Ceai cu aroma de fapte bune la Merci, primul concept store caritabil din Romania Interviu

Marti, 08 Octombrie 2013, ora 18:54
3813 citiri
Ceai cu aroma de fapte bune la Merci, primul concept store caritabil din Romania Interviu
Foto: Valentina Roman

In Centrul Vechi din Bucuresti, deasupra French Bakery, se afla Merci Charity Boutique - primul concept store caritabil din Romania, un loc cu o identitate proprie, ce combina intr-un decor inedit o ceainarie culturala, un anticariat cu decoratiuni si obiecte de arta si un magazin cu haine si accesorii.

"Casuta Merci" este locul ideal in care poti bea un ceai, citi o carte buna sau sa iti innoiesti garderoba si in acelasi timp sa faci o fapta buna. Insa MCB este, pentru toti cei care ii trec pragul, mai mult decat un boutique - este un loc despre oameni care-si doneaza timp, energie si pasiune, pentru alti oameni.

Scopul primului concept store caritabil din Romania este acela de a oferi sprijin cauzelor umanitare legate de persoane cu dizabilitati, copii cu probleme medicale si diferite cazuri sociale.

In plus, Merci sustine si reciclarea, repararea, reducere si reutilizarea deseurilor. Tot ceea ce obisnuiam sa numim "gunoaie" reprezinta materia prima folosita pentru confectionarea obiectelor unicat expuse la MCB, iar banii obtinuti sunt donati pentru o cauza caritabila.

Ziare.com a stat de vorba cu voluntarii Merci pentru a afla cum a aparut Merci Charity Boutique, o forma de antreprenoriat social care in Occident e deja la ordinea zilei, dar si despre drumul de la intentii la fapte bune.

Ce este, de fapt, Merci Charity Boutique si cum a venit ideea de concept store caritabil?

Merci Charity Boutique este un concept store caritabil si sistemul dupa care functioneaza este unul foarte bine cunoscut in Europa Occidentala, unde, in fiecare oras exista unul sau mai multe de acest gen.

De exemplu, in Londra sunt nu mai putin de 16 butique-uri caritabile care sustin fie o cauza in particular, fie un ONG care lupta pentru diferite realitati economice din Anglia sau din intreaga lume.

In Romania, Merci Charity Boutique este abia primul concept store caritabil din tara, care prin ceainaria caritabila si boutique isi propune sa stranga fonduri pentru diferite cauze sociale sau medicale pe care le sustine.

Cu alte cuvinte, daca alegi ceainaria Merci pentru un eveniment pe care il gazduieste sau pur si simplu pentru a savura un ceai, donezi implicit si cauzei noastre. In Boutique, de asemenea, daca iei un obiect (o haina, accesoriu, piesa de mobilier etc.) donezi. In practica, este un schimb firesc de bunuri, de valori.

Ideea acestui concept se intelege de la sine, avem nevoie de astfel de activitati care ofera caritatii noi sanse de exprimare si desfasurare. Caritatea este un sentiment firesc si credem ca si conceptul nostru de magazin si ceainarie caritabil este o realitate normala.

Cum a fost drumul de la intentii bune pana la fapte bune?

Cred ca cititorii isi pot imagina si singuri raspunsul la aceasta intrebare. Dar din toate momentele neplacute si de descurajare as vrea doar sa-mi amintesc de cele care imi ofereau speranta.

Am avut si sprijinul concret al catorva persoane care au inteles imediat conceptul si s-au oferit sa ma ajute.

De exemplu, Peter Barta de la Fundatia Post Privatizare pe care m-am putut baza in primele patru luni, cele mai critice de la deschidere. Hello Menthol, agentia de publicitate care ne-a donat si ne doneaza in continuare partea de creatie etc.

In continuare, sunt ajutata de voluntari si oameni de bine, sau oameni buni asa cum ii mai numim noi la Merci fara de care drumul ar deveni si mai greu...

Cine sunt oamenii din spatele acestui proiect?

Oamenii din "spatele" acestui proiect esti chiar si tu, Diana Robu, care vrei sa scrii despre Merci si sa-l promovezi. Acest proiect nu are un "spate", sunt toti cei care ne trec pragul, ne devin prieteni, ne simpatizam si ne punem fortele pentru fapte bune. Eu sunt doar un nume de pe hartiile de infiintare a Asociatiei Merci Charity Boutique.

Chiriile in Centrul Vechi sunt totusi destul de mari. Cum va finantati?

Asa cum spui, Merci Charity Boutique se afla in Centrul Vechi, pe strada Smardan nr. 13, un loc foarte cautat la momentul actual in Bucuresti pentru afaceri.

Din fericire, Merci are o chirie de apartament si nu se poate compara cu sumele care se vehiculeaza in zona.

Pentru acoperirea chiriei avem diferite metode de finantare, printre care si un card membru de "Om Bun" prin care alegi sa donezi lunar o suma incepand de la 10 euro, 25 sau 50 euro in care ai incluse si anumite avantaje, cum ar fi: reduceri la spectacolele Godot-Teatre sau la evenimentele noastre.

S-au implicat autoritatile in acest proiect, v-a ajutat cumva statul?

Nu. In mod normal, primaria ar fi trebuit sa sustina acest proiect prin oferirea de spatiu gratuit, fiind vorba de un concept care sprijina comunitatea din care face parte si sustine implicarea civica in comunitate prin activitati de voluntariat.

De curand, ne-am adresat primariei pentru a ne oferi un spatiu de infiintare a unui magazin caritabil intr-un cartier mai sarac al Bucurestiulu,i in care oamenii sa-si poata achizitiona haine bune, de calitate, primite de noi in donatie, la preturi de nimic; dar, nu ne-au acordat. O sa mai incercam.

Ce ii asteapta pe vizitatorii Merci dupa ce va trec pragul, cum functioneaza Merci Charity Boutique? E ceaiul cu aroma de fapte bune, sunt evenimente...

Cei care ne trec pragul ne devin, de regula, prieteni. Printre acestia sunt si multi straini care ne marturisesc ca este singura ceainarie din Centrul Vechi care "respecta" atmosfera dintr-o ceainarie cu traditie, cu vechime. Chiar un englez, care a tinut si un atelier de Public Speaking, a precizat ca Merci are ceva quirkiness in ea.

A trebuit sa caut in dictionar ce a vrut sa spuna si inseamna ceva neprevazut, o schimbare de situatie. Si a mai completat ca in boutique-ul nostru se simte ca Alice in Wonderland pentru ca poti gasi tot felul de obiecte minunate la care nici nu te asteptai.

Printre lucrurile donate, noi facem si accesorii handmade din obiecte reciclate precum capace sau mecanisme de ceas. Mai multe puteti vedea pe pagina noastra de Facebook dedicata boutique-ului unde prezentam obiectele.

Alexandra Usurelu, in concert, la Merci

Cum poate ajuta cineva, altfel decat cumparand un ceai?

Am precizat mai devreme acele carduri pe membru pe care am dori sa le promovam ca modalitate efectiva de sustinere a proiectele si apoi oricand se poate trece pentru un ceai. La un ceai este... minunat sa vorbesti despre fapte bune. Si cred ca aici este cazul sa mentionez ca primim in donatii haine curate, in stare buna si de calitate si alte obiecte pe care le putem reconditiona si revalorifica.

Ce fel de cazuri si cauze sprijiniti?

In momentul de fata, colaboram cu Institutul Oncologic Bucuresti, care gazduieste in incinta sa Asociatia P.A.V.E.L si care are acces la o baza informativa de unde preluam si noi cazuri.

Noi ne implicam acolo unde este nevoie de noi si unde stim ca putem face o diferenta. Cazuri medicale extrem de costisitoare de sute de mii de euro nu o sa preluam, pentru ca nu am face fata. Dar sa asiguram tratamentul de sute de euro unui baietel de sase ani bolnav de leucemie am putut face.

Mai mult, noi dorim sa stabilim si o legatura afectiva cu ei. Noi nu strangem banii si gata, am rezolvat cazul. Nu. Stim ca starea lor emotionala este la fel de importanta ca si medicamentele de care depinde viata lor. Este vital ca ei sa si raspunda la medicament, sa aiba forta, speranta necesara sa creada ca vor putea lupta. De aceea, incercam sa le indeplinim si cateva dorinte.

Am mers cu o fetita la film pentru ca nu fusese niciodata, pe cativa i-am dus la circ si unui baiat de 14 ani i l-am adus pe Connect-R la el, la pat, in spital, pentru ca il placea foarte mult ca artist si il asculta zilnic. Nu va pot spune ce bucurie a fost in acele momente in acel salon. Va puteti inchipui. Cam in acest fel isi desfasoare Merci activitatea.

Poate fi caritatea un job?

Cu siguranta caritatea poate fi un job, un mod de viata, un job la care abia astepti sa pleci, un job care nu te epuizeaza niciodata. Deocamdata, pentru mine inca nu e un job, pentru ca eu sunt inca voluntara in asociatie. Dar stiu ca vreau sa imbatranesc la Merci.

Care sunt planurile pentru Merci Charity Boutique?

Ne-am bucura ca tot mai multa lume sa spuna Merci dupa si pentru o fapta buna.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Aproape jumătate dintre români susţin că temperatura ideală din locuinţă trebuie să fie cuprinsă între 22 şi 24°C şi chiar peste, în timp ce doar 3,8% susţin că se simt confortabil...
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
#Merci butique caritabil, #Merci concept store caritabil , #magazine