Top 10 cele mai nepotrivite tari in care sa incepi o afacere

Sambata, 12 Noiembrie 2011, ora 19:22
5733 citiri
Top 10 cele mai nepotrivite tari in care sa incepi o afacere
Foto: topnews.net.nz

Pe masura ce Statele Unite si Europa se confrunta cu o crestere economica in scadere, multi oameni de afaceri isi indreapta atentia catre pietele in dezvoltare. Investitiile in aceste tari au atins sume record, insa succesul este departe de a fi garantat, in multe dintre ele.

Aceasta este lista tarilor in care afacerile sunt o chestiune dificila si este bazata pe studiul Bancii Mondiale, intitulat "Cat de usor poti sa-ti deschizi o afacere", noteaza CNBC.

10. Argentina

Cu un Produs Intern Brut de 388 de miliarde de dolari si o suma de investitii de 6,3 miliarde de dolari, Argentina este una din cele trei tari din America de Sud care deschide lista tarilor in care ar fi nepotrivit sa-ti deschizi o afacere.

Argentina are una din cele joase clasari in ceea ce priveste usurinta cu care poti obtine un permis de constructie, durand aproape un an sa-l obtii.

Argentina a dat faliment in 2002 si investitorii au parasit cea de-a doua economie a Americii de Sud. Guvernul a nationalizat sectorul fondurilor de pensii si a limitat cumpararea de ferme de catre straini.

9. Rusia

Cu un Produs Intern Brut de 1,5 trilioane de dolari in 2010 si o suma de investitii de 41,2 miliarde de dolari in acelasi an, Rusia este una din tarile in care economia se dezvolta cel mai repede.

In acelasi timp, e greu sa-ti deschizi o afacere in aceasta tara, deoarece e greu sa ai acces la curent electric, procesul de conectare durand de la 9 la 12 luni, aproape dublu decat in Estul Europei si Asia Centrala. De asemenea, e foarte greu sa exporti ceva din Rusia, durand de trei ori mai mult sa scoti ceva din tara, decat in alte tari.

8. Brazilia

Are un PIB de 2,1 trilioane de dolari si o suma de investitii de 48,4 miliarde de dolari, dar are un nivel de corectare al taxelor de 37% din PIB. De asemenea, si obtinerea unui permis de constructii este dificila, companiile irosind 470 de zile din an pentru asta, trecand prin 17 proceduri.

7. Indonezia

Are un Produs Intern Brut de 706,6 milioane de dolari si o suma de investitii de 13,3 miliarde de dolari. Este dificil insa sa incepi o afacere aici, deoarece conectarea la o retea de electricitate este dificila, iar infrastructura este una rudimentara.

Patru din cele cinci aeroporturi ale tarii opereaza peste capacitate, iar peste 15 milioane de gospodarii nu au electricitate.

6. India

Are un PIB de 1,73 de trilioane de dolari si o suma de investitii de 24,6 miliarde de dolari, fiind a patra economie din lume. In ciuda acestui fapt, coruptia este scapata de sub control in India, iar pentru a-ti deschide o afacere ai nevoie, in medi,e de patru ani de mers prin tribunale, in comparatie cu trei ani in restul Asiei de Sud.

5. Nigeria

Are un Produs Intern Brut de 194 de miliarde de dolari si o suma de investitii de 6,1 miliarde de dolari. Este cel mai mare producator de petrol din Africa, insa nelinistea la nivel politic, tensiunile interetnice si interreligioase fac din aceasta tara un loc nepotrivit pentru afaceri.

De asemenea, Nigeria este pe unul din ultimele locuri in lume in ceea ce priveste accesul la electricitate si inregistrarea unei afaceri. Dureaza aproape 3 luni sa treci prin treisprezece proceduri pentru a inregistra proprietatea pe care vrei sa-ti deschizi afacerea.

4. Filipine

Produsul Intern Brut este de 199,6 miliarde de dolari, iar suma de investitii 1,7 miliarde de dolari.

In ciuda abundentei de minerale neexploatate, a faptului ca este avantajata de pozitionarea geografica intre Sud-Estul si Nordul Asiei, Fiipine se afla in spatele vecinilor sai, in ceea ce priveste cresterea economica.

Oamenii de afaceri sunt precauti din cauza sistemului de legi instabil, violentei si birocratiei.

3. Algeria

Are un Produs Intern Brut de 159,4 miliarde de dolari si o suma de investitii de 2,3 miliarde de dolari.

Economia acestei tari este dependenta de exportul de hidrocarburi, fiind unul din cei mai importanti furnizori de gaz natural ai Uniunii Europene.

Dar si Algeria are probleme in ceea ce priveste electricitatea, inregistrarea proprietatii si achitarea taxelor. Dureaza 48 de zile sa inregistrezi o proprietate in Algeria.

2. Ucraina

Are un Produs Intern Brut de 137,9 miliarde de dolari si o suma de investitii de 6,5 miliarde de dolari.

In clasamentul realizat de Banca Mondiala, vecinii nostri de la nord se afla pe locurile cele mai joase, in ceea ce priveste fiscalitatea, obtinerea unei aprobari de constructie, accesul la electricitate.

Timpul necesar pentru a-ti plati taxele este dublu decat in alte tari din Europa de Est si Asia Centrala. Nici situatia la nivel politic nu este una relaxata, avand in vedere "Revolutia Portocalie" din 2004 si recenta incarcerere a fostei prim-ministru Iula Timoshenko.

1. Venezuela

Are un Produs Intern Brut de 387,8 miliarde de dolari si este una din tarile clasate cel mai jos in ceea ce priveste plata taxelor, obtinerea de credite, legi de protectie a investitorilor, si comert transfrontalier, printre altele.

In ciuda faptului ca are unele din cele mai mare rezerve de petrol si gaze naturale din lume, cea mai mare parte a venezuelenilor traiesc in saracie.

Revolutia socialista condusa de Hugo Chavez a adus cu ea reforme radicale, cea mai importanta dintre ele fiind nationalizarea celei mai mari parti a economiei, in special sectorul petrolier, si controale stricte ale schimbului valutar.

Toate acestea pun dificultati mari pentru afacerile din mediul privat. Ca sa retragi bani din banca nu iti trebuie numai semnatura, ci si amprentele si, in unele cazuri, fotografie.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#investitii straine, #top tari investitii, #top Banca Mondiala, #investitii strainatate , #investitii
Comentarii