Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Romania sau Bulgaria? Unde investesti 100 de milioane de dolari

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 07:16
2897 citiri
Romania sau Bulgaria? Unde investesti 100 de milioane de dolari

Romania sau Bulgaria? Aceasta este dilema companiei australiene Quantum Petroleum, din domeniul uleiurilor pentru motor, care vrea sa deschida o fabrica in regiune, fiind dispusa sa investeasca suma de 100 de milioane de dolari.

In contextul existentei unei relatii comerciale deja stabilite cu Bulgaria, unde grupul australian isi livreaza produsele de trei ani, a omiterii Romaniei din lista tarilor in care Quantum Petroleum intentioneaza sa investeasca, Bulgaria regasindu-se pe aceasta lista, potrivit informatiilor publicate pe site-ul oficial al companiei, si, nu in ultimul rand, al taxelor considerabil mai ridicate comparativ cu vecinul de la sud, tara noastra nu pare, la prima vedere, cea mai probabila alegere.

Ramane, insa, o optiune, spune reprezentantul brandului pentru Bulgaria, Pavel Paunov, iar atractivitatea Romaniei pentru o astfel de investitie ar putea fi generata tocmai de contextul economic neprielnic pentru afaceri.

Costul asociat unei investitii este alcatuit din multiple componente, una dintre cele mai importante fiind nivelul impozitelor si taxelor in Romania, impozitul pe profit si impozitul pe venit este de 16%, in timp ce Bulgaria mentine un nivel de 10% pentru cei doi indicatori. Un alt aspect avut in vedere este si impozitul perceput pe dividende, de 16% in Romania, fata de doar 5% in Bulgaria. De asemenea, taxa pe valoare adaugata de 24% din tara noastra este confruntata cu 20% in planul de investitie.

Costurile cu forta de munca, atat salariile, cat si taxele aferente, sunt considerate principalul avantaj al regiunii. Acest cost a inregistrat in Romania o crestere anuala de 7%, potrivit datelor publicate de Eurostat in septembrie, componenta salariala avand o pondere de 7%, in timp taxele au contribuit cu 7,1% la majorare. In Bulgaria, costurile cu forta de munca au crescut cu 4,8%, din care 5,9% componenta salariala si doar 0,2% cea reprezentata de taxe.

Si atunci, care este dilema?

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, Romania ar putea constitui o oportunitate pentru o investitie de o astfel de valoare datorita numarul mare de falimente ale firmelor locale, in urma carora pot fi cumparate la preturi avantajoase numeroase active.

"In Romania exista multe facilitati care sunt la pamant din cauza insolventelor, iar aceste oportunitati ar putea sa fie folosite. Poti cumpara facilitati ieftine, pentru ca, ulterior, sa dezvolti o investitie in acest domeniu. Cu o suma de 100 de milioane de dolari poti cumpara, in multe locuri in Romania, facilitati care pot fi apoi adaptate pentru a produce uleiuri", a spus Gheorghe Piperea pentru Ziare.com, precizand ca multe insolvente au avut loc in special in zona industriala.

Potrivit avocatului, in Bulgaria, o tara cu o economie mai mica, este probabil ca si insolventele sa se afle la un nivel mai redus.

In tara noastra, investitiile straine directe au scazut in primele sapte luni ale anului cu 5,82%, la 907 milioane de euro, de la 963 milioane de euro, in perioada corespunzatoare din 2011, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.

In acelasi interval, Bulgaria a atras investitii in valoare de 846 de milioane de dolari comparativ cu 376,5 milioane de dolari anul precedent, noteaza site-ul Novinite, care citeaza datele Bancii Nationale a Bulgariei.

Recent, guvernul bulgar a anuntat ca vor fi scutite de la plata asigurarilor sociale pentru angajati toate companiile cu capital strain care investesc in crearea de locuri de munca in tara.

Pe de alta parte, peste jumatate din IMM-urile din Bulgaria considera falimentul un scenariu ingrijorator de real, arata un studiu citat de Novinite, subminand, asfel, avantajul prezentat de Romania pentru investitori.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#investitie Romania Bulgaria, #investitii straini Romania , #investitii
Comentarii
Poza Grasutul
Grasutul
rank 5
Din articolulu doamnei Sisea rezulta ca Romania nu are nici o sansa
Poza paraipan
paraipan
rank 5