Ziare.com

Blestemul tarilor bogate cu oameni saraci

Sambata, 11 August 2012, ora 18:30

   

Blestemul tarilor bogate cu oameni saraci
De multe ori, tarile bogate in resurse nu stiu sa adopte strategii de crestere economica durabila.

Aceste state nu inteleg ca, daca nu reinvestesc profiturile obtinute din bogatia subsolului in investitii productive la sol, bogatia nationala va deveni iluzorie, iar poporul va ramane sarac sau chiar va saraci si mai mult.

Mirajul resurselor naturale

Adesea, disfunctiile politice exacerbeaza problema, iar accesul la resurse se transforma in conflicte sociale, pe fondul unor carmuiri corupte si nedemocratice.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Asa se face ca unii ajung sa se intrebe in ce masura numeroasele resurse naturale gasite recent in tari africane, ca Uganda, Ghana, Tanzania si Mozambic, vor fi o binecuvantare pentru popoarele sarace ale acestor tari si in ce masura vor fi un blestem, menit sa adanceasca si mai mult saracia, comenteaza Project Syndicate.

Experienta de pana acum a aratat ca, in multe tari bogate ca resurse, viata este mai grea decat in altele, fara rersurse.

In principiu, bogatiile naturale ar trebui sa permita statului incasarea de impozite pentru a finanta educatia, sanatatea, dezvoltarea si asigurarea locurilor de munca. In realitate, adesea impozitele iau calea coruptiei in buzunarele functionarilor, iar profitul paraseste teritoriul statului cel bogat in resurse.

Numeroasele studii facute pe aceasta tema au ajuns la concluzia ca economia tarilor bogate, dar cu oameni saraci se loveste de trei factori greu de surmontat:

Problema cu marile contracte "batute in cuie"

Primul. Resursele bogate ale tarii duc la intarirea propriei monezi, ceea ce loveste in celelalte exporturi ale tarii - in afara materiilor prime - respectiv produsele prelucrate.

Al doilea. Extractia se realizeaza cu forta de munca putina si ieftina. Patronatul n-are interesul sa dezvolte alte sectoare, cu forta calificata, scumpa si numeroasa. Ca urmare, se dezvolta somajul.

Al treilea. Volatilitatea preturilor genereaza instabilitate, intrucat bancile sunt atrase atunci cand preturile sunt mari si devin rezervate atunci cand ele scad.

Exista un vadit conflict de interese intre companiile straine care exploateaza resursele nationale ale unui stat putin dezvoltat si interesul national al acelui stat. Primele doresc sa plateasca pe cat se poate mai putin, in timp ce statul este interesat sa incaseze cat mai mult.

Formulele de rezolvare a conflictului sunt cunoscute: licitatiile, competenta, transparenta si buna credinta. Toate conteaza pe desavarsita moralitate a tuturor participantilor la aceasta partida, unde fiecare este interesat sa traga spuza cat mai mult pe turta lui.

Adesea, transparenta contractelor nu impiedica marile concernuri sa incheie contracte rigide, fara clauze privind eventuala explozie a preturilor. Multi se considera pusi la zid, printr-un asemenea contract, care nu prevede vreo renegociere.

Amenintarea cu plecarea nu e de speriat

Imuabilitatea contractelor este totusi discutabila, cand intervin neprevazutele sau cauzele de forta majora, chiar daca nu sunt specificate ca atare. Ca sa excluda orice discutii, adesea partenerul "joaca tare": ameninta ca, in caz de neintelegere, pleaca.

Trebuie sa stii sa evaluezi ce costa mai mult: propria paguba, in cazul cand iti pleaca partenerul, sau paguba partenerului, daca, plecand, se va izbi de noi parteneri, alte conditii, alte preturi si alte nevoi de investitii, inclusiv infrastructura, pe care aici o are gata facuta.

Se cunosc multe cazuri cand partenerul a acceptat renegocierea contractelor, ca sa nu-si piarda furnizorii, chiar din tari aflate in curs de dezvoltare, ca Botswana, Bolivia si Venezuela.

Au fost si cazuri in tari dezvoltate, ca Israel, Australia si Statele Unite, acestea din urma actionand pe calea unor impozite pe venituri exceptionale.

Marea abilitate de a contracta

Cu ocazia renegocierii, tarile-gazda isi pot apara si alte interese, de exemplu pot stavili tendinta investitorului de a dezvolta numai in scop propriu infrastructura (feroviera, rutiera si navala).

Angajarea contractelor si renegocierea lor sunt momente cheie, cand statul-gazda are ocazia sa puna conditiile sale, in avantajul protectiei sociale, a incurajarii micii industrii locale, a eliminarii somajului.

Daca detinatorii uriaselor materii prime descoperite in Uganda, Ghana, Tanzania sau Mozambic vor sti sa fie buni manageri ai contractelor, atunci aceste bogatii ale subsolului vor fi, pentru populatie, o binecuvantare.

Daca nu, vor fi un blestem. Eventual, vor binecuvanta cativa profitori din administratie sau din mediul politic, uneori chiar legitim alesi.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5631 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Singura avere a unei tari este poporul sau! Daca ea pleaca sau

ameninta cu miscari sociale, este ultimul moment pentru un guvern responsabil sa opreasca procesul respins de popor. Toate democratiile lumii au aceeasi reactie. In afara de guvernul roman actual... nu merita sa mai dezvolt.

 

@From Geneva

- perfect adevarat ! tara sunt oamenii ! restu' e geografie ! cu stima.

......

Trebuie sa-ti precizez , daca tot te bagi in treaba ca musca in c,,,,l calului , ca poporul roman nu-l mai vrea pe iubitul tau conducator , Basescu. Daca ai fost atent s-a votat la locale impotriva lui , iar la referendum a fost desfiintat .Nu mai face trimitere la democratie , ar trebui sa-ti freci mintea, sa gasesti alte argumente pentru a-l salva pe bulibasa Basescu.

mda

Cineva demult tare zicea:
Muntii nostri aur poarta
Noi cersim din poarta in poarta!
Totul depinde de NOI restul e .......bla-bla-bla

 

acelea sint tari bogate?

citeva resurse naturale si atit

 

scri prostii

nu s-au dezvoltat din cauaza ca au fost tocati marunt de piratii lumii, state precum SUA sau fostele colonii.

 

rusia

Rusia e tara bogata si nu a fost tocata de US, ble-gh=ule ! ca numai prostii spui !
Cind sint resurse , oamenii devin puturosi si asteapa pomene de la Guvern,
US este singura tara care e dezvoltata si are si resurse.
US cumpara anumite minerale , la pretul bursei, mai desteptaciune !

.....

Nu resursela naturale , daruite de Dumnezeu unor natiuni, duc la saracie ci proasta gestionare a lor.Tari ca Statele Unite , Australia , Canada , Africa de Sud , Brazilia , Chile ,Norvegia, EAU , Arabia Saudita , Brunei ,Kuweit ,Rusia, Kazahstan etc. sunt state care detin resurse minerale importante si le administreaza in folosul dezvoltarii economice nationale. State ca Bolivia , RD Congo ,Nigeria, Zambia ,Yemen etc. detin resurse minerale importante dar sunt administrate ineficient economic si in interesul unor companii transnationale obscure. Romania detine resurse naturale de nivel mediu dar sunt gestionate ineficint sau abandonate total.Regimul comunist a exploatat salbatic resursele minerale dezvoltand o industrie prelucratoare pe orizontala care a murit odata cu incetarea industriei extractive.Astazi Romania a cedat exploatarea resurselor importante unor companii straine sau exporta materii prime slab manufacturate .Astfel , Romania se aliniaza grupului de state bogate cu oameni saraci.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor