Ziare.com

Black Friday de pandemie. Reduceri foarte mari, dar si cumparatori precauti cu bugetele

Duminica, 01 Noiembrie 2020, ora 06:01

   

Black Friday de pandemie. Reduceri foarte mari, dar si cumparatori precauti cu bugetele
In mod traditional, pentru magazine, Black Friday reprezinta a 13-a luna din an, cu vanzari care echivaleaza o luna normala. Campaniile extinse de reduceri de pe parcursul intregului an 2020, marcate de contextul imprevizibil cauzat de efectele pandemiei, in alte conditii ar fi diminuat interesul cumparatorilor pentru perioada Black Friday. Totusi, avand in vedere schimbarile fundamentale in comportamentul de cumparare care au avut loc in ultimele 7-8 luni si reorientarea catre online a multor cumparatori care erau fideli offline-ului, cel mai probabil vor duce magazinele spre noi indicatori de crestere sunt de parere furnizorii de solutii de eCommerce din Romania.

"Anul acesta Black Friday va fi foarte interesant de observat, desi in ultimii ani, relevanta Black Friday ca si moment clar delimitat in timp s-a depreciat - nu doar in Romania, ci si pe multe alte piete", spune Arthur Radulescu, fondator MerchantPro, platforma locala de eCommerce.

Potrivit acestuia, numarul de magazine noi a crescut considerabil in perioada pandemiei - cu 25% -, odata cu nevoia celor din offline de a trece in online pentru a supravietui. La nivel general, online-ul romanesc a crescut in 6 luni cam cat ar fi crescut in 3-4 ani, cu rate medii de crestere de peste 50% fata de perioade similare din 2019, a mai precizat Arthur Radulescu, analizand datele extrase de pe platforma unde sunt inscrise peste 1.500 de magazine active.

Black Friday cu precautie pentru afacerile noi

Anca Negescu este antreprenor de multi ani, insa anul acesta, in plina pandemie, a investit 15.000 de euro intr-un business nou: un magazin de bijuterie contemporana, in serie limitata. Vanzarile din cele 4 luni de la lansare s-au facut in mare parte online, dar si offline, avand in vedere colaborarile cu diverse galerii de nisa. Anul acesta traverseaza prin urmare prima campanie de Black Friday. Cum contextul pandemic naste intrebari la tot pasul, antreprenoarea a decis sa faca o campanie de reduceri doar pentru produsele din online. Fiind o serie limitata, nici capacitatea de productie nu poate creste infinit.Pentru Black Friday, ofertele Curandera cu discount vor fi valabile numai pentru comenzile plasate online. "Preturile speciale, cu reduceri de 10-30% la bijuteriile din aur si din argint, vor fi limitate la o cateva colectii, nu va fi o reducere generala. Este primul Black Friday la care participam cu brandul Curandera, asadar asteptarile noastre sunt realiste. Este dificil de intuit ce asteptari au clientii avand in vedere contextul economic actual, cand romanii sunt foarte precauti cu cheltuielile. De altfel, pretul tinde sa cantareasca cel mai mult in decizia de achizitie", a explicat Anca Negescu pentru ziare.com.

Antreprenoarea mai estimeaza ca Black Friday va da startul unui sezon cu potential de crestere, avand in vedere ca urmeaza sezonul cadourilor, cand nisa pe care o reprezinta este favorizata. Potrivit acesteia, estimarile de crestere vor trece de 30%.

Reduceri mari

In timp ce business-urile tinere sunt precaute cu reducerile pe care le intentioneaza, alti antreprenori vad in Black Friday o oportunitate nu doar de vanzare, ci si de crestere a notorietatii produselor. Editura Didactica Publishing House activa, inainte de pandemie, in special in offline, mai ales prin intermediul distribuitorilor traditionali, librariile. Noul context a facut ca aceasta sa se reorienteze rapid catre online, inclusiv mizand pe propriul canal de vanzare, care a inregistrat cresteri considerabile.

"Avand in vedere ca produsele editurii DPH sunt in special pentru copii cu varste intre 6 luni si 12 ani, precum si faptul ca in aceasta perioada in sistemul de invatamant cursurile se desfasoara acasa, pentru multe scoli din tara, ne asteptam la o crestere a vanzarilor. Am constatat ca majoritatea cumparatorilor sunt precauti cu bugetele si achizitioneaza carti cu reducere mare, urmaresc reducerile, intr-un context in care toate editurile acorda reduceri foarte mari. Spre deosebire de anii anteriori, vor exista carti si jocuri educationale cu reducere de pana la 80%", a declarat Florentina Ion, fondator si director general al Editurii DPH.

Strategie, stocuri si infrastructura

In acest context, Arthur Radulescu are si cateva sfaturi pentru noile magazine care anul acesta vor traversa prima campanie de Black Friday:

1. Principalele recomandari pe care le-as face comerciantilor online in vederea pregatirii pentru Black Friday ar fi in primul rand sa-si stabileasca o strategie clara de reduceri.
2. Apoi, este esential sa se concentreze pe acele segmente de produse care se afla la intersectia dintre ce isi doresc consumatorii sa cumpere si ce aduce comerciantului cel mai bun profit.
3. In al treilea rand, e important sa-si asigure stocurile din timp orientandu-se catre furnizori de incredere.
4. La fel de relevant este sa isi construiasca in cel mai mic detaliu planul de marketing si comunicare.
5. De asemenea, Black Friday pentru multi comercianti vine si cu o serie de provocari de natura tehnica. Din acest punct de vedere, sfatul meu ar fi sa se asigure ca infrastructura hardware si software le va permite un uptime optim si pe care sa se poata baza in aceasta perioada. Comerciantii care utilizeaza solutii eCommerce SaaS pot avea un avantaj major din acest punct de vedere, nefiind nevoiti sa isi administreze independent upgrade-urile necesare in aceasta perioada. De altfel, uptime-ul extrem de ridicat in perioade aglomerate precum Black Friday a fost un motiv important pentru care multi comercianti au migrat de-a lungul timpului de la o solutie OpenSource la o platforma eCommerce SaaS asa cum este MerchantPro.

Ce spune legea?

De asemenea, din punct de vedere legal, business-urile - mai ales cele noi - trebuie sa aiba in vedere cateva lucruri importante."In ceea ce priveste protejarea business-urilor, acestea trebuie sa fie informate cu privire la dispozitiile legale incidente, pentru o buna aplicare a acestora. Acestea trebuie sa cunoasca faptul ca este interzis oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia anumitor cazuri limitativ prevazute de O.G. nr. 99/2000, precum si in cazul produselor aflate in pachete de servicii. Prin vanzare in pierdere se intelege orice vanzare la un pret egal sau inferior costului de achizitie, astfel cum acesta este definit in reglementarile legale in vigoare", a explicat pentru ziare.com avocat Ioana Doaga, fondator DB Legal.

Aceasta atrage atentia de asemenea ca vanzatorii au obligatia de a informa corect si complet consumatorii cu privire la produsele comercializate. "Pe website-ul acestora trebuie publicate o serie de informatii precum: datele de identificare ale profesionistului (denumirea, adresa postala si electronica, nr. de telefon, nr. de inregistrare in registrul societatilor comerciale sic el de inregistrare fiscal etc.), caracteristicile esentiale ale produsului oferit spre vanzare, pretul cuprinzand toate taxele incluse, cheltuieli de livrare (daca este cazul), modalitati de plata si livrare, perioada de valabilitate a ofertei sau a pretului, durata minima a contractului (in cazul contractelor care prevad furnizarea curenta sau periodica a unui produs), precum si existenta si modul de exercitare a dreptului de denuntare unilaterala a contractului", a mai explicat Ioana Doaga.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre Black Friday cumparaturi ecommerce
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 17798 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor