Marile companii straine care primesc 145 de milioane de euro de la statul roman

Luni, 29 August 2016, ora 17:17
6300 citiri
Marile companii straine care primesc 145 de milioane de euro de la statul roman

Ministerul Finantelor a publicat, luni, lista ajutoarelor de stat pentru marile corporatii prezente in Romania, care include sase companii.

Cererea de subventii a fost de trei ori mai mare decat oferta statului, in conditiile in care Guvernul a crescut cu 50%, pana la 145 milioane de euro, bugetul alocat schemei de ajutor pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie.

In total, in perioada 11 iulie - 22 august au fost depuse la Ministerul Finantelor 36 de cereri de acordare de subventii de 1,98 de miliarde de lei, pentru investitii in valoare totala de 5,47 miliarde lei (1,2 miliarde euro).

"Din 36 de proiecte de investitii au fost selectate sase, in valoare totala de 2,28 de miliarde de lei. Ajutorul de stat solicitat se ridica la 621,4 milioane de lei. Urmeaza ca, in maximum 45 de zile lucratoare de la publicarea listei, sa fie analizate cele sase cereri de acord pentru finantare si anuntate rezultatele finale", a precizat ministerul.

Pe lista publicata de minister se afla, in ordinea punctajului obtinut, companiile:

  • Pirelli Tyres Romania SRL, care solicitat 128,9 milioane lei de la stat,
  • Arctic SA (163,2 milioane lei),
  • Clariant Products Ro SRL (68,7 milioane lei),
  • Robert Bosch SRL (97 milioane lei),
  • Safe Med International SRL (72,85 milioane lei),
  • Alu Menziken SRL (90,9 milioane lei).

Ce schimbari a facut Guvernul

In luna mai, guvernul a modificat schema de subventionare a firmlor care investesc cel putin 44 milioane lei, echivalentul a 10 milioane euro, dupa consultari derulate cu reprezentantii mediului de afaceri.

Modificarile au vizat simplificarea si debirocratizarea procedurilor schemei de ajutor de stat, dar si majorarea bugetului cu 50%, la 638 milioane de lei (circa 145 milioane euro).

Oficial, schema de ajutor de stat are ca scop sprijinirea investitiilor cu importante efecte in economie. Ajutoarele se acorda sub forma de granturi de la bugetul de stat, pe baza unor cheltuieli de investitii eligibile.

Insa multi oameni de afaceri si economisti sustin ca astfel de ajutoare de stat acordate doar pentru marii investitori distorsioneaza concurenta, defavorizand companiile mici si mijlocii.

La finalul lunii iulie, Asoaciatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), care reprezinta interesele unor patroni romani din economie, a solicitat Guvernului sa transfere cel putin 48 de milioane de euro de la subventiile catre marile corporatii din economia romaneasca pentru a finanta programe destinate intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) la recitificarea bugetara din luna august.

Asociatia oamenilor de afaceri sustine ca subventile acordate marilor corporatii au un efect mult mai mic in economie decat sumele alocate firmelor mici, create de mici antreprenori romani care vor sa se lanseze in afaceri.

Intre timp, Executivul a lansat mai multe scheme de finantare pentru dezvoltarea afacerilor mici si pentru antreprenorii aflati la inceput de drum.

Citeste si:
Eșecul PSD de la Sectorul 1. Cum încearcă social-democrații să ascundă rușinea referendumului ratat împotriva lui Clotilde Armand
Eșecul PSD de la Sectorul 1. Cum încearcă social-democrații să ascundă rușinea referendumului ratat împotriva lui Clotilde Armand
La un an de zile după ce au început să strângă primele semnături, PSD alături de alte cinci partide nu au reușit să strângă îndeajuns de multe semnături pentru organizarea...
Ministerul Transporturilor vrea să mai cumpere încă 20 de trenuri electrice. Pe ce trasee vor circula
Ministerul Transporturilor vrea să mai cumpere încă 20 de trenuri electrice. Pe ce trasee vor circula
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat miercuri, 10 august, că începe o nouă licitaţie pentru încă 20 trenuri electrice de lung parcurs. ”Autoritatea pentru Reformă...