Cladirea care stie totul despre angajati. Ii urmareste din clipa in care se trezesc

Duminica, 27 Septembrie 2015, ora 20:51
11033 citiri
Cladirea care stie totul despre angajati. Ii urmareste din clipa in care se trezesc
Foto: The Edge Amsterdam

Stie unde locuiesti, stie ce masina conduci, stie cu cine te intalnesti si stie cum preferi cafeaua.

Este "Edge", posibil cea mai inteligenta cladire de birouri din lume, potrivit Bloomberg.

Printr-o aplicatie dezvoltata impreuna cu Deloitte, principalul chirias al cladirii din Amsterdam, angajatii sunt conectati din clipa in care se trezesc. Aplicatia le verifica programul, iar cladirea le recunoaste masina si ii directioneaza catre un loc de parcare.

Apoi aplicatia le gaseste un birou, pentru ca aici nimeni nu are biroul lui, iar spatiile de lucru se bazeaza pe programul angajatilor. Aplicatia cunoaste preferintele fiecaruia dintre acestia pentru intensitatea luminii si pentru temperatura si face ajustarile in mod corespunzator.

De asemenea, "Edge" este cea mai verde cladire din lume, conform agentiei britanice de rating BREEAM si ilustreaza modul in care tehnologia poate fi folosita pentru a transforma atat modul in care lucram, cat si spatiile de lucru.

In timp ce panourile solare genereaza mai multa energie decat foloseste cladirea, o serie de alte inovatii sunt centrate pe resursa umana, cu scopul de a maximiza productivitatea angajatilor.

Cladirea este prevazuta cu senzori - de miscare, de lumina, de temperatura, de umiditate, infrarosu - 28.000, in total.

Un atrium si acoperisul sau inclinat asigura lumina naturala, precum si izolare fonica si este prevazut cu un sistem eficient de ventilatie naturala.

Aproximativ 2.500 de angajati Deloitte impart 1.000 de birouri, in virtutea unui concept numit "hot desking", menit sa incurajeze relatii noi, sa modifice interactiunile si sa eficientizeze folosirea spatiului. Birourile sunt folosite doar atunci cand este nevoie. Exista cabine care contin doar un fotoliu, pefecte pentru a avea o conversatie telefonica, dar si camere de jocuri, iar aparatele de cafea isi amintesc cat de dulce iti place cafeaua.

Pasaportul spre Edge este smartphone-ul. Angajatii il pot utiliza pentru orice, de la cautarea colegilor la ajustarea caldurii. Toate birourile sunt prevazute cu incarcatoare wireless.

Seful nu are acces la datele personale retinute de senzori, precizeaza sursa citata.

Cat mai verde

Apa de ploaie este colectata intr-un container mare din beton si folosita ca apa pentru toalete sau pentru a uda gradinile.

Efortul angajatilor care folosesc sala de gimnastica lor este transformat in energie electrica.

Tablouri de bord centrale monitorizeaza totul.

In zilele in care sunt asteptati mai putini angajati poate fi inchis un intreg departament si, astfel, sunt reduse costurile cu intretinerea.

O intrebare de miliarde

Tavanul digital este una dintre cele mai consistente investitii, care se va amortiza in aproximativ opt ani, potrivit lui Erik Ubels, CIO al Deloitte in Olanda.

In viitor, sustine Ubels, toate cladirile vor fi conectate, atat in interior, cat si intre ele. "Intrebarea de miliarde de dolari este cine o va face", considera el.

Foto: The Edge Amsterdam

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#cladire birouri smart, #cladire birouri Amsterdam , #management