziare.com

Laserul de la Magurele: O firma franceza a primit un contract de 60 milioane de euro

de Constantin Pescaru
Vineri, 12 Iulie 2013, ora 14:23

   

Laserul de la Magurele: O firma franceza a primit un contract de 60 milioane de euro
Firma franceza Thales a semnat, joi, un contract in valoare de 60 de milioane de euro pentru furnizarea sistemului de lasere de mare putere dezvoltat din fonduri europene la Magurele, langa Bucuresti.

La eveniment au participat premierul Victor Ponta si omologul sau de la Paris, Jean-Marc Ayrault.

Potrivit informatiilor publicate pe site-ul companiei Thales, sistemul va genera o putere de 2x10 petawati (10 la puterea 15 wati) in pulsatii ultrascurte.

Acesta va deschide drumul catre o noua generatie de acceleratoare de particule extrem de puternice, care vor fi mai mici decat cele din prezent si mai ieftine, fiind folosite in cercetari din fizica si din domeniul medical.

Laserul de la Magurele ar putea aduce investitii de un milliard de euro

In plus, cele doua tari au mai semnat un acord intre Universitatea Polithnica din Bucuresti si cea din Thales, pentru pregatirea profesionalistilor care vor lucra in cadrul proiectului de la Magurele, care ar trebui sa fie operational din 2017.

De asemenea, directorii agentiilor nationale pentru deseuri radiocative din cele doua tari au semnat un acord de cooperare in domeniu.

In luna iunie, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, a declarat ca laserul de la Magurele ar putea concentra investitii publice si private de peste un miliard de euro si va crea in total 13.000 de locuri de munca, inclusiv pentru 1.000 de cercetatori din toata lumea, din care peste 200 vor fi angajati permenent.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3040 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Acuma incepem sa pricepem ceea ce banuiam inca de la inceput:

coana Ioropa ishi muta banu' dintr-un buzunar intr-altul.
Deci noi propunem un mare de proiect de dat cu lazeru'n stele, deshi n-avem capacitatea sa facem lazeru' shi nici oameni pregatitzi sa umble cu lazeri, shi totushi coana Ioropa ni-l aproba. E colosal de fabulos !

 

autodistrugere

CE este pe drumul autodistrugerii, cu birocratii care arunca banii pe toate "rahaturile" cu taxe care cresc permanent pina la prabusire financiara totala.
Locurile de munca ce vor fi create vor mari numarul si asa enorm de mare al "taietorilor de frunze la ciini" din cadrul EU.

 

groapa de gunoi a Europei si a istoriei....

sa te bucuri pt ca pe teritoriul tau se ard cele mai toxice deseuri ale Europei este o "performantza"demna de ospicii.....!!!tot se da cu marele laser de la Magurele dar se evita dinadins ADEVArul.....lipseshte din declaratzia de avere a uzurpatorului de la cortoceni,tocmai cota parte cu fracsu la marea afacere cu deseuri din portul Constanta......!!!

Ati inteles?

"Profesionalistii" din articol nu sunt neaparat fizicieni, cum s-ar astepta lumea. Doar sosesc via UPB (cu dedicatie, ministrului delegat cu cercetarea :))...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor