Statul va da granturi de 53 de milioane de euro pentru statii de incarcare a masinilor electrice

Luni, 10 Februarie 2020, ora 14:07
4262 citiri
Statul va da granturi de 53 de milioane de euro pentru statii de incarcare a masinilor electrice

Comisia Europeana (CE) a anuntat, luni, ca masura planificata de Romania pentru a sustine crearea unei retele de statii de reincarcare a vehiculelor electrice respecta normele UE privind ajutoarele de stat si a aprobat o schema de 53 milioane de euro.

Masura va contribui la reducerea emisiilor de CO2 si a altor emisii poluante, fara a distorsiona in mod nejustificat concurenta pe piata unica, potrivit CE.

"Romania va contribui la combaterea schimbarilor climatice, in conformitate cu obiectivele stabilite de Pactul ecologic european. Aceasta schema va reduce emisiile nocive generate de autovehicule si va imbunatati sanatatea cetatenilor, fara a distorsiona in mod nejustificat concurenta", a spus vicepresedintele executiv al CE, Margrethe Vestager, responsabil cu politica in domeniul concurentei.

Se preconizeaza ca schema, care va avea un buget de 53 de milioane euro si va acoperi perioada 2020-2025, va stimula investitiile in statii de reincarcare a vehiculelor hibride si a vehiculelor electrice cu baterie din Romania.

"Aceasta va acoperi zonele urbane, suburbane si rurale si isi propune sa dezvolte o retea de statii de reincarcare pe intreg teritoriul tarii. Schema este deschisa tuturor operatorilor economici care indeplinesc anumite criterii, de exemplu, in ceea ce priveste echiparea cu prize. Beneficiarii vor fi selectati printr-o procedura deschisa si transparenta de ofertare, iar sprijinul va fi acordat sub forma de granturi", se arata in comunicat.

Comisia a evaluat masura de ajutor in temeiul normelor privind ajutoarele de stat, in special un articol din tratatul privind functionarea Uniunii Europene (UE), care permite statelor membre sa sprijine dezvoltarea anumitor activitati economice de interes comun, in anumite conditii.

"Comisia considera ca masura va favoriza cresterea considerabila a ponderii vehiculelor cu emisii scazute, aducand o contributie majora la reducerea emisiilor de CO2 si de poluanti, in conformitate cu obiectivele UE in materie de clima si mediu, precum si cu tintele stabilite de Pactul ecologic european.

De asemenea, Comisia a constatat ca ajutorul va fi acordat prin intermediul unei proceduri concurentiale de ofertare si ca se vor institui garantiile necesare pentru ca ajutorul sa fie limitat la minimul necesar", se arata in comunicat.

Citeste si:
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională, prin intermediul instanţei de judecată, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor...
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Premierul Nicolae Ciucă ocupă primul loc ca vizibilitate şi în luna mai. Pe locul al doilea se situează ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, urmat de ministrul Energiei Virgil Popescu, ambii...