Afaceri fara coruptie: Ce masuri trebuie sa ia companiile din Romania

Marti, 02 Februarie 2016, ora 12:45
3106 citiri
Afaceri fara coruptie: Ce masuri trebuie sa ia companiile din Romania
Foto: McGregor & Partners

Companiile implicate in orice fel de afaceri internationale trebuie sa implementeze anumite masuri de protectie impotriva coruptiei si sa demonstreze ca au respectat cerintele specifice din acest domeniu.

Insa cum se pot asigura oamenii de afaceri din Romania ca societatea lor este protejata de consecintele faptelor de coruptie ale altor persoane?

Neil McGregor, managing partner al casei de avocatura McGregor & Partners, incearca sa raspunda la aceasta intrebare si ofera o serie de sfaturi companiilor din tara noastra, intr-un comunicat remis luni Ziare.com.

Ambasadorul SUA la Bucuresti, despre un nou mandat la DNA, Kovesi si coruptia din Romania

1. Nu ignorati problema. Cititi si revizuiti, daca este cazul, politicile si ghidul organizatiei dumneavoastra privind lupta anticoruptie si etica in afaceri. Daca organizatia nu are un set formal de politici si linii directoare in acest sens, atunci trebuie rezolvata aceasta problema cat mai curand, arata Neil McGregor.

2. Verificati daca exista angajati noi (in special directori sau administratori), parteneri noi de afaceri, precum si eventuale schimbari in managementul sau actionariatul partenerilor, in ultimul an. "Asigurati-va (cu dovezi) ca toti acestia sunt constienti si inteleg politica si liniile directoare ale companiei privind lupta anticoruptie si etica in afaceri", mentioneaza Neil McGregor.

3. In cazul in care contractele folosite de companie includ clauze anticoruptie, analizati daca exista orice semne sau suspiciuni ca ar fi existat vreo incalcare a acestor clauze.

4. Verificati cu regularitate inregistrarile privind cadourile primite si oferite. Este actualizata si completa lista? Exista vreun aspect despre care v-ar fi greu sa oferiti explicatii? "In aceste cazuri, aflati mai multe despre respectivul dar sau gest de ospitalitate si inregistrati actiunile intreprinse", potrivit lui Neil McGregor.

5. Asigurati-va ca aveti un raport formal de evaluare a riscului privitor la mita si coruptie in tarile si pe pietele in care activati. Verificati periodic daca este corect sau trebuie actualizat (de exemplu, daca ati inceput o afacere pe o piata noua sau daca aveti noi activitati de afaceri), daca au fost semnalate probleme de catre angajati si cum puteti dovedi ca vreti sa fiti instiintat daca apar astfel de probleme, arata avocatul citat.

6. Daca sunteti responsabil cu problemele de conformitate, este foarte posibil sa aveti un program e-learning, ce include chestionare online in legatura cu probleme de coruptie si etica in afaceri. "Nu va complaceti in ideea ca sunteti in siguranta, chiar daca practica standard din domeniu este reprezentata de aceste chestionare", se mentioneaza in documentul citat.

Primul caz deferit instantei din Marea Britanie (publicat in decembrie 2015) a demonstrat ca Biroul pentru fraude grave din aceasta tara nu a considerat ca acele chestionare "standard in domeniu" sunt suficiente, mai ales ca angajatii nu le-au luat in serios, nu au urmat niciun curs recapitulativ si nici nu isi amintesc ca managerii lor sa fi mentionat ceva despre coruptie.

"Fiti constienti ca daca desfasurati afaceri in Marea Britanie direct, sau indirect, printr-unul dintre asociatii companiei, autoritatile din acest stat va pot acuza pentru esecul prevenirii actelor de luare sau dare de mita in alta tara, precum Romania", potrivit lui Neil McGregor.

"Fiti in mod special atenti daca biroul principal al companiei foloseste acelasi format sau continut al chestionarelor pentru toate tarile in care functionati: Romania nu este Suedia. Verificati (cu dovezi) daca trainingul online este eficient, daca angajatii care promoveaza chestionarul online inteleg cu adevarat mesajul si daca il iau in serios", arata avocatul.

7. Nu va imaginati ca romanii reprezinta singurul sau cel mai mare risc.

"Nu considerati ca, pentru ca va supuneti legii Statelor Unite ale Americii privind practicile de coruptie in strainatate, de exemplu, nu trebuie sa tineti cont de legea privind mita din Marea Britanie. Legislatia britanica anticoruptie este mult mai dura si mai raspandita ca aplicabilitate decat legislatia americana", arata Neil McGregor.

8. Luati in considerare angajarea de consultati externi calificati, pentru a revizui eficacitatea procedurilor antimita si coruptie, de exemplu, verificand gradul de intelegere al angajatilor dumneavoastra.

Protestele #Colectiv care l-au dat jos pe Ponta apar in raportul MCV. Vezi laudele si criticile aduse Romaniei - document oficial

Concluzie

"In plus fata de activitatea crescuta a autoritatilor romane pentru investigarea si condamnarea cazurilor de coruptie, autoritatile din Marea Britanie devin din ce in ce mai serioase in legatura cu investigarea si condamnarea coruptiei in strainatate.

Sa nu credeti ca toate acestea se refera doar la tari in curs de dezvoltare si ca, fiind membra UE, Romania nu poate intra in vizorul procurorilor din Marea Britanie. Afaceri din Ungaria, Polonia si Lituania au fost deja anuntate ca se afla sub investigatia acestor procurori", avertizeaza Neil McGregor.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#afaceri masuri anticoruptie, #companii masuri anticoruptie, #coruptie Romania, #coruptie companii Romania , #management