Vrei sa castigi bani garla? Incearca operele de arta

Marti, 12 August 2014, ora 09:01
1251 citiri
Vrei sa castigi bani garla? Incearca operele de arta

Piata operelor de arta a crescut la nivel mondial cu 17% in prima jumatate a acestui an, vanzarile prin casele de licitatii autorizate ridicandu-se la peste 7 miliarde de dolari.

Conform datelor totalizate de specialisti, casele de licitatii au tranzactionat in aceasta perioda opere de 7,15 miliarde dolari, echivalent cu 5,22 miliarde de euro, informeaza portalul 20 minutes.

Cifra o depaseste sensibil pe cea aferenta aceleiasi perioade a anului precedent, cand tranzactiile se limitau la 6,11 miliarde de dolari, respectiv 4,66 miliarde de euro.

Trebuie retinut ca aceasta crestere nu s-a datorat unui volum mai mare de piese tranzactionate ci, in principal, preturilor care au crescut simtitor, atragand investitorii spre acest mod de a-si plasa resursele financiare, intr-un moment cand conteaza mai putin pe siguranta bancilor, dobanzile bancare sunt mici si chiar pretul metalului pretios inregistreaza fluctuatii palpabile.

La nivelul statelor, in fruntea clasamentului s-au aflat SUA, care inregistrasera in 2013 tranzactii in valoare de 12,17 miliarde de dolari, respectiv 9,15 miliarde de euro.

In prima jumatate a anuui 2014, Statele Unite s-au remarcat prin tranzactionarea unui numar mare de piese de arta plastica (picturi, sculpturi, gravuri, grafica, fotografii de epoca), cu o valoare de 2,38 miliarde de dolari, in crestere cu 28% fata de aceeasi perioada a anului precendent. Cota de piata a Statelor Unite in acest domeniu a fost de 33,4%.

China s-a situat pe locul al doilea, cu vanzari de 1,97 milioane de dolari, o crestere de numai 6,9% si o cota de piata de 27,7%.

Pe locul al treilea, s-a situat Marea Britanie cu vanzari de 1,8 miliarde de dolari, o crestere de 25% fata de aceeasi perioada a anului precedent si o cota de piata de 25,2%.

Franta, altadata conducatoarea topului in domeniul artelor, s-a situat pe locul al patrulea, cu vanzari de 284 milioane de dolari, cu o scadere de 0,22% si o cota de piata de numai 3,98%.

Ramane de retinut ca oamenii de afaceri dornici sa investeasca sume mari intr-o afacere sigura si profitabila n-au ezitat sa se avante in domeniul artei. Domeniul este insa foarte delicat si nimeni nu poate risca sa investeasca, fara sa-si ia un consultant de specialitate, bun cunoscator si atestat in domeniu.

De altfel, casele de licitatii cu renume au propriii lor consultanti si nu risca sa-si strice faima tranzactionand o opera indoielnica.

Dar poate fi curata sinucidere sa investesti in opere de arta, contand pe propria pricepere. Se spune ca astazi numarul falsurilor existente in intreaga lume depaseste de cateva ori numarul operelor originale.

Citeste si:
Abrogarea pensiilor speciale pentru aleşii locali va ajunge la Senat, dupa adoptarea tacită în Camera Deputaților
Abrogarea pensiilor speciale pentru aleşii locali va ajunge la Senat, dupa adoptarea tacită în Camera Deputaților
Proiectul USR pentru abrogarea pensiilor speciale pentru aleşii locali a fost adoptat tacit marţi, 7 decembrie, de Camera Deputaţilor, fiind depăşit termenul de dezbatere şi vot....
Unde și cu cine a fost surprinsă Irina Tănase după despărțirea de Liviu Dragnea
Unde și cu cine a fost surprinsă Irina Tănase după despărțirea de Liviu Dragnea
Relația de iubire dintre Liviu Dragnea (59 de ani) și tânăra Irina Tănase (28 de ani) traversează o criză după ce fostul lider PSD a plecat de la domiciliul cuplului, simțindu-se trădat...