Ziare.com

Nu, Milcovul n-a secat inca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 si 24 ianuarie 1862

de Petrisor Peiu, analist
Sambata, 25 Ianuarie 2020, ora 12:20

   

Nu, Milcovul n-a secat inca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 si 24 ianuarie 1862
Petrisor Peiu
Aproximativ 2.000 de oameni politici au distrus vietile a 5 milioane de romani si pentru aceasta performanta ne cer astazi salarii imense si pensii speciale. 2 000 de parlamentari, ministri si secretari de stat, prefecti, primari, presedinti de Consilii Judetene, sefi de agentii si autoritati nationale. Cu totii, printre cei mai bogati si mai fericiti romani. Cu totii, la cea mai simpla raguseala se duc la doctor la Viena. Cu totii au copii la studii sau rezidenti la mii de kilometri departare. Cu totii au uitat de mult sa mearga pe jos sau cu autobuzul.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Aproape 5 milioane de locuitori insumeaza cele 8 judete moldovene (4.971.000, sursa:AICI) la 1 iulie 2018. Adica aproape un sfert dintre cei 22 milioane de romani inventariati de statistica nationala. Moldova este o regiune mai dens populata decat alte provincii romanesti: Iasiul este judetul cu cea mai numeroasa populatie din tara (944.000 locuitori), Suceava al cincilea cel mai populat judet (757.000 locuitori), Bacaul e pe locul 7, Galatiul pe 12 si Neamtul pe 15.

Cand vine vorba de economie, insa, aceleasi 8 judete moldave nu reprezinta mai mult de 13% din economia nationala (135,9 miliarde lei din 1.040,8 miliarde lei total national pe 2019:


Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Sursa: AICI


Iata, stransa in numai doi indicatori, intreaga drama a Moldovei noastre: peste 22% din romani produc doar 13% din ce produce natiunea intreaga intr-un an. Niciun judet moldovean nu exceleaza la economie. Iasiul, cel mai populat judet al tarii, reprezinta abia 3% din economia romaneasca, depasit fiind de cinci alte judete (Constanta, Timis, Cluj, Brasov si Prahova). Cat despre Suceava ce sa mai spunem: al cincilea judet ca populatie nu reprezinta decat 1,8% din economie, lasat in urma de alte 15 judete...

Cat priveste performanta economica, adica PIB/locuitor, campionul Moldovei este Iasiul, cu 8.519 euro/locuitor (25% sub media nationala), ocupand abia locul 22 pe tara!!! Sa traducem, oameni buni: niciun judet moldav nu se afla in prima jumatate a clasamentului national privind performanta economica (PIB/locuitor)! Bacaul este abia pe locul 29, cu 32% sub media nationala, Galatiul pe locul 32 cu peste 32% sub media nationala. Ultimele patru judete din Romania ca performanta economica sunt: Neamt (42% sub media tarii), Suceava (43% sub media tarii), Botosani (49% sub media tarii) si Vaslui (52% sub media tarii). Ce se mai poate spune?


Sursa: AICI


Ce este mai trist este ca aceasta evolutie dezastruoasa pentru judetele moldovene a avut loc in ultimii 30 de ani. Da, Moldova a fost saracita, umilita, neglijata, desconsiderata in ultimii 30 de ani, de armata de politicieni care se inghesuie acum la pensii speciale, la salarii uriase si la tot felul de decoratii si medalii. Cei care fac spume la gura vorbindu-ne despre dezvoltarea regionala au omorat, din indolenta, nepricepere sau rea-vointa, mari bucati de Romania, care le plateste o viata de huzur. Sub-dezvoltarea Moldovei, ca si a Olteniei, de altfel, nu este o fatalitate, ea nu a fost dintotdeauna, ci s-a "obtinut" in doar 30 de ani. De catre cei 2.000 de oameni care s-au perindat prin parlament, guvern, agentii, autoritatii si la conducerea diverselor "institutii ale statului". Iata cum arata Romania in 1985, in 1995 si in 2018: Iasiul reprezenta 3,2% din PIB in 1985 (la acelasi nivel cu Timisul, cu Clujul si cu Constanta), Bacaul era al 13-lea judet ca pondere in economie, era 3% din economia Romaniei, azi nefiind mai mult de 2,1% din economie. Suceava era al 15-lea judet (2,7 din economie atunci si doar 1,8% astazi), iar Galatiul era al 17-lea judet (2,6% din economie), azi ajungand sa nu reprezinte mai mult de 1,7% din PIB-ul Romaniei.


Sursa: AICI


Ce s-a intamplat? Simplu: industriile bacauana, ieseana si galateana au fost mutilate de niste politicieni inconstienti. Culmea, de catre niste politicieni adulati in Moldova natala. Cine a fost oare eminenta cenusie din spatele tuturor aranjamentelor parlamentare din ultimii 30 de ani? Cine era cel mai important negociator politic din Romania, cel mai important broker de putere? Viorel Hrebenciu, un bacauan, altfel o minte ascutita si speculativa, sef de promotie la ASE in anii 70, laudat de catre toti colegii de partid sau de parlament! Cine este politicianul liberal cu cei mai multi ani de ministru sau de lider parlamentar? Varujan Vosganian, parlamentar de Iasi. Cine a fost cel mai influent lider judetean din perioada cand PDL a condus tara? Gheorghe Stefan de la Piatra Neamt, cel care a avut puterea sa faca cea mai spectaculoasa afacere pentru firma americana Microsoft, lucru pentru care a ajuns pana la urma la puscarie. Cine este, de ani buni, numarul doi in PNL si a fost printre primii trei din PDL? Raluca Turcan, vice-prim-ministru, nascuta la Botosani. Cine este cel mai longeviv baron din PSD? Marian Oprisan, baronul de Vrancea.

Nu ma pot opri sa dau doua exemple: in anii 90, inca, cea mai mare companie romaneasca era combinatul siderurgic Sidex Galati. 5% din PIB, atat de mare era. Avea, cum s-ar zice astazi, importanta sistemica. 6 furnale, uzina cocso-chimica, laminoare moderne, capacitate de aproape 9 milioane de tone de otel (productia din 1988). Astazi, Sidex-ul a ramas cu un singur furnal si doua laminoare, productia s-a plafonat la 2 milioane de tone de otel si nu mai reprezinta mai mult de 1,5% din PIB... Cine a facut acest lucru? Moldoveanul (din Roman) Sorin Dimitriu, presedintele FPS, in complicitate cu moldoveanul (din Galati) Florentin Sandu (director al combinatului, deputat) au pus la cale un "credit" de 100 milioane de dolari, care i-a adus combinatului o gaura de 1 miliard si firmei iraniene Bali un castig de 1 miliard de dolari si care a pus Sidex-ul in bratele indianului Mittal pe gratis...

In aceeasi perioada, in 1998, Tepro Iasi, cea mai mare uzina de tevi sudate din Europa, era privatizata in favoarea cehilor de la Zelezarny Veseli, fierarii veseli adica. Dupa ce au distrus trei sferturi din fabrica, fierarii veseli l-au asasinat pe liderul sindical de acolo, Virgil Sahleanu, in ziua de 7 septembrie 2000. America de Sud? Nu, oameni buni, Iasi, Romania. Da, asta au facut cei 2.000 de politicieni despre care va vorbeam din tara aceasta.

Ce-ar fi sa aruncam un ochi pe harta autostrazilor din tara?Sursa: AICI


Intelegeti? Singurii kilometri de autostrada din Moldova, si aceia aflati in lucru, sunt cei aferenti centurii Bacaului, un santier pornit de curand, de altfel. Trista recompensa pentru o cariera de 25 de ani de eminenta cenusie a celui mai celebru bacauan...

Poate nu or fi bani, poate e greu de facut vreo autostrada prin sesurile Moldovei, poate ne saboteaza Europa? Or fi inventat vesticii cei perfizi vreo specie protejata de homar din apele Siretului care sa opreasca autostrada moldava? Hai, ca nu aveti noroc deloc. Uniunea Europeana, ingrata Europa, ne-a repartizat noua, romanilor doua coridoare de transport pan-europene, IV si XI. Iata ce afiseaza gratios pe site-ul propriu compania statului roman insarcinata cu autostrazile (imi este si sila sa scriu numele acelei companii):


Sursa: AICI


Adica, dusmanoasa Europa ne finanteaza, laolalta cu culoarul Constanta-Bucuresti-Pitesti-Sibiu- Arad, si culoarul Giurgiu-Bucuresti-Buzau-Bacau-Iasi. Pai si de ce nu construim aceasta autostrada? Ei, uite-asa, de responsabili ce sunt politicienii nostri. Armate de ministri, secretari de stat si directori ignora, cu nonsalanta, banii europeni pentru autostrada care ar lega doua treimi din Moldova si proclama, imberbi, ca vor face, in schimb o alta autostrada, mai scurta, mai scumpa si pe un traseu mai dificil: Iasi-Targu Mures. Pe care o mai numesc si autostrada Unirii, de parca la 1859 Iasiul s-ar fi unit cu Targu Mures, nu cu Bucurestiul. Asadar, ce face clasa noastra politica? Ignora o autostrada de 500 de km, pentru care are bani si nu are obstacole naturale si decide sa faca una de doar 150 km, peste munti si pentru care nu are niciun leu. Cum sa nu le dai cu drag si din suflet multa... pensie speciala?

Poate baga statul nostru bani in proiecte feroviare in judetele moldovene? Iata, de exemplu, ce alocari au fost facute pentru 2019:

- cea mai mare lucrare finantata a fost "Legatura retelei de metrou cu Aeroportul Internatinal Henri Coanda - Otopeni (Magistarala 6. 1 Mai - Otopeni) - 1,7 miliarde lei"

- urmeaza "Reabilitarea liniei de CF Frontiera-Curtici-Simeria parte componenta a Coridorului IV Pan-European pentru circulatia trenurilor cu viteza max. de 160 km/h, tronsonul 2: km.614-Gurasada si tronsonul 3: Gurasada - Simeria (CNCF CFR SA) - 1,2 miliarde lei"

- apoi "Imbunatatirea serviciilor de transport public de calatori cu metroul pe Magistrala 2 Berceni - Pipera (METROREX) - 622 milioane lei"

- apoi "Modernizarea instalatiilor de centralizare electromecanica in 7 statii CF pe sectiunea de circulatie Ilia - Lugoj - 483 mii lei", "Magistrala 5 drumul Taberei - Pantelimon. Tronsonul Drumul Taberei - Universitate (METROREX) - 447 milioane lei ", "Reabilitarea liniei de CF Brasov - Simeria parte componenta a Coridorului IV Pan - European pentru circulatia trenurilor cu viteza max.de 160 km/h, tronsonul: Coslariu - Sighisoara (CN CFR) - 384 milioane lei" si "Reabilitarea liniei de CF Brasov - Simeria parte componenta a Coridorului IV Pan - European pentru circulatia trenurilor cu viteza max.de 160 km/h, tronsonul: Coslariu - Simeria (CN CFR) - 327 milioane lei"

Undeva, pe pozitia 22-23 gasim si "Lucrari de reabilitare pentru poduri, podete si tuneluri de cale ferata - Sucursala Regionala de Cai Ferate Iasi - 8,1 milioane lei", precum si fabuloasa "Lucrari de reabilitare pentru poduri, podete si tuneluri de cale ferata - Sucursala Regionala CF Galati - 0 (zero) lei". (Sursa: AICI)

Despre ce vorbim noi aici? Ce tara construim pana la urma? Poate incercam un proiect "pe fonduri europene" sa punem un grad de sarma ghimpata pe albia Milcovului. Sau poate deviem Dunarea pe albia Milcovului...

Politica de suprimare a oricaror investitii publice in judetele moldovene a dat roade: a cincea cea mai saraca regiune europeana este regiunea de Nord-Est a Romaniei, adica Moldova, mai putin Galati si Vrancea:


Sursa: AICI


Moldovenii produc doar 39% din media pe locuitor a Uniunii Europene, in vreme ce la Bucuresti si in Ilfov suntem la peste 150% fata de media UE, iar nivelul intregii tari era in 2017 63% din media Uniunii. E drept ca nici Oltenia nu sta prea bine: a 9-a cea mai saraca regiune a UE, cu numai 45% din media continentala.

Mai pot oare cei care au condus tara in cei 30 de ani de dupa Revolutie sa nege ca asta este opera lor? Daca macar zece dintre politicienii nostri s-ar trezi in fiecare dimineata cu tabelul de mai sus in minte, Romania ar arata altfel. Dar nu, ei dorm neintorsi, iar la trezire ne recita poezia cu alesii locali care "nu stiu sa scrie proiecte europene". De dimineata pana seara, toate televiziunile ne impuie capul cu primarul Bolojan din Oradea, cum a atras el fonduri europene de-a dezvoltat urbea. Probabil ca omul chiar este un primar excelent si probabil ca a reusit sa isi finanteze multe proiecte. Dar, oameni buni, mai priviti o data tabelul cu performanta economica pe judete: Bihorul ocupa locul 17 pe tara, adica e la mijlocul clasamentului, depasit fiind de Tulcea, Valcea si Salaj. Primarul din Ramnicu Valcea a stat ceva vreme la puscarie, pana sa fie gasit nevinovat de judecatori, iar pe primarii din Tulcea sau din Zalau nu stie nimeni cum ii cheama. A, sa nu uit: in 1985, Bihorul reprezenta 2,9% din economia tarii, iar acum mai reprezinta doar 2,3%. Domnilor ministri, ia mai cititi statisticile tarii pe care o pastoriti. Altminteri, interesanta ideea de a premia locul 17...

Da, povestea cu primarii care atrag mai multe sau mai putine fonduri europene este linia de aparare a celor care conduc tara de la Bucuresti si care isi ascund astfel indolenta. De fapt, guvernul si parlamentul raspund pentru intreaga Romanie, nu doar pentru sectorul 1 al capitalei. De 30 de ani, insa, conducatorii nostri nu s-au preocupat decat de drumul de la vilele lor luxoase din nordul Bucurestilor pana la aeroportul de unde pleaca sa se odihneasca de cinci ori pe luna prin Maldive sau prin Caraibe.

Conducatori ai Romaniei, iesiti de pe soseaua Kiseleff, macar de cateva ori pe an, sa vedeti ce tara va plateste vilele, limuzinele si pensiile speciale. Cum ar fi ca doamna vice-prim ministru Raluca Turcan sa mearga si acasa, la Botosaniul natal, printre doua sesiuni foto cu centrul renovat al Sibiului? Cum ar fi ca domnul Varujan Vosganian sa se uite pe geamul fumuriu al limuzinei parlamentare cum arata Romania dintre Bucuresti si Iasi? Cum ar fi ca domnul Marian Oprisan sa se certe cu conducerea PSD nu pentru dreptul de a-si numi rudele in posturi in care n-ar avea ce sa caute, ci pentru ca autostrada de la Iasi la Bucuresti sa treaca prin Focsani, nu prin Targu Mures?

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 23367 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
40 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O-la-la, domnule Peiu. Moldova e o sursa URIASA de capital uman.

Un capital uman ambitios, inteligent si extrem de adaptabil. Eu sint Transilvanean si nu am decit cuvinte de superlativ pentru mai toti Moldovenii pe care i-am intilnit in vest. Au muncit din greu si cu cap. Sint respectati si au ajuns la un confort material de invidiat. Sa le dea Domnul tot ce-si doresc. Ca merita. Dar ce facem cu Moldova ? A ramas rusinea Europei. Si sincer, e si vina Moldovenilor. Din Romania si de pretutindeni. Unde e patriotismul Moldovenilor plecati? Ce Doamne iarta-ma fac cu banii aia strinsi in vest? Ce-i impiedica sa investeasca cu cap in locul de unde au plecat? Plecatul e usor. Venitul acasa e cel mai greu. Orice mujic poate sa-si puna palma undeva si sa plece in lumea mare. Dar doar un om absolut deosebit poate sa riste banii munciti in vest intr-o investitie facatoare de minuni in locul de unde a plecat. Asta s-ar numi datul inapoi pentru ceea ce ai primit de la locul care te-a facut om.

Mersi pentru articol. Cu drag, ORCA.

 

Gresiti, dle Peiu !

Prioritara e autostrada Iasi-TgMures care face legatura Moldovei cu Transilvania și prin ea cu vestul!
Cu vestul, de unde sa vina investitii, are nevoie de legatura Moldova, nu cu Bucurestiul, cu care ati vazut la ce rezulate s-a ajuns dupa total nefericita aventura (pentru Moldova) din 1859.

De altfel, iesenii au constientizeaza foarte bine acest lucru și nu pun botul la diversiuni gen Bacau-Brasov, Suceava-Bucuresti, Iasi-Bucuresti. Adică spre orice directie, numai spre vest, NU !!

Deci intai Iasi-Tg-Mures si de aici se conecteaza la reteaua de autostrazi Transilvana spre vest.
Apoi alte autostrazi spre alte puncte cardinale.

 

total de acord cu tine...bunastarea vine din vest...

acolo este banul si civilizatia...de la mitici vine balcanismul, coruptia, lenea si mitocania...
daca romania se va rupe vreodata, se va rupe din cauza conducatorilor de la bucuresti...
fa azi un referendum in transilvania pe autonomia financiara fara de capitala: bucalele va primi un sut in ruc cu peste 90%...

sa vezi

ce chestie interesanta si pe care ai trecut-o cu nonsalanta sub tacere.
Miticii aia de care vorbesti plin de obida, uzurpatorii valorilor moldovene si transilvane, a dacilor adevarati, sunt chiar din Moldova sau Transilvania, cu origini adanci in valorile alea de care vorbesti.

Romania mai are doar 19 milioane de locuitori

Moldova se dezvoltă, dar nu ajunge la media pe țară. Are dezavantajul plasării geografice dincolo de Carpați, la frontiera cu cele mai sărace țări europene. Dar Moldova este cea mai bogată in cultură, moldovenii iși laudă și se mandresc cu valorile lor, alții se rusineaza de acestea. Această situație dezavantajeaza unirea cu Republica Moldova. Moldovenii statalisti, pro rușii, Rusia dau vina cand au ocazia pe restul romanilor din tara pentru tratamentul incorect față de aceste județe. Și astfel are mare succes politica de manipulare si pacalire care spune că moldovenii sunt diferiti, iar limba romană frumoasă este diferită de moldovenească.

Multumim dlui Peiu pentru excelentele informatii!

Ca de obicei,comentariul este excelent documentat!
De remarcat din statisticele respective ca pe lista cu cele mai putin dezvoltate regiuni UE Romania este prezenta cu doua in timp ce Ungaria cu patru!
Atentie,Romania este de doua ori mai mare ca suprafata si populatie decat Ungaria!
Cum comenteaza aceasta realitate cei care vor sa ne convinga de "prosperitatea" Ungariei fata de tara noastra,reducand-o la autostrazi de campie!
Fara indoiala,autostrazile sunt importante dar nu determinante pentru nivelul de dezvoltare a unei tari!
Sl.Peiu ne-a mai demonstrat ,cu date clare ,ca Transilvania a inflorit dupa unirea cu Romania depasind zone ale Ungariei!
Cazul Frantei este deosebit,cele doua regiuni de pe lista sunt teritorii "de peste mari"asimilate cu departamente franceze,deci "europene"!!!!Teo

 

Domnilor… peceristi si cenaclisti

ia mai lepadati-va voi de lozinca aia veche cu datul "orei exacte" la Bucuresti. Este cazul sa da-ti urgent drumul la regionalizare…. sa vedeti cum "provinciile" vor absoarbe fondurile europene pana la ultimul cent (ca in Polonia)! Banatenii nu mai spun nimic (se tem sa nu le sara din nou peceristii si cenaclistii-patriotarzi la beregata cu acuze si etichete false). Ma bucura faptul ca in sfarsit s-au trezit moldovenii sa le arate obrazul!

tu esti din sud...

lipsa autostrazilor a insemnat cel putin 4 investitii majore de sute de milioane de euro pierdute de transilvania in favoarea ungariei...
autostrazile sint vasele sanguine ale economiei...nu le ai, nu ai economie...
de aia vor moldovenii autostrada spre vest si nu spre bucuresti...din vest vine bunastarea, de la bucale vine saracia...cam asta e realitatea...

@tgg

Aveti dreptate,autostrazile sunt importante pentru dezvoltarea economica ,dar nu sunt factorul exclusiv al acesteia!
Volkswagen a vrut sa investeasca in Turcia(fara nici o legatura rutiera directa cu Germania)dar a renuntat dupa venirea nationalistului Erdogan!
De ce nu a transferat investitia la Arad,legat direct de autostrazile Europei?
Simplu,capitalul se deplaseaza spre zone cu facilitati fiscale stabile,care-i asigura beneficii si siguranta!
"Iliberala"Ungarie s-a dovedit mai abila pentru atragerea investitiei respective decat ineptiile guvernelor mafiei PSD in frunte cu analfabetul in materie fiscala,Teodorovici
care a gonit si o parte din investitiile straine existente prin politici fiscale aberante si instabile!
Romania poate atrage investitii straine fara eforturi bugetare:
-crearea unei zone franco in Constanta(unul dintre cele mai bine organizate porturi europene)cu excelente posibilitati pentru vase Ro-Ro
-terminarea canalului Bucuresti-Dunare(cu fonduri europene)construit deja in proportie de 70%,transformand capitala in cel mai mare port la Dunare
-si mai ales atragerea capitalului strain printr'o politica fiscala stabila si inteligenta!
-pana cand se vor recupera anii pierduti,din cauza PSD, in constructia de autostrazi in Moldova,Iasul poate fi incurajat fiscal in dezvoltarea industriei farmaceutice,de mic volum,pretabila la transportul aerian(cazul Singapore)
Retelele de autostrazi sunt vitale pentru turism,si Moldova de Nord dispune de un potential urias,dar nu intotdeauna sunt esentiale!
Avem exemplul Spaniei,care profitand de subventiile europene a construit o retea de autostrazi mai mare decat a Frantei,fara a recupera nici pe departe ,diferentele uriase de dezvoltare economico-sociala fata de aceasta!
Mai nou,in Spania au aparut proteste fata de exagerarea dezvoltarii autostrazilor care distrug site-urile istorice!
Romania are nevoie urgenta de o retea de autostrazi care sa lege Moldova,Muntenia si Transilvania,dar pana cand se va realiza acest deziderat,sunt solutii mai rapide de dezvoltare regionala,pentru a recupera timpul pierdut!Teo

Adevarul

Adevarul este ca :
- in 1859, Moldova era putin in urma Tarii Romanesti, din toate punctele de vedere.
- contributia Moldovei la PIB-ul tarii a fost intotdeauna putin mai mic, decat cel al Munteniei, in consecinta si dezvoltarea sa a fost mai redusa.
- Muntenia nu a avut un mare surplus, din care sa pompeze mai mult Moldovei.
- daca nu se unea cu Tara Romaneasca, Moldova ar fi fost astazi mult mai saraca, ar fi fost, probabil, la nivelul Republicii Moldova, care este cea mai saraca tara din Europa.
- faptul ca nu exista autostrazi in Moldova nu inseamna nimic. In restul tarii exista o singura autostrada spre litoral, folosita de toata lumea si o autostrada, in constructie, spre vest. Daca in restul tarii erau mai multe autostrazi, iar in Moldova nu era niciuna, se putea spune ca Moldova a fost nedreptatita.
- distrugerea combinatelor din Moldova nu a fost singulara. Asa s-a intamplat in toata tara. Nu doar Combinatul de la Galati a fost falimentat, ci si cel de la Calarasi sau cel de la Targoviste.

moldovenii nu au nevoie de explicatii...

au nevoie de AUTOSTRADA spre vest...greu de priceput in sud?
moldoveni au inteles chestia asta foarte clar...

Vrajeala...

Moldova, inainte de 1859, era inaintea Valahiei.

Atunci a fost folosita aceeasi sperietoare ca si in rezent "vin Rusii!... Uite ca Rusii concentreaza armata la Ungheni!... Iar Iasiul este doar la 16 Km de Prut!...". Apoi a fost sugerat Focsaniul drept capitala deoarece era undeva la mijloc. Apoi smecherii de Bucale au plusat ca "Uite,sa moara mama ne trebuiesc bani pentru infrastructura la Focsani, bani care nu-i avem... Unde sta regele, ai?...",. Apoi au sugerat un compromis: Curtea de Casatie la Iasi cat si 50,000 de Napoleoni de aur platiti Iasiului drept compensatie pentru pierderea statutului de capitala. Fireste toate acestea au fost doar smecheria valaha...

Copierea modelului francez, adica un stat supercentralizat cu birocratia/politica fiscala concentrata doar intr-un singur loc, a fost si este o belea pentru Moldova/Ardeal/Banat...

Buna analiza !

As vrea sa aduc insa o completare:cum am stat 24 de ani in Germania si Italia ,dar am cunoscut si alte tari europene am constatat un lucru :ca marea majoritate a romanilor,tineri sau de varsta medie alcatuind noua diaspora erau din Moldova cu precadere din zona Vrancea,Bacau si Roman.Se intalneau in weekend-uri in locuri stabilite din centrele oraselor ,in gari si autogari sau la biserici acolo unde existau.Asa ca cine sa mai munceasca in Moldova ? Cum sa investesti intr-o zuna pustie,cu varstnici care si aceia asteptau (unii/multi in fata carciumii) banii de la cei plecati ?

 

Invinuiti-i ca nu au facut nimic!

"Cum sa investesti intr-o zuna pustie" In realitate, mai intai s-au desfiitat locurile de munca si apoi s-a pustit zona.
Ca sa fim drepti, in ultimii 30 de ani politicienii nu au dirijat preferential fonduri, ei nu au facut mai nimic sau au fost dusi de val.
Cel care a defavorizat oarecum Moldova a fost Ceausescu, niste rivali de-ai lui fusesere moldoveni.
Dupa revolutie, ne-am orientat spre Vest si s-au dezvoltat drumurile spre Vest si Ardealul a beneficiat de pozitia lui geografica. Dar, trebuie sa recunoastem, ardelenii sunt ceva mai seriosii.
Fabricile de automobile au adus Olteniei oarecari avantaje. Bucuresti, fiind capitala, a concentrat sediile unor mari firme, multimea de oameni a impus dezvoltareaun comertului.. Este, totusi, capitala tarii, toate drumurile pleaca de aici. Ploiesti este sediul petrolului, Constanta e situata la Marea Neagra...
Deci, nu-i invinuiti pe guvernanti de dirijare tendentioasa sau de persecutarea Moldovei. De fapt, ei n-au facut nimic.

Mai vin si eu cu niste completari, amice n.italy

In privinta romanilor din diaspora, care erau in majoritate moldoveni, iti dau dreptate. Mai ales in privinta celor din Roman. Sunt romascan si stiu situatia. Dar hai totusi sa te lamuresc in privinta unor chestiuni. Zona asta nu-i deloc atat de pustie precum iti inchipui. Si nici populata doar de varstnici. Sunt multi plecati afara, e drept, dar asta nu inseamna ca a ramas orasul gol. Apoi: aia care au plecat, de ce-au plecat? Municipiul Roman tinea in spate aproape toata economia judetului Neamt. Fabrica de tevi, denumita dupa revolutie Petrotub, avea aproape 13.000 de muncitori. Si producea la greu. Deci era rentabila. A fost data pe mana indienilor de la Mittal care au facut-o varza in mod intentionat, iar acum e in pragul falimentului. Astazi mai lucreaza acolo vreo 800 de angajati. Fosta Intreprindere Mecanica Roman, denumita dupa revolutie Umaro, avea si ea vreo 6.000 de angajati. Era cel mai mare producator de strunguri carusel din Europa. A fost divizata, apoi adusa la sapa de lemn, si-n cele din urma desfiintata cu totul. Utilajele au fost date la fier vechi, iar cladirile au fost demolate. Astazi, pe locul fostei fabrici e un mare supermarket. Care e bun, dar ofera de munca doar la vreo suta de romascani. Fabrica de zahar din Roman, Danubiana, a fost ceva mai norocoasa fiindca a fost preluata de nemtii de la Agrana, iar aia au hotarat sa o mentina. Nu mai e la capacitatea de odinioara, cand avea vreo 3.000 de angajati, dar inca se mentine cu cei circa 1.000 de angajati pe care ii are. Si pot continua cu exemplele de felul asta. Totul s-a distrus. In toata Romania, dar in Moldova mai rau ca-n toate celelalte regiuni. In alte parti s-a mai pastrat, s-a mai reconditionat, s-a mai reutilat, s-a mai adaptat la cerintele pietei europene si mondiale. Pe la noi, nu. Pe la noi s-a facut praf si pulbere. Iar asta cu nepretuitul "sprijin" al politicienilor care ne-au tot carmuit vreme de 30 de ani. Si care au avut partea lor de profit personal de pe urma distrugerii industriei noastre, in folosul altora. Si-atunci, iarasi intreb: unde sa mai lucreze cei din Roman si din alte orase moldovene? Cum sa nu plece afara, ca sa poata trai? Da, moldovenii au partea lor de vina, au votat masiv cu Iliescu si FSN inca din prima clipa, practic intreaga regiune era a FSN-ului, si se stie ca o regiune poate fi tinuta sub control mai lesne atunci cand o mentii in saracie si-n incultura, si o hranesti numai cu promisiuni si cu felia de paine aratata de la distanta. Si nici marii investitori nu s-au apropiat initial de Moldova tocmai fiindca era o regiune FSN, echivalenta cu PCR, in care nu aveau sanse sa se dezvolte. Deci cam asa stau lucrurile, prietene. Acum s-ar investi, poate si de catre romascanii plecati afara, dar autostrazile chiar ar fi esentiale pentru circulatia marfurilor. Pesedistii n-au vrut sa le faca. Daca si astia de acum o sa faca la fel, o sa piarda si ei Moldova. Fiindca moldoveanul, intre timp, s-a mai desteptat.

30 de ani, o viata de om, trecuti degeaba peste Romania.

In primavara lui 1990, trecand prin Bals,
era sa fiu linsat de locuitorii de acolo.
De ce ?
Domnii luasera la cunoștință ca cei de la Bucuresti l-ar fi vrut pe Ratiu presedinte .
Si cum Securitatea lansaze zvonul ca Ratiu si Coposu ar vrea sa cumpere fabricile din Romania , sa-i dea afara pe muncitori si pe urma sa le dărame ....

Ii intreb eu acum pe oameni:
cine a facut praf industria romaneasca, vanzand-o la fier vechi in loc sa se lupte pentru modernizarea ei !??

Cine striga sus si tare ca il voteaza pe Iliescu !??

Ma opresc aici.

 

Ce face omul cu mina lui se cheama lucru manual

romanii si-au facut-o cu mina lor. Au votat cu picioarele si acum ii doare capul.
Cita cretinatate aveau bani Ratiu si Campeanu sa cumpere o tara? Nici psdisti nu au avut de aceea au vindut-o pe spagi bune.
Toate greselile se platesc.

Moldovenii

vor autostradă care să-i lege de Vest, nu de București, care a păcălit Moldova de 161 de ani. Noua "Unire" e cu Vestul nu cu amăratul de București, care a tras foate foloasele de pe urma "unirilor", lăsandu-i pe ceilalți cu ponoasele.

 

@alphpha

Nu are nici o legatura dezvoltarea Bucurestiului ,unde traiesc si multi moldoveni,cu lasarea in urma a Moldovei!
Ca dovada ca alte zone s-au putut dezvolta!
Moldova cere autostrada direct cu vestul petru a facilita investitiile venite de acolo ,ca si facilitarea exporturilor ,rezultate ,spre marile piete de absorbtie!
Asta nu elimina necesitatea unei autostrazi care sa tranverseze Moldova de la Nord la Sud legand-o de Bucuresti(o alta piata esentiala de 3 mil consumatori ,ca PIB per capita mai mare decat Roma,Madrid ori,chiar Berlin!!!) si de portul Constanta peste podul de la Braila in constructie!
Oricat de mare ar fi decalajele fata de unele zone ale Romaniei,Moldova romaneasca este mult mai dezvoltata decat cea administrata cu forta de rusi(PPP triplu!)
Vorbind de Bucuresti,capitala Romaniei este mult mai armonios dezvoltata ,in raport cu resursele tarii ,fata de alte capitale care au acumulat cea mai mare parte din PIB-ul national ,ca Budapesta ori Atena,capitale care concentreaza exagerat de mult din PIB-ul national,generand asa numita "hidrocefalie"economico-sociala,in detrimentul provimciilor!
Este una din explicatiile faptului ca ,daca Romania figureaza cu doua regiuni pe lista celor sarace, Ungaria si Grecia,tari pe jumatatea tarii noastre ca populatie si suprafata,fiecare cu cate patru!
Moldovenii isi platesc ,intr'o oarecare masura ,propria situatie dupa ce a votat ani de zile incompetentii ,daca nu deadreptul ,hotii mafiei PSD,ca si oltenii!
Se pare ca acum s-au trezit si urmeaza exemplul ardelenilor care au votat permanent anti-psd fortand investitii in infrastructura!Teo

Corect, Te-o!

Moldova are nevoie de autostrada si pe vericala si pe orizontala.
Si ambele puteau fi demult facute de niste oameni vrednici la conducerea tarii.

Stimati cititori,
noi avem o vinzoleala de necrezut cind te uiti la ea la conducerea tarii. In ultimii 10 ani, sa zicem, am avut vreo 8 prim-ministrii si sute de ministri. Multi de o caliatate execrabila.
Asta fiind trista situatie nu ai cum sa te astepti la rezultate bune de la aceste conduceri ale tarii.

Domnilor, oamenii doresc sa se lege

intre ei, in toate regiunile. Unii au treaba in est, altii au treaba in vest, altii in sud, altii in centru, altii vor sa calatoreasca la Mare, altii la munte, samd.

@alphalpha: comentariu tipic agenturilor rusesti.

Nu cumva ai vrea ca Moldova sa se desprinda de Romania, sa se uneasca cu Republica Moldova si mai apoi sa intre in Imperiul Rusesc !??

Ai ?

aruncatul gunoiului sub pres nu rezolva problema..

moldova e in saracie, asta e o realitate...faptul ca nu exista nici o autostrada macar aprobata pe hartie si finanta e o realitate
sa vii acum cu placa agenturilor straine sau a rusilor e o ineptie, care te poate duce pe termen lung exact acolo...cu siguranta sint 'prieteni' interesati de domeniu...tocmai de aia bucurestiul ar trebui sa isi miste rucul, nu sa vina cu explicatii...

Mda, "provinciile" trebuie tinute sub control

si in saracie, cica ca vin rusii si ungurii sa le care in spate cu sacul (soricul gros de doua degete este putin zis)! In fine, competitorii regionali polonezi, unguri, etc se tin cu mainile de burta (sunteti de-a rasul plansul)
P.S. pentru cultura ta generala: provinciile istorice la Nord de Carpati, Moldova, Maramures, Ardeal, Crisana, Banat.. se numara printre provinciile Romaniei, asa cum se numara si provinciile la Sud de Carpati. Daca capitala a fost stabilita pe malurile Damboviteti, nu inseamna ca tortul si cutitul este in mana Muntenilor! Asadar, stimati domni, fiti asa de amabili si dati drumul la regionalizare (pe o parte este mai corect si mai echitabil asa, iar pe cealalta parte creste competitivitatea in toate regiunile Romaniei). Este greu de inteles de ce va place sa fiti prosti si patetici!

Trei intrebari

Inca un articol impresionant, documentat, convingator, dupa o serie lunga, care demonstreaza ca d-l Peiu este printre putinii care cunosc, ii preocupa, au inteles exact ce s-a gresit, si ce ar trebui facut, il doare, este revoltat de noianul de tampenii si de escrocheriile ale decidentilor, care ne-au condus la faliment.
Ma intreb: cum a fost posibila acel jaf, acea hacuire fara mila a economiei acestei teri? Au fost atat de tam.piti cei doi care au dat de pomana Combinatul Siderurgic din Galati, sau au acum averi imense? Sunt bogatiile acestor vinovati proportionale cu dezastrul pe care l-au produs tarii?
Ii vom inventaria vreodata pe toti acesti ticalosi si le vom confisca beneficiile,pana la al sapteea neam?
Ma mai intreb: l-a abordat premierul Orban, pentru a se consulta cu d-l Peiu, ca sa se foloseasca de priceperea si de inteligenta lui? Dar presedintele Iohannis?

 

"cum a fost posibila acel jaf...?"

Raspunsul este tulburator si simplu.
O economie ca aceea a Romaniei trebuia condusa cu profesionalism in perioada tranzitiei. Dar n-am avut noroc, ultimul gind al loazelor ajunse la conducerea tarii a fost conducerea cu profesionalism a economiei. Si s-a intimplat ce s-a intimplat: intreprinderile s-au inchis si muncitorii au ajuns someri. Si somerii ce era sa faca, si-au cautat de lucru unde au vazut cu ochii. Milioane de oameni, floarea fortei de munca, a parasit tara si tara a ramas aproape pustie. Este una dintre cele mai cumplite luvituri primite de scumpa tara in istorie.

Dar nimic nu este pierdut, inca. Suntem niste optimisti incorigibil. Speranta noastra este ca ne va pali norocul cu citiva conducatori vrednici. Niste oameni care sa-si inteleaga menirea si sa-si vada de treaba. Redresarea tarii, adica modernizarea si dezvoltarea ei, nu este un lucru greu de facut.
Sper ca Godot va sosi.

Moldova, un loc luminat, un loc cu verdeata...

din 2000 creca jumate si-au platit intrarea, deci mai raman 1000
din 1000 care nu si-au platit intrarea, trei sferturi erau din aceeasi familie, deci mai raman 250 + 3 familii, adica 253
253 de sefi...e prea mult pentru o tara ca Ro, creca..., dar...las'asa.

de unde rezulta ca Ro a fost condusa de cam 253 de romani.

am impresia ca Ro a fost condusa de mai multi oameni decit au fost sau sint conduse alte tari,
deci 253 e mult, totusi..., ca globalizarea ii mai unifica si pe cei care conduc, chit ca conduc stat... sau state, poate...lumea.

deci practic la noi chiar a functionat democratia!

deci domnule Peiu, creca nu se poate afla cum de a ajuns Moldova asa, pentru ca in Ro mereu mereu a fost bine, in ultimii 30 de ani.

Ca daca era rau, ce credeti?!, mai eram noi condusi, azi, tot de cei care ne-au condus 30 de ani? Nu mai eram, domnule Peiu!
...creca.

Io am fost pacolo, prin Moldova si am vazut ca e aproape un loc cu verdeata si luminat, asa ca, in noul razboi, cel dus pentru protejarea Naturii, Ro o sa fie in Top!, ca rar mai gasesti un loc asa virgin ca Moldova...

Io cred ca mai bine darimam si soselele care sint si facem din Moldova Raiul pe Pamant! Creca ne ia mai putin cu darimatul decit cu construitul, deci optim e darimatul!

"Moldova, un loc luminat, un loc cu verdeata! Adica Raiul pe Pamant!"
asa sa scrie pe toate gardurile, ia sa vedeti ce succes nebun o sa aiba Moldova!
Oricum, dupa cum vedeti, lumea cica se intoarce la origini, vrea armonie cu Natura, deci barim aici sa fim si noi primii!
...adica daca tot eram in coada, acu cind se schimba sensul de mers..., spre Natura, noi, fara sa vrem, ne am trezit, brusc!, in frunte!
tare!

 

Deșertăciune, totul e desertaciune

Asta este concluzia impăratului Solomon la care veneau sa vadă bogăția si sa-i asculte ințelepciunea!
Citiți cartea Ecleziastic din biblie!

Bogati da, oare si fericiți!
Bogăția nu aduce fericirea!

"Aproximativ 2.000 de oameni politici au distrus vietile a 5 milioane de romani si pentru aceasta performanta ne cer astazi salarii imense si pensii speciale. 2 000 de parlamentari, ministri si secretari de stat, prefecti, primari, presedinti de Consilii Judetene, sefi de agentii si autoritati nationale. Cu totii, printre cei mai bogati si mai fericiti romani. Cu totii, la cea mai simpla raguseala se duc la doctor la Viena. Cu totii au copii la studii sau rezidenti la mii de kilometri departare. Cu totii au uitat de mult sa mearga pe jos sau cu autobuzul"
Politicienii, niste limbrici, au imbolnăvit o tara!

 

Mai are tara oameni destepti ,precum d-l Peiu,dar din pacate e

condusa de cei ...2000 de incompetenti!

 

propunere

ar trebui ca judetele saraciei dintre Prut si Carpatii de Rasarit sa-si proclame independenta de Bucuresti sub o denumire ca Romania I, nu numai ca sa nu mai plateasca pensii speciale celor ce nu merita nici pensii normale dar si pentru a dovedi ca se poate guverna in interesul oamenilor.

 

Noi ne aducem aminte de Moldova doar pe 24 ianuarie,

In rest, nu stim decat sa-i luam la misto pe moldoveni ca sunt alcolici, multi, saraci...Uitam ca Moldova ne-a imbogatit spiritual si sufleteste in 50 de ani, cat intr-o mie, ca toata spiritualitatea romanesca s-a raportat si se raporteaza la Eminescu de 100 de ani incoace, ca fara Alexandru Ion Cuza, in 1918 nu aveam Romania Mare, ca Moldova prin spiritele ei inalte a pus bazele Romaniei Moderne. Da uitatm de Moldova iar Basarabia nici nu ne-o mai dorim, de ce s-o avem, sa creasca numarul flamanzilor?!

 

Autostrada Iasi-Tg Mures ...

... este necesara pentru dezvoltarea Moldovei, adica axa Odessa (port) - Chisinau - Iasi - Tg Mures - Vest, plus Prutul navigabil. Bucalele, datorita centralismului si al birocratiei concentrate doar acolo, este doar un factor de regres.

 

Moldova, un pamant blestemat de soarta!

Nu o spun eu, a spus-o marele romancier Mihail Sadoveanu, ca Moldova este "locul unde nu se intampla nimic". In zadar pe aceste meleaguri s-au nascut importante personalitati ale culturii si stiintei romanesti, daca politrucii corupti nu-i intereseaza aceasta regiune, lasand-o intr-o inapoiere cronica.In 30 de ani nu s-a construit decat un metru patrat de autostrada. Shalom

 

Soarta si-o fac si oamenii

"Blestemul" a fost ca atunci cand s-a facut Unirea nu au ales drept capitalaun oras situat la hotarul celor doua provjncii. De exemplu, Focsani, Galati sau Braila.
Poate conteaza si faptul ca moldovenii sunt mai putin ambitiosi. Ma intrebam: cati se vor alatura lui Stefan Mandachi - singurul moldovean cu adevarat viu care exista?

Moldova este o gura de rai.

Cu localitati foarte, foarte frumoase. Ii lipseste ceea ce-i lipseste intregii tari: locuri de munca care sa asigure locuitorilor ei minunati salarii aproape de cele occidentale.
Sta in putinta conducerii tarii sa asigure modernizarea si dezvoltarea tarii, doar sa existe profesionalism, vointa si actiune.

O data cu incoronarea in Catedrala de la Alba Iulia

din 15.10.1922 a Regelui Ferdinand si a Reginei Maria trebuia mutata si capitala Romaniei Mari in centrul tarii, poate se inplinea si o dorinta a lui Mihai Viteazu nu numai ridicarea unei statui iar treburile tarii ar fi mers cu mult mai bine. Ce pacat ca le-a scapat acest "amanunt" urmasilor lui Carol I.

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor