Ziare.com

Romania, atractiva doar pentru investitorii fara bani

de Lucian Hainarosie
Vineri, 31 Decembrie 2010, ora 21:20

   

Romania, atractiva doar pentru investitorii fara bani
Romania abia daca a mai reusit sa atraga in 2010 un sfert din investitiile straine directe intrate in tara in 2008, anul in care s-a inregistrat cel mai mare flux din ultimii 20 de ani.

In intervalul ianuarie-octombrie 2010, investitiile straine directe au totalizat 2,14 miliarde de euro, acestea putand urca cu inca 500 de milioane in ultimele doua luni ale anului. Raportata la anul precedent, valoarea totala a investitiilor straine directe este cu aproximativ 25% mai mica in acest an.

In 2009, Romania si Polonia au inregistrat cea mai mare scadere a numarului de proiecte investitionale din regiune, 48% fata de 2008 in cazul tarii noastre, respectiv 42% in cazul Poloniei, potrivit unui raport de evaluare Ernst & Young.

Spre deosebire de Romania, Polonia a reusit sa-si revina in 2010, cand a atras 10 miliarde de euro din investitii straine, de aproape patru ori mai mult decat noi.

Scaderea dramatica a numarului de investitii poate fi pusa cu usurinta pe seama crizei, dar chiar si pe fondul acesteia, investitii in regiune s-au realizat. De ce nu a reusit sa atraga Romania o parte mai semnificativa a acestora?

Din nefericire, Romania este mai atractiva pentru investitorii comparativ cu vecinii sai in sectoare care au fost foarte grav afectate de criza. Un exemplu in acest sens este sectorul constructiilor, unde nivelul mediu al preturilor pentru investitii se situeaza cu aproximativ 55% sub media europeana, potrivit datelor Eurostat.

Spre exemplu, nivelul preturilor pentru investitii (price level for investment - PLI) strict in sectorul constructiilor residentiale este in Romania cu 60% sub media europeana, in timp ce in Ungaria este la jumatatea mediei europene, iar in Polonia si Cehia coboara doar cu 37%, respectiv 42% sub media comunitara.

Blocarea creditarii, atat pentru populatie, cat si pentru dezvoltatori, a dus inevitabil si la o amanare a investitiilor in acest sector, Romania pierzand batalia exact acolo unde avea un avantaj net fata de celelalte tari din regiune. O parte din aceste pierderi au fost compensate in schimb de investitiile in sectorul componentelor auto, generate de performantele Dacia, care a inregistrat vanzari record pe continent.

Nu am putut atrage insa investitii in sectoare precum software sau constructia de masini si unelte, care au generat la nivel european aproximativ 15% din noile locuri de munca.

Romania, deloc atractiva pentru investitiile in software

Nivelul indicelui preturilor pentru investitii in software se ridica in Romania cu sapte procente peste media europeana, in vreme nivelul preturilor pentru investitiile similare in Bulgaria si Cipru sunt cu trei, respective 12 puncte procentuale sub media europeana.

Indicele preturilor pentru investiile in sectorul constructiilor de masini si unele este in Romania cu trei procente sub media europeana, in timp ce in Bulgaria acesta se cifreaza la 94% din media comunitara, iar in Marea Britanie la 87%.

In concluzie, ramanem atractivi doar pentru investitorii care fie nu mai au bani, fie nu sunt dispusi sa-i investeasca in vremuri de criza.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2028 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vreti doar bani ?

Dar daca vine unu cu o inventie si un produs care nu se gasete pe piata, nu e bun ?
O romanca a luat medalia de aur pt un aparat de depistat cancer chiar din fasa. Puen toata industria de testare pe chituci.
DE ce nu il produceti ? Ea vine cu ideia, voi veniti cu caii ( munca ! ).
Asa ca fata il va face sigur in alta parte ( acum e in Africa australa ). De sta avetoi nevoie, ca nu mai gindeste nimeni, nimeni nu mai stie sa bata un cui. Voi vreti bani pt Mafie ! De ce nu investeste Tiriac unde vreti voi ?

 

Vai ce m-am bucurat!!!.

Am citit titlul si m-am bucurat.Pot investi fara bani in Romania!!!.
Si acum "pe bune".2008 era inainte de potop.
2010 plutim inca in arca lui Noe.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor