Ziare.com

Marile companii straine care primesc 145 de milioane de euro de la statul roman

Luni, 29 August 2016, ora 17:17

   

Marile companii straine care primesc 145 de milioane de euro de la statul roman
Ministerul Finantelor a publicat, luni, lista ajutoarelor de stat pentru marile corporatii prezente in Romania, care include sase companii.

Cererea de subventii a fost de trei ori mai mare decat oferta statului, in conditiile in care Guvernul a crescut cu 50%, pana la 145 milioane de euro, bugetul alocat schemei de ajutor pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie.

In total, in perioada 11 iulie - 22 august au fost depuse la Ministerul Finantelor 36 de cereri de acordare de subventii de 1,98 de miliarde de lei, pentru investitii in valoare totala de 5,47 miliarde lei (1,2 miliarde euro).

"Din 36 de proiecte de investitii au fost selectate sase, in valoare totala de 2,28 de miliarde de lei. Ajutorul de stat solicitat se ridica la 621,4 milioane de lei. Urmeaza ca, in maximum 45 de zile lucratoare de la publicarea listei, sa fie analizate cele sase cereri de acord pentru finantare si anuntate rezultatele finale", a precizat ministerul.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Pe lista publicata de minister se afla, in ordinea punctajului obtinut, companiile:

  • Pirelli Tyres Romania SRL, care solicitat 128,9 milioane lei de la stat,
  • Arctic SA (163,2 milioane lei),
  • Clariant Products Ro SRL (68,7 milioane lei),
  • Robert Bosch SRL (97 milioane lei),
  • Safe Med International SRL (72,85 milioane lei),
  • Alu Menziken SRL (90,9 milioane lei).


Ce schimbari a facut Guvernul

In luna mai, guvernul a modificat schema de subventionare a firmlor care investesc cel putin 44 milioane lei, echivalentul a 10 milioane euro, dupa consultari derulate cu reprezentantii mediului de afaceri.

Modificarile au vizat simplificarea si debirocratizarea procedurilor schemei de ajutor de stat, dar si majorarea bugetului cu 50%, la 638 milioane de lei (circa 145 milioane euro).

Oficial, schema de ajutor de stat are ca scop sprijinirea investitiilor cu importante efecte in economie. Ajutoarele se acorda sub forma de granturi de la bugetul de stat, pe baza unor cheltuieli de investitii eligibile.

Insa multi oameni de afaceri si economisti sustin ca astfel de ajutoare de stat acordate doar pentru marii investitori distorsioneaza concurenta, defavorizand companiile mici si mijlocii.

La finalul lunii iulie, Asoaciatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), care reprezinta interesele unor patroni romani din economie, a solicitat Guvernului sa transfere cel putin 48 de milioane de euro de la subventiile catre marile corporatii din economia romaneasca pentru a finanta programe destinate intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) la recitificarea bugetara din luna august.

Asociatia oamenilor de afaceri sustine ca subventile acordate marilor corporatii au un efect mult mai mic in economie decat sumele alocate firmelor mici, create de mici antreprenori romani care vor sa se lanseze in afaceri.

Intre timp, Executivul a lansat mai multe scheme de finantare pentru dezvoltarea afacerilor mici si pentru antreprenorii aflati la inceput de drum.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 6100 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor