Tara europeana cu atat de multi bani incat nu stie cum sa-i cheltuiasca

Luni, 09 Septembrie 2013, ora 08:27
4220 citiri
Tara europeana cu atat de multi bani incat nu stie cum sa-i cheltuiasca
Foto: AP

Norvegia este o insula de prosperitate in Europa, avand atat de multi bani incat pur si simplu nu stie cum sa-i cheltuiasca.

Astfel, tara nordica incearca sa gaseasca modalitati de a folosi uriasa cantitate de petrodolari pe care o detine, fara sa afecteze economia pe termen lung, scrie Business Insider.

"Toate tarile din jurul nostru sunt fortate sa isi reduca cheltuielile. Cea mai mare provocare pentru noi consta in faptul ca bogatia noastra din petrol este atat de mare, incat riscam sa o irosim pe proiecte neinsemnate, care nu sunt suficient de profitabile", a spus Oeystein Doerum, economist sef la cea mai mare banca norvegiana, DNB.

Dilema este cu atat mai reala in contextul in care dreapta populista reunita in Partidul Progresului, care ar putea sa formeze guvernul cu conservatorii dupa alegerile de luni, 9 septembrie, vrea sa abandoneze politicile precaute ale celorlalte partide.

De la sfarsitul anilor 1990, tara scandinava si-a plasat banii obtinuti din exploatarea zacamintelor de petrol si gaze intr-un fond destinat finantarii generosului stat al bunastarii pe termen lung. Fondul investeste cu precadere in actiuni, obligatiuni si bunuri imobiliare, plasand banii in afara Norvegiei. In timp, a devenit cel mai mare fond suveran din lume, cu active de 750 de miliarde de dolari.

Din acest fond, guvernul nu poate retrage ma mult de 4% pe an pentru a-si echilibra bugetul.

"Faptul ca avem scoli darapanate si drumuri proaste in timp ce detinem un fond urias apartinand societatii este dovada prudentei si perspectivei pe termen lung a liderilor europeni", a adaugat Doerum.

Partidul Progresului vrea sa elimine regula fiscala si sa majoreze cheltuielile pentru educatie, cercetare si infrastructura, masuri cu care consdervatorii nu sunt de acord. Desi economia Norvegiei a incetinit, injectarea excesiva de bani publici poate fi un factor de destabilizare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Norvegia bani petrol, #Norvegia fond suveran , #investitii
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Sa-i transfere lui Ponta ca el stie cum sa-i cheltuiasca...