Ziare.com

Solutiile pentru salvarea sistemului medical din Romania - Interviu cu Ariadna Avram

de Constantin Pescaru
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 08:02

   

Solutiile pentru salvarea sistemului medical din Romania - Interviu cu Ariadna Avram
Sistemul medical din Romania poate fi imbunatatit prin cresterea investitiilor, a bugetului alocat de la stat si prin recompensarea cadrului medical in concordanta cu rezultatele, considera Ariadna Avram.

Femeia de afaceri a inaugurat recent Personal Genetics, un Centru de Genetica Medicala in care au fost investite doua milioane de euro.

Ea a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre necesitatea unei "strategii clare si coerente de prioritati, obiective, dar si strategii bine definite in timp".

In plus, Ariadna Avram sustine ca un sistem de sanatate precar are consecinte foarte grave asupra poporului roman, astfel ca trebuie luate rapid niste decizii.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Un studiu recent realizat de catre OMS cu privire la sumele investite de guvern in sistemul sanitar arata ca Romania atrage investitii in sanatate de doar 500 de dolari per capita in fiecare an. Aceasta suma ne plaseaza pe ultimele locuri in UE. Care sunt cauzele care au dus la aceasta situatie si cum poate fi ea rezolvata?

Doua dintre cauzele acestei situatii sunt cu siguranta urmatoarele: lipsa unei strategii in sanatate viabila pe termen mediu si lung asumata de clasa politica pe 10-20 de ani si lipsa unei competitii echilibrate intre sectorul public si cel privat. De asemenea, alocarea bugetara scazuta de aproximativ 5% din PIB in Romania, mult sub Europa de Vest care aloca minim 10% si respectiv Europa de Est care aloca pentru sanatate intre 6-9% din PIB.

Cateva idei viabile pentru rezolvarea acestei situatii ar trebui, in opinia mea, sa includa si urmatoarele:

- Continuarea reformei in sanatate care sa aduca performanta si eficienta
- Stabilirea unei strategii de dezvoltare si a prioritatilor investitionale in sanatate

- Instituirea uni cadru legislativ pentru stimularea sectorului privat pentru a investi in sanatate care sa duca la o competitie eficienta intra sectorul public si cel privat.

De asemenea, romanii se afla pe ultimele locuri in Europa si in ceea ce priveste accesul la echipamente medicale (in special in mediul rural). Credeti ca atragerea de noi investitii ar putea rezolva si aceasta problema?

Consideram ca trebuie creat un cadru legislativ pentru acces la servicii medicale primare in mediul rural a fiecarui cetatean al Romaniei.

Se impune luare unor masuri care sa vizeze:

- Reinfiintarea dispensarelor rurale.
- Stimularea tinerilor medici pentru a profesa medicina primara in sectorul rural.
- Crearea unor structuri medicale bine definte de competente astfel incat pacientul sa aiba un traseu bine definit in sistemul medical: dispensar medical - ambulatoriul de specialitate - unitate publica cu paturi/spital.

Consideram ca noile investitii, atat publice cat si private, pot rezolva accesul la servicii medicale atat in mediu rural cat si urban, iar investitiile in echipamente medicale si tehnologii noi vor duce la cresterea calitatii actului medical.

Descentralizarea si transferul managementului unitatilor sanitare publice la autoritatile locale consider ca este un lucru pozitiv care stimuleaza comunitatea si autoritaile locale sa investeasca in echipamente si tehnologii astfel incat sa cresca adresabilitatea si calitatea serviciilor prestate.

Din ce in ce mai multi romani merg la medic doar in ultimul moment. In plus, unele spitale ar putea efectua concedieri pentru a putea supravietui din cauza lipsei banilor. Cum vedeti acesta situatie si cum ar putea fi rezolvata?

Solutii exista si nu sunt deloc putine. Printre acestea mentionez: programe educationale pentru constientizarea si valorizarea sanatatii fiecarui individ; programe de preventie si profilaxie; controale periodice ale starii de sanatate a populatiei.

In ceea ce priveste sursele de finantare ale unitatilor sanitare publice, acestea trebuie sa fie in concordanta cu gradele de competenta al serviciilor medicale prestate.

Spitalele ar trebui sa aiba compartimente si sectii clinice cu un numar de paturi adaptat patologiei comunitatii pe care o deserveste iar finantarea sa fie in concordanta cu aceste nevoi.

Accesul la un sistem sanitar ar trebui sa fie un drept al fiecaruia, insa in Romania pare ca acest lucru a fost uitat. Ce imbunantiri propuneti?

Accesul la servicii medicale al fiecarui cetatean al acestei tari este un drept constitutional.

Ca masura imediata se impune necesitatea existentei unui pachet minimal de servicii medicale. Dar si necesitatea existentei asigurarilor private de sanatate care sa genereze competitie atat in sectorul public cat si in cel privat, sa atraga investitiile in ambele sectoare, sa creasca calitatea actului medical.

Totodata, este foarte importanta sustinerea finantarii de catre minister a proiectelor viabile care si-au confimat eficienta (ex. SMURD-UPU) si alocarea de resurse financiare necesare sustinerii si altor activitati medicale (educatie, profilaxie, preventie) precum si programe nationale de sanatate finantate adecvat functie de gradul de imbolnavire al cetatenilor Romaniei.

Este necesara o distribuire mai eficienta a banilor in sistem? Poate fi implementata aceasta idee? In ce zone exista o nevoie mai mare de fonduri? Ne puteti da un exemplu concret?

Consider ca se poate discuta despre o distribuirea mai eficienta a banilor in sistem si aceasta idee poate fi implementata doar dupa stabilirea unei strategii de sanatate si a prioritatilor in sanatate: de ex programele nationale, sistemul de urgenta UPU-SMURD.

Trebuie stabilite obiective clare cantitative si calitative de imbunatatirea a accesului la servicii medicale, de investitii in echipamente si tehnologii moderne, in terapie si monitorizare a starii de sanatate a pacientilor.

Cresterea salariilor medicilor ar putea fi un stimulant pentru a ramane in tara sa isi faca meseria? Sau impunerea unui sistem de "recompensa" bazat pe calitatea actului medical (sau alte idei)?

Din nefericire, salariile actuale ale medicilor romani nu reflecta importanta lor sociala. Dupa cel putin 10 ani de pregatire continua, acestia ar trebui sa performeze intr-un sistem care sa le asigure o stimulare financiara bazata pe performanta si excelenta, motivant pentru ramanerea in tara si pentru cresterea competitivitatii.

Pentru 2013, cam de ce suma pentru investitii in sanatate ar avea nevoie Romania?

Din pacate, se tot discuta despre subfinantarea cronica a sistemului de sanatate din Romania. Consider ca orice suma alocata nu ar fi suficienta daca nu exista o strategie clara si coerenta de prioritati, obiective, si strategii bine definite in timp.

In plus, se impune reducerea risipei finaciare printr-un management performant si stabilirea unor criterii de cost - eficienta pe serviciu medical, diagnostic si terapie.

Cat credeti ca ar trebui sa primeasca Ministerul Sanatatii din bugetul pe 2014 si unde ar trebui sa se duca banii?

Consider ca este necesara ca alocarea din PIB a minim 6-10%, ca in celelalte tari ale UE, astfel incat sa se poata asigura resursele necesare unor investitii majore in tehnologie si in unitatile medicale startegice, centrele de excelenta, spitale regionale etc.

Cum am putea atrage investitii noi? Ar fi fondurile europene o solutie?

Da, fondurile europene sunt o solutie si apreciez eforturile facute de comunitatile locale de a apela la programe europene, programul operational sectorial de dezvoltare regionala cu investitii in ambulatoriile de specialitate, fondurile europene fiind o sursa de bani pentru reabilitarea cladirilor, investitii in echipamente medicale performante, in scopul cresterii calitatii actului medical.

Investitii noi pot fi prin stimularea mediului de afaceri, astfel incat antrepenorii romani sa investeasca in servicii medicale de calitate la cele mai exigente standarde pentru a aduce serviciile medicale romanesti la un nivel competitiv cu cele din UE, iar pacientii romani sa beneficieze de acelasi tratament cu cetatenii UE.

Unii identifica lipsa empatiei ca o posibila cauza a deteriorarii sistemului medical. Credeti ca am putea imprumuta modelul britanic, care oblige studentii sa lucreze cel putin un an intr-un spital, pentru a dezvolta compasiune fata de bolnavi?

Poate fi si aceasta o solute, dar consider ca aceasta meserie poate fi imbratisata doar de oameni care au vocatie pentru a fi medici.

Trebuie gandit un mecanism astfel incat tinerii abolventi ai facultatii de medicina sa fie incurajati si motivati sa ramana in sistemul medical romanesc prin crearea unor conditii de munca decente, prin stimulare financiara functie de performante si creearea unui cadru optim de dezvoltare profesionala.

Empatia sau compasiunea fata de bolnav se dezvolta pe parcursul celor 6 ani de pregatire, scoala medicala romaneasca fiind una de inalta tinuta fiind recunoscuta international.

Care sunt costurile suportate de Romania din cauza acestui sistem sanitar precar? (umane, material si de imagine)

Costurile sunt necuantificabile. Un sistem sanitar precar duce la o stare de sanatate a populatiei precara ce are impact macroeconomic, asupra productivitatii, eficientei si competitivitatii.

Speranta de viata scazuta, popor imbatranit si bolnav ce necesita costuri crescande, pe care actuala si viitoarea forta de munca nu o va mai putea sustine.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4838 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Eu as incepe prin

Declararea ciubucului obligatori...ai primt 100 eu,nu e problema,dai chitanta,e vorba de medic...as incuraja clinicile private,pt cei cu stare,ar mai elibera sistemul de Stat...pacienti tinuti cit mai putin prin spitale,in functie de probleme,dar nu exagerat.Eventual pacientii incurajati sa vina cu mincare de acasa,cei care au posibilitatea.Asta pt un timp,pina incet incet sistemul isi revine...Incurajate donatiile...si binenteles scoase de la impozit.Oamenii performanti,platiti ca atare.Incurajat sistemul de benevolat...oameni cu suflet,care vor sa ajute in spitale.Idei pot fi multe,cumparate materiale de la spitale din strainatate la un pret bun....fiecare poate contribui,cu o idee buna....

 

medicina nu inseamna doar Bani !

Sistemul sanitar nu e mai rau ca in US. In romania chiar mor mai putini de la bolile noi ,cum ar fi cancerul ( ca la asta ma pricep si vad ).
Canada are cele mai bune spitale , dar are rata de cancer cea mai mare din lume .
Au altii mijamale pt pacienti ce nu sint rupte in kour, dar de facut bine de la cancer te faci mai bine in romania , a nu ai bani s a merg sa te ucia oncologii si asa ai o sansa. Mica, dar ai !
De ce Sistem medical e bazat numai pe bani. De ce nu se face ceva sa opreasca o boala . Uite diabetul infloreste in occident si creste si in Romania . Gasiti o solutie !
Voi vreti bani pt sectiile e s e ocupa de diabet. Si ce fac ? Nu fac nimic ! Doar controleaza efectele cind pot. Cauza ramine pe loc.
INB US mor din cauz a medicamentelor si greselilor 920 mii de oameni ( declarati, ca sint cazuri ascunse ). C a procent nu avem in Romania asa ceva ! Nu sint medicamente ? Asta e bine !
Ca sint sintetice si bune de bagat in Kour !
Nu mai iei pastile de vit D , ci vei sta la soare daca nu ai bani ! De la spare e mai bun !
Nu ai antibiotice ? Si mai bine ! Sint atiteace pot inlocui antibioticele la o fractiune de pretz.Daca le dai bani , s e ingrasa doctoritele si cei de la gfabricie de la medicaente ( sint gunoaie ! )

La cancer

IN US s-a cheltuit anul trecut 362 mii de dolari de caciula / basma de canceros .
In Romania nu s-a celtuit nici pe departe nici o zecime macar.
Cu toate asta , este mai mult cancer si se moare de la asta , in Canada , UK, germania, UK, Israel,Denmark, etc.
Cind vorbiti de sistem, voi vorbiti de bani cheltuiti cu metodele vechi.
La boli infectioase se poate reduce cheluiala de sute de ori si mult mai eficient folosind MMS in loc de ce prostii invechite folosite in spitale ca antibioticele si altele .
Dati bani si daca faceti ca in US, sau canada, aveti si mai multi cancerosi.

 

Spitale ca-n Romania nu am vazut in lumea civilizata.

Si, asa cum scrie cineva mai jos, spitalul oglindeste respectul atat fata de pacienti, cat si fata de cadrele medicale.
Grija si respectul fata de om (indiferent de varsta sau de clasa sociala) sunt primordiale, asa ca statisticile tale nu fac doi bani.
Cum poti denigra tari ca USA si Canada, cand in Romania mori pe strada, sfasiat de caini vagabonzi?

lipsuri

esential ar fi sa existe respectul pentru om.
In Romania asta lipseste si deci nici sanatatea nue o priprotate.
Ignoranta ce duce la autodistrugere!ce vedem asta e:ignoranta si hotie.

 

solutiile sunt simple...

Solutiile sunt simple, dar putini reusesc sa vada imaginea de ansamblu. Banii sunt putini in sistemul sanitar, nu numai in Romania, ci peste tot in lume. In fiecare tara sunt oameni care striga: "Mai multi bani pt. sanatate". Principala cauza pentru care se intimpla asta este ca medicina moderna trateaza simptomele bolilor si nu cauzele lor. Toata lumea stie ca fumatul e daunator si in consecinta cei care fumeaza sunt penalizati si mare parte din costul unui pachet de tigari reprezinta bani ce finanteaza sistemul de sanatate. De ce nu se taxeaza si alte vicii si obiceiuri proaste? Consumul de grasimi, zahar si sare este sursa multor probleme de sanatate si ar putea fi asimilat cu un viciu. Un litru de bautura carbogazoasa contine 108g zahar (27 cuburi/lingurite de zahar). Cind ati baut ultima data o cana de ceai indulcit cu 7 lingurite de zahar? Bauturile carbogazoase "fara zahar", indulcite cu alti indulcitori sunt chiar mult mai daunatoare. Eu zic ca daca ar fi taxate bauturile carbogazoase, la fel ca si tigarile s-ar micsora consumul lor si s-ar obtine mai multi bani pentru sistemul sanitar. La fel cu mancarurile nesanatoase, tip Fast Food. Un meniu la Fast Food trece lejer de 1000-1300 calorii. Snacksurile, chipsurile etc toate au un continut mare de grasimi si sare. Banii obtinuti ar putea fi folositi la educarea consumatorilor si subventionarea obiceiurilor alimentare sanatoase si in acest fel costurile sistemului de sanatate ar putea sa scada cu peste 80%. Daca nu credeti urmariti acest documentar ca sa vedeti ca toate aceste lucruri sunt adevarate: http://goo.gl/oOFJv (~15 min, subtitrat)

 

Educatia incepe de la trecutul strazii pe rosu,de la aruncatul

hartiilor pe strada, de la scuipatul pe strada, de la respectarea spatiilor verzi, a linistei celorlalti!
Daca lucruri elementare nu sunt respectate, cum vrei sa le explici oamenilor ce sa manance, in pozitia in care multi numara banul de la o luna la alta?
Sigur ca ideea este frumoasa, numai ca aplicarea ei in practica nu este deloc usoara.

Sa radem cu totii

Chiar asa de naivi sa fie romanii nostrii? Pai nu va spune nimic faptul ca aceasta persoana este om de afaceri si a deschis acel centru de genetica la voi ? De fapt cine este aceasta doamna Avram?
Pai ceea ce cere ea in legatura cu sistemul medical din Romania este "baza" sa poata sa-si desfasoare ea businessul. Nu va este clar mai romanilor? O doare pe asta undeva de sanatatea romanilr. pe ea o doare de businessul ei :):):)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor