Carte vanduta la licitatie pentru fabuloasa suma de 14,1 milioane de dolari

Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 23:52
3331 citiri
Carte vanduta la licitatie pentru fabuloasa suma de 14,1 milioane de dolari
Foto: Huffington Post

Prima carte tiparita in America a devenit cea mai scumpa carte vanduta vreodata in cadrul unei licitatii, dupa ce a fost achizitionata de catre un miliardar cu 14,1 milioane de dolari.

Cartea, un exemplar extrem de rar din "Bay Psalm Book" a fost tiparita in anul 1640 intr-o colonie din Golful Massachusetts, a mentionat casa Sotheby's, care stabilise initial un pret estimativ cuprins intre 15 si 30 de milioane de dolari, relateaza Huffington Post.

Licitatia a inceput de la 6 milioane de dolari si s-a incheiat dupa cateva minute, cand pretul final a fost stabilit la 14.165.000 de dolari, a precizat un purtator de cuvant al casei Sotheby's.

Casa organizatoare a dezvaluit de asemenea si numele cumparatorului, care a licitat prin telefon. Acesta este miliardarul si filantropul american David Rubenstein, conducatorul fondului de investitii Carlyle Groupe.

David Rubenstein intentioneaza sa imprumute cartea mai multor biblioteci americane pentru a oferi publicului posibilitatea de a o vedea, dupa care o va transfera pe termen lung unei anumite biblioteci, a precizat comisarul licitatiei, David Redden.

Precedentul record pentru o carte vanduta la licitatie apartinea din decembrie 2010 unei editii princeps a lucrarii "Birds of America", a naturalistului si pictorului american de origine franceza Jean-Jacques Audubon. Volumul a fost vandut la o licitatie organizata de Sotheby's Londra cu 11,5 milioane de dolari unui comerciant de arta englez.

Editia princeps din "Bay Psalm Book" vanduta la New York a fost editata si imprimata in 1640 de pelerinii din Cambridge, in Golful Massachusetts si reprezinta o noua traducere a versiunii ebraice a "Cartii Psalmilor" care, dupa parerea lor, era mai fidela decat versiunea pe care o adusesera cu ei din Anglia.

Prima editie a "Bay Psalm Book" a fost tiparita in 1.700 de exemplare, suficiente pentru familiile de colonisti care traiau in acel moment in Massachusetts.

Volumul vandut apartinea unei biserici din Boston, Old South Church, care doreste sa finanteze astfel renovarea bisericii si continuarea programelor sale sociale. Biserica detinea doua exemplare din acea editie princeps si intentioneaza sa il pastreze pe cel de-al doilea.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#licitatie carte psalmi, #carte psalmi 1640, #bay psalm book , #licitatii
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
O fi crezut omu' că-i asu' de treflă...