Piata de leasing operational a crescut pana la aceasta data cu 15% fata de sfarsitul anului 2010, din punct de vedere al numarului de masini, atingand la sfarsitul lunii septembrie 36.563 unitati, o crestere similara cu cresterea anuala din 2010 fata de 2009, au anuntat, marti, reprezentantii Asociatiei Societatilor de Leasing Operational (ASLO).
Totodata, in primele trei trimestre, aproximativ 6.900 de autovehicule reprezentand peste 12% din inmatricularile de autovehicule si autovehicule comerciale usoare au fost facute in leasing operational, in crestere cu peste 40% fata de anul trecut.
"Asteptam ca spre sfarsitul anului sa ajungem la o crestere a pietei de 20% fata de anul 2010", estimeaza presedintele ASLO si directorul general al LeasePlan Romania, Bogdan Apahidean. Totodata, cifra de afaceri se estimeaza a creste cu mai mult de 25%, la peste 250 milioane de euro.
Astfel, spre deosebire de leasingul financiar si piata auto, leasingul operational se afla in plina expansiune. Piata leasingului operational autohtona este egala cu cea din Ungaria, in conditiile in care aici exista o traditie mai indelungata, si reprezinta o treime din piata din Polonia, unde leasingul operational exista de 15 ani.
Lipsa lichiditatii in sectorul corporate este principalul motor al cresterii pietei de leasing operational, spun membrii ASLO. Practic, "poti sa iti conservi lichiditatile prin externalizarea achizitiei flotelor prin leasing operational", a explicat directorul general al Arval Service Lease Romania, Christian Busch.
Principalii clienti ai companiilor de leasing operational provin din sectorul utilitatilor (energie, petrol, gaze), distributie, bunuri de larg consum, companii farmaceutice, banci, fiind vorba in general de multinationale.
Citeste mai multe despre De ce creste leasingul operational in perioada de criza? pe efin.ro