Vrei sa investesti intr-o afacere pornita de la zero? Iata de ce trebuie sa tii cont

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 30 Mai 2011, ora 18:51
4850 citiri
Vrei sa investesti intr-o afacere pornita de la zero? Iata de ce trebuie sa tii cont
Foto: naturallyadvanced.wordpress.com

Daca ai dat peste un sac de bani si vrei sa-i investesti, ar trebui sa tii cont de cateva aspecte pentru a te asigura ca nu pierzi banii, doar pentru ca te-ai avantat sa-i inmultesti. Sansele sa te alegi cu o investitie solida cu profit mare sunt destul de mari, dar la fel de mari sunt si sansele sa ramai fara bani daca ignori anumite semne.

Pentru a avea parte de o afacere cat mai sigura, trebuie urmati cativa pasi, spun cei de la Article Base. Ca o atentie, fapt care este recomandat si de brokeri, niciodata sa nu faci o prima investitie mai mare de 10% din totalul banilor pe care ii ai.

1. Fii pregatit sa scrii cecul. Fii sigur ca ai acces rapid la capitalul tau, asa ca in momentul in care apare oportunitatea sa nu te cramponezi in proceduri si sa ratezi posibilitatea de a investi. Nu cred ca ai vrea sa astepti sa scoti lichiditatile din vanzari de actiuni sau cine stie pe unde mai tii bani, sau mai rau - sa fii nevoit sa scoti banii din fondul de pensii pentru a avea repede suma de investit.

Daca promiti si apoi te retragi in investitie in ultima secunda, reputatia proasta tinde sa te prinda. Comunitatea start-up-urilor este o retea vasta si vorba circula destul de repede.

2. Intelege riscul. Majoritatea afacerilor pornite de la zero dau faliment. Atata timp cat iti dai seama ca investitia pe care o faci este foarte periculoasa si risti sa nu-ti recuperezi banii, macar esti realist inainte de a investi. Daca te stresezi prea mult cand scrii cecul, inseamna ca poate, inca, nu esti pregatit sa investesti.

3. Investeste in mai multe afaceri. Revenind la acelasi argument secund, avand in vedere rata mare de falimente printre start-up-uri, cea mai buna solutie este sa investesti in mai multe. Strategia "Spray and Pray" (imparte banii si roaga-te) este una foarte buna.

Ideea este sa investesti la inceputul cat mai multor afaceri si apoi sa te focalizezi pe cele care incep sa dea semne de succes si sa investesti in continuare.

4. Investitiile cer rabdare. Trebuie sa-ti dai seama ca, oricat de mult succes ar avea afacerea in care tocmai ai investit, ar putea sa-ti ia ani buni pentru a-ti recupera investitia. Cea mai intalnita cale de a-ti recupera banii dintr-o astfel de afacere este atunci cand are loc o oferta publica sau cand compania in care ai investit este cumparata de o alta. Dar astfel de evenimente se intampla in 5-10 ani. Asa ca ai rabdare!

5. Intelege strategia de iesire. Fiecare afacere luata de la zero trebuie sa aiba o strategie clara de iesire din business care trebuie impartasita cu investitorii. Daca persoanele care au conceput business-ul nu pun la dispozitie o lista cu competitori care ar putea fi interesati de achizitie sau care ar putea sa distruga afacerea, atunci mai gandeste-te inainte sa intri in hora pe banii tai.

6. Indrumare si conexiuni. In timp ce investesti intr-o afacere de tip start-up, cei care au creat-o probabil asteapta de la tine si ceva implicare in afara de aducerea cecului. O buna parte din aceste companii vor ca investitorii sa-i si indrume spre o anumita tinta sau macar sa le ofere anumite conexiuni pentru a dezvolta afacerea. In final, investitia nu inseamna numai sa aduci banii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Investitie afacere, #start up , #investitii