Populismul guvernului de la Bucuresti impiedica investitiile - director neamt de banca

Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 16:35
2200 citiri
Populismul guvernului de la Bucuresti impiedica investitiile - director neamt de banca

Politicile guvernelor de la Bucuresti si Budapesta - denumite populiste de catre critici - fac dificile investitiile straine in aceste tari.

Concret, bancile germane Pfandbrief au dificultati in a furniza finantari pentru pietele din Romania si Ungaria, informeaza

Property EU.

Potrivit directorului de finante al Deutsche Pfandbriefbank, pe zona Europei Centrale si de Est, Walter Hampel, tarile din regiune ar putea fi caracterizate ca fiind "bunul, raul si uratul".

Polonia si Cehia sunt "foarte lichide" si constituie "bunul". Tarile "rele" pentru banca sunt cele care se pot dovedi piete profitabile pentru imprumut, dar care nu sunt membre ale Uniunii Europene si, prin urmare, nu sunt eligibile pentru structura Pfandbrief - Rusia, Ucraina si marea parte a tarilor sud-estice din Balcani.

Aproape nicio banca germana nu este activa pe aceste piete, iar investitorii trebuie sa mearga la mari banci locale din Rusia sau la cele din Austria, in cazul tarilor din Balcani.

In ceea ce priveste tarile "urate", Hampel a nominalizat Romania si Ungaria.

"Tarile urate sunt cele precum Romania si Ungaria, care isi fac singure viata dificila. In general, o piata de imprumut trebuie sa fie posibila, insa politicienii au decis ca este mai important sa urmeze politici populiste si castige alegerile urmatoare decat sa salveze tara, iar asta are consectinte pentru o banca", a afirmat Hampel.

Guvernul Romaniei, condus de social-democratul Victor Ponta, a fost criticat pentru ca a promis inversarea masurilor dure de austeritate. Liderul maghiar Viktor Orban a fost mustrat de Uniunea Europeana pe o larga gama de probleme, inclusiv o lege a presei, dar si nationalizarea pensiilor.

Hampel a mai spus ca situatia macroeconomica din cele doua tari nu este rea si ca Romania a luat anumite masuri in ultimii ani pentru a-si combate datoria si pentru a stabiliza economia. "Au luat masuri in directia cea buna. Din pacate, au combinat aceasta cu politicile foarte populiste si, in cazul Romaniei, chiar si politici prostesti care cu siguranta nu sunt de ajutor pentru investitor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
#populism Guvern Ponta, #investitii impiedicate populism, #investitii Romania , #investitii