Liviu Voinea: Investitorii fug de euro tot in zona euro

Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 13:41
1702 citiri
Liviu Voinea: Investitorii fug de euro tot in zona euro

Dupa ce Romania s-a confruntat cu o criza economica interna, acum risca sa resimta consecintele unei crize externe, este de parere analistul economic Liviu Voinea.

"Abia acum Romania este fata cu reactiunea, abia acum Romania este confruntata cu o criza globala. Pana acum, sfarsitul lui 2008, 2009, 2010, Romania s-a confruntat cu propriile sale probleme de natura interna, a avut o criza interna, acum intr-adevar avem sau riscam sa avem consecintele unei crize externe", a declarat analistul, citat de Capital.

Acestuia i se pare aberanta situatia actuala de pe piata, cand investitorii fug de euro, insa se duc tot in zona euro.

"Ceea ce s-a intamplat astazi pe piata valutara este putin aberant. Investitorii fug de problemele din zona euro ducandu-se unde? Tot in zona euro este aberant. Sigur ca daca ne uitam la evolutia cursului euro-dolar, care era 1,44 vineri si astazi este 1,38, daca ne uitam la euro-yen era 117, este 112, vezi ca lumea in principiu, speculatorii fug de euro in aceste zile si de asemenea cursul leului fata de dolar s-a depreciat considerabil", a continuat el.

In opinia sa, nu ar trebui sa fim totusi in aceeasi oala, mai ales ca "din perspectiva datoriei publice stam totusi mai bine".

"Dar de ce totusi creste cursul euro fata de leu? Explicatia este de natura mai degraba psihologica, dupa parerea mea insa gresita, adica investitorii speculativi au o motivatie gresita. Ei spun ceva de genul: daca natiunile puternice ale Europei au probleme, atunci natiunile periferice au probleme si mai mari si baga Romania la galeata", a explicat Voinea.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#investitori zona euro, #Liviu Voinea investitori, #investitii Liviu Voinea , #investitii