Legea preventiei: Mediul de afaceri cere pasuire pentru alte 100 de contraventii

Sambata, 08 Aprilie 2017, ora 11:51
2775 citiri
Legea preventiei: Mediul de afaceri cere pasuire pentru alte 100 de contraventii
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul pentru Mediul de Afaceri a anuntat, la o saptamana de la lansarea in consultare publica extinsa a proiectului Legii Preventiei, ca a primit propuneri din partea mediului de afaceri, care solicita introducerea a peste 100 de noi contraventii, dar si de la societatea civila, care cere eliminarea unora dintre contraventiile deja prevazute.

Legea reglementeaza 333 de contraventii cuprinse in prezent in peste 140 de acte normative elaborate inca din anul 1990.

"Pe adresa de e-mail (...) s-au primit din partea mediului de afaceri solicitari pentru introducerea a peste 100 de noi contraventii pe zona concurentei, reglementarii in domeniul energiei, resurselor minerale si protectiei consumatorilor", arata Ministerul pentru Mediul de Afaceri intr-un comunicat.

De asemenea, in urma observatiilor primite din partea societatii civile, institutia a transmis altor ministere propuneri de reanalizare a prezentei unor contraventii si eventuala eliminare a acestora.

Pana acum au fost propuse spre eliminare contraventii precum cea privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, pentru iodarea universala a sarii pentru consum uman, a hranei pentru animale si utilizarii in industria alimentara.

Alte contraventii propuse a fi eliminate sunt din domeniul silvic, unele contraventii privind siguranta digurilor, sau altele prevazute in Legea apelor ori privind protejarea populatiei impotriva activitatii ilicite.

"In cadrul Grupului de lucru continua procesul de consultare permanenta, pentru a stabili, pe baza observatiilor primite in timpul acestei dezbateri publice extinse, forma cea mai apropiata de nevoile de dezvoltare ale mediului de afaceri", a precizat Ministerul pentru Mediul de Afaceri.

Citeste mai multe despre Legea preventiei:

Legea preventiei prevede ca firmele nu vor mai fi sanctionate imediat de catre autoritati, in cazul descoperirii unor nereguli, ci vor fi mai intai consiliate de organele de control.

Proiectul prevede ca firmele sa aiba la dispozitie un termen de pana la 90 de zile calendaristice, stabilit de comun acord de catre inspector cu reprezentantul companiei, pentru remedierea unei probleme inainte de a fi sanctionate.

In cazul savarsirii uneia dintre contraventiile prevazute in proiectul de act normativ, agentul constatator incheie un proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei prin care se aplica sanctiunea avertismentului si la care anexeaza un plan de remediere. In aceasta situatie, nu se aplica sanctiuni complementare.

Proiectul prevede, totodata, ca nu se dau insa avertismente pentru orice infractiune aflata la prima abatere: pentru a beneficia de clementa, contravenientul trebuie sa-si indeplineasca obligatiile legale, iar contraventia nu trebuie sa fie continua.

Controlul se reia dupa expirarea termenului de remediere acordat: daca contravenientul nu a indeplinit masurile de remediere, se aplica sanctiunile legale (altele decat avertismentul).

Persoanele interesate pot trimite propuneri privind proiectul de act normativ pana pe 1 mai, la ora 20:00.

Citește și:
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....