USR acuza Guvernul ca pregateste un jaf masiv in spatele Fondului Suveran de Investitii

Joi, 31 August 2017, ora 19:31
3638 citiri
USR acuza Guvernul ca pregateste un jaf masiv in spatele Fondului Suveran de Investitii

USR acuza coalitia de guvernare PSD-ALDE ca "pregateste un jaf masiv din companiile de stat prin infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) ".

Intr-un comunicat remis Ziare.com, USR precizeaza ca FSDI "nu va aduce fonduri suplimentare statului roman pentru proiecte de investitii", ci "va costa statul roman, pe langa companiile de stat pe care le pune in capitalul acestui fond, suma de 1,85 de miliarde de lei (dintre care 50 de milioane trebuie platite anul acesta) ".

"Un fond de investitii este un instrument util in momentul in care avem un excedent de fonduri, nu un deficit cum este cazul Romaniei. Este util ca vehicul prin care sa gestionam economisirile noastre. Statul roman, insa, nu doar ca nu economiseste, dar de 27 de ani, de cand exista ca stat democratic, a fost pe deficit. Nu a economisit nimic, ci s-a imprumutat anual, iar anul acesta intr-o portie semnificativ mai mare decat anii precedenti", explica deputatul USR Claudiu Nasui.

In comunicatul USR se arata ca infiintarea acestui Fond "indeplineste trei scopuri":

"Primul este sa introduca un nou strat de birocratie si sa accentueze lipsa de transparenta in gestiunea companiilor de stat. Gestiunea celor mai valoroase companii de stat urmeaza a fi facuta de conducerea FSDI, care va fi stabilita politic, fara respectarea principiilor de guvernanta corporativa stabilite prin Legea 111 din 2016.

Al doilea obiectiv este sa permita o infuzie de lichiditati prin imprumuturile pe care le va contracta FSDI si care vor fi garantate cu activele companiilor din portofoliu. Iar al treilea scop al FSDI este sa pregateasca un jaf mascat al companiilor de stat".

"Gaselnita PSD in crearea FSDI este ca acesta se poate imprumuta garantand cu activele companiilor din subordinea sa. Un proces care poate genera doua lucruri: fonduri pe termen scurt si pericol de pierdere a activelor", mai transmite Nasui.

In incheiere, USR atentionaza ca "asistam, practic, la o privatizare mascata a companiilor de stat".

Miercuri, premierul Mihai Tudose a spus ca Legea Fondului Suveran de Investitii ar putea ajunge in Parlament inainte sa primeasca acordul de la Bruxelles.

F.N.

Citeste si:
Cât ar putea câștiga un profesor debutant. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu, aflat în fața unui nou protest
Cât ar putea câștiga un profesor debutant. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu, aflat în fața unui nou protest
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luni, 23 mai, că va solicita majorarea prin lege a salariilor profesorilor debutanți. ”Propunerea mea este să avem un debut de salariu...
Ce prevede pachetul de măsuri sociale adoptat de coaliția de guvernare . Suma cheltuielilor din programul ”Sprijin pentru România”
Ce prevede pachetul de măsuri sociale adoptat de coaliția de guvernare . Suma cheltuielilor din programul ”Sprijin pentru România”
Coaliția de guvernare a decis astăzi lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice de ”Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro. Pe scurt, acest pachet...
Comentarii