Liviu Voinea: Investitorii fug de euro tot in zona euro

Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 13:41

   

Liviu Voinea: Investitorii fug de euro tot in zona euro
Dupa ce Romania s-a confruntat cu o criza economica interna, acum risca sa resimta consecintele unei crize externe, este de parere analistul economic Liviu Voinea.

"Abia acum Romania este fata cu reactiunea, abia acum Romania este confruntata cu o criza globala. Pana acum, sfarsitul lui 2008, 2009, 2010, Romania s-a confruntat cu propriile sale probleme de natura interna, a avut o criza interna, acum intr-adevar avem sau riscam sa avem consecintele unei crize externe", a declarat analistul, citat de Capital.

Acestuia i se pare aberanta situatia actuala de pe piata, cand investitorii fug de euro, insa se duc tot in zona euro.

"Ceea ce s-a intamplat astazi pe piata valutara este putin aberant. Investitorii fug de problemele din zona euro ducandu-se unde? Tot in zona euro este aberant. Sigur ca daca ne uitam la evolutia cursului euro-dolar, care era 1,44 vineri si astazi este 1,38, daca ne uitam la euro-yen era 117, este 112, vezi ca lumea in principiu, speculatorii fug de euro in aceste zile si de asemenea cursul leului fata de dolar s-a depreciat considerabil", a continuat el.

In opinia sa, nu ar trebui sa fim totusi in aceeasi oala, mai ales ca "din perspectiva datoriei publice stam totusi mai bine".

"Dar de ce totusi creste cursul euro fata de leu? Explicatia este de natura mai degraba psihologica, dupa parerea mea insa gresita, adica investitorii speculativi au o motivatie gresita. Ei spun ceva de genul: daca natiunile puternice ale Europei au probleme, atunci natiunile periferice au probleme si mai mari si baga Romania la galeata", a explicat Voinea.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1440 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
philon
rank 4
ce explicatii de rahao
adica vor sa spuna ca in realitate "leul" este puternic?.... cum oare sa fie puternic, daca economia nu merge si coruptia este generalizata?!?!
Cred ca de fapt, leul este tinut fortat la nivelul asta, tocmai ca sa nu ajungem prea competitivi. un leu slab incuajeaza exporturile, pe cand un leu puternic importurile - deci concluzia: Europa vrea sa importam de la ei si nu sa exportam. Dar cel mai probabil intr-un an sau doi o sa se vada cu adevarat cat face romania si atunci o sa fie jale.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor