Privatizarile in Romania, o loterie - Unde ar trebui sa se duca banii?

Vineri, 16 Martie 2012, ora 15:55
1971 citiri
Privatizarile in Romania, o loterie - Unde ar trebui sa se duca banii?

Statul roman se pregateste de vanzarea unui pachet de actiuni de la Transelectrica, care ar putea aduce o suma de aproximativ 2 milioane de dolari. Insa acesti bani nu ar trebui risipiti pe cresterea salariilor si a pensiilor, ci investiti in proiecte pe termen mediu si lung, considera analistii.

Cei de la agentia de stiri Reuters au realizat o analiza a privatizarilor companiilor de stat din tara noastra si au concluzionat ca banii proveniti din aceste vanzari ar trebui sa fie investiti in infrastructura.

Reuters: Romania poate da startul unor privatizari de 2 miliarde cu Transelectrica

"In principiu, acei bani ar trebui sa mearga in acest domeniu, dar nu inainte ca sa vedem daca exista si alte modalitati, mai eficiente, pentru a gasit bani. E pacat sa nu te ajuti de fonduri europene, sa nu le absorbi pentru aceste proiecte si, in schimb, sa iei niste bani de la buget sau din privatizari.

Aceasta problema e doar partial corecta si ar trebui sa ne gandim pe o scara mai mare, avand in vedere ca exista o lista de companii pe care statul se pregateste sa le privatizeze si sa ne gandim unde ar trebui sa mearga acesti bani", a declarat purtatorul de cuvant al Camerei de Comert din Romania, Constantin Rudnitchi.

El a propus infiintarea unui fond special, unde sa mearga toti banii proveniti din privatizari. Iar ulterior, in urma unor dezbateri publice si politice, sa se decida cum va fi investita aceasta suma.

"Daca ii bagam in salarii si pensii, ei se vor cheltui, daca ii bagam in buget, ei se vor dispune in aceasta oala comuna si vor fi iar risipiti, dar daca i-am evidentia separat, intr-un fond suveran, care ar putea fi suplimentat de institutiile energetice si care, eventual, ar putea sa atraga el insusi alte finantari, atunci vom avea niste bani separati pe care ii putem utiliza la infrastructura, la programe de dezvoltare regionala, sau alte prioritati pe care le are Romania pe termen mediu si lung", a subliniat Rudnitchi.

Acesta idee a fost reiterata si de analistul Aurelian Dochia, care considera ca cel mai util este ca aceste sume sa mearga catre investitii.

"Desi exista tentatia de a creste salariile si pensiile, insa pe termen mediu si lung, aceasta masura nu este potrivita, deoarece acesti bani vin o data si nu in mod constant, de aceea nu este recomandat sa maresti venituri permanente pe baza unor surse care sunt temporare, pentru ca va crea un dezechilibru care va fi platit mai tarziu", a mentionat Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

Banii din privatizari ar trebui redirectionati catre investitiile solide, mai ales ca exista tendinta ca, in anii electorali, multi bani sa fie cheltuiti pentru chestiuni de ordin local, iar "noi ar trebui sa evitam acest lucru", a continuat acesta.

Privatizarile, o loterie

Pentru anul 2012, privatizarile reprezinta o sansa mare pentru Romania, pentru ca alte surse de finantare a deficitelor par sa scada, investitile straine au avut o cadere foarte mare, imprumuturile de pe pietele externe sunt limitate, deci sunt foarte importante veniturile din privatizari, pentru echilibrarea finantelor publice.

"Este foarte important sa avem parte de niste privtizari de succes, pentru ca, pe de o parte, e vorba despre banii pe care ii poti obtine, iar, pe de alta parte, mai este in joc si piata de capital si imaginea Romaniei, care ar putea sa convinga investitorii ca este o piata in care merita sa fie prezenti si am putea influenta, in mod indirect, investitiile straine", a afirmat Aurelian Dochia.

De asemenea, directorul de investitii al BCR, Dan Weiler, spune si el ca privatizarile ar aduce beneficii Romaniei.

"Succesul Transelectrica - sau esecul - va da tonul pentru companiile mai mari, in urmatoarele luni. Pentru piata romana de capital, privatizarile prevazute reprezinta o mult necesara gura de aer proaspat", considera Weiler, citat de Reuters.

Rudnitchi a precizat ca pentru piata romaneasca de capital nu este o veste buna esuarea acestei operatiuni, pentru ca isi doreste foarte mult o asemenea listare pe bursa, ar fi o veste ingrijoratoare si ar arata ca se poate duce intr-un con de umbra in urmatorii ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Cum își fac oamenii singur rău printr-o metodă simplă
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Cum își fac oamenii singur rău printr-o metodă simplă
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
MediaTek a lansat noul procesor Dimensity 6300. De ce este asta o veste importantă pentru utilizatorii Android
MediaTek a lansat noul procesor Dimensity 6300. De ce este asta o veste importantă pentru utilizatorii Android
MediaTek a lansat noul chipset Dimensity 6300, care vine să înlocuiască Dimensity 6100+, cunoscut pentru integrarea în modele de telefoane accesibile precum Galaxy M15. Noul procesor promite...
#privatizari companii stat, #bani privatizari companii stat, #privatizari companii Romania , #investitii