Republica Moldova, atractiva pentru investitorii romani

Vineri, 03 Iunie 2011, ora 11:35
2988 citiri
Republica Moldova, atractiva pentru investitorii romani

Investitorii romani sunt tot mai atrasi de Republica Moldova, intrucat pot face profituri frumoase, sustine vicepremierul Valeriu Lazar de la Chisinau. Cele mai atractive domenii sunt energia, industria, agricultura si serviciile financiare.

Economia de dincolo de Prut are un potential incredibil in foarte multe domenii unde evolutia este abia la inceput, iar tara vecina se lupta sa reduca dependenta comerciala de Rusia.

"De exemplu, in sectorul agricol, potentialul este urias, iar rusii ne iau tot de pe camp, pentru ca ei nu produc ce avem noi. Pana acum, am avut in acest domeniu doar relatii comerciale de nisa cu Romania, care ar trebui extinse", a spus Lazar, citat de Adevarul.

Salariul mediu in Republica Moldova este de 190 de euro pe luna, cel mai mic dintre statele europene, conform Doinei Cebotari, consilier pe probleme economice al premierului de la Chisinau.

Tot in Republica Moldova, cota de impozit pe profit este zero, urmand ca, din 2012, aceasta sa fie de 12%. In zonele libere nu se platesc TVA si taxe vamale, iar investitorii sunt protejati timp de zece ani de schimbarile legislative.

Mai mult, legea prevede ca investitiile de peste 10 milioane de dolari sunt scutite trei ani de impozit pe venit, iar cele de peste 20 de milioane de dolari sunt scutite timp de patru ani.

Avand in vedere toate aceste facilitati, nu este de mirare ca investitiile romanesti in Republica Moldova au atins 100 de milioane de dolari, adica 8% din totalul investitiilor straine. Cele mai importante companii romanesti pe piata din Moldova sunt BCR, Raiffeisen Leasing si BT Leasing, Petrom si Rompetrol.

Totodata, Republica Moldova vrea sa-si conecteze retelele de electricitate si de gaze cu cele ale Romaniei, avand in vedere ca intregul consum de gaze al tarii provine din Rusia.

Afacerile romanesti s-ar putea extinde si in domeniul transporturilor. In acest sens, grupul feroviar Grampet, detinut de omul de afaceri roman Gruia Stoica, si Ministerul Transporturilor din Republica Moldova vor infiinta o societate mixta pentru dezvoltarea cailor ferate din tara de peste Prut.

Compania romaneasca va detine 60% din noua societate si va participa cu mijloace banesti, instalatii, utilaje si expertiza. La randul sau, ministerul va contribui la capitalul social cu o divizie de vagoane de marfa si una de calatori.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Republica Moldova, #investitori romani, #afaceri romani Moldova , #investitii
Comentarii
Poza DUTTY
DUTTY
rank 5
CUM POTI SA SPUI CA O TARA IN CARE NU ESTE STABILITATE POLITICA