Dean Thompson: Companiile de stat sa fie conduse de manageri privati, numiti fara influente politice

Luni, 30 Martie 2015, ora 18:05

   

Dean Thompson: Companiile de stat sa fie conduse de manageri privati, numiti fara influente politice
Romania are potential pentru a deveni un lider regional, dar trebuie sa mai faca progrese in privinta climatului investitional, a declarat, luni, insarcinatul cu afaceri al SUA Dean Thompson, precizand, totodata, ca firmele de stat trebuie conduse de manageri privati, numiti fara influente politice.

Companiile americane "isi dau seama de potentialul Romaniei de a deveni un lider regional", dar, pentru a-si atinge pe deplin acest potential, "Romania trebuie sa continue sa faca progrese in ceea ce priveste climatul investitional si de business", a declarat, luni, Dean Thompson, la un forum de specialitate.

Thompson a precizat ca Romania a facut multe pentru a atrage investitii straine directe, inclusiv din partea companilor americane, dar poate face mai mult.

"Companiile americane, la fel ca toate companiile, cauta o piata stabila, transparenta si predictibila - cu costuri si beneficii clare si predictibile", a spus oficialul SUA.

Acesta a subliniat importanta unei bune guvernante corporative, pentru care este nevoie de oameni competenti si cu experienta.

Iohannis: Romania ar putea deveni un hub al investitiilor americane in regiune (Video)

"Guvernanta corporativa implica echilibrul intre interesele tuturor partilor care au legatura cu o companie, fie actionari, conducere sau institutiile statului. Aceasta sarcina poate fi dificila, deoarece presupune un sistem solid de reguli, practici si procese, prin care o companie este condusa si controlata.

Primul pas catre o buna guvernanta corporativa este sa ai oameni potriviti - competenti, cu experienta, profesionisti. Guvernul roman trebuie sa se asigure ca firmele la care este actionar majoritar sunt conduse de manageri privati, profesionisti, selectati in urma unui proces transparent si competitiv, lipsit de influente politice", a afirmat Dean Thompson.

Ce trebuie sa faca Guvernul

Totodata, Guvernul roman ar trebui sa le permita acestor manageri sa ia decizii viabile "fara teama amestecului functionarilor guvernamentali in afacerile interne ale companiei", a declarat Thompson, punctand faptul ca astfel de decizii aduc beneficii precum protejarea companiei fata de amenintarea coruptiei si sprijina cresterea economica.

Epopeea "manager privat la companii de stat", un esec din cauza intereselor politice?

O buna guvernanta corporativa, bazata pe "reguli clare ale jocului" si pe "mecanisme de control", face ca actele de coruptie sa fie mai dificil de realizat, a spus Dean Thompson.

"Prin limitarea oportunitatilor de coruptie, companiile in care statul este actionar nu vor mai greva resursele limitate ale statului", a mai spus oficialul american.

De asemenea, insarcinatul cu afaceri al SUA a pledat pentru consultarea transparenta a tuturor partilor interesate inainte de adoptarea unei legi, precum si pentru asigurarea unei stabilitati a mediului investitional "evitand luarea de decizii in graba, pe termen scurt".
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2342 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Cronos
rank 3
De maine Parlamentul se va numi Asociatia Managerilor Privati din Ro
:))! Vai de privatii din RO !! Nici nu stii care-i privatul si care-i statul in Ro!! In orice caz mai degraba mor privatii fara stat, decat statul fara privati!!
Imanuel
rank 2
Ne-am ars cu Thompsonu' asta...
Bre, hamericane, am avut kintale de manajeri privatzi, personalizatzi shi totzi nemancatzi. Intreaba-ne inainte sa mai vii shi cu alte trasnai de genul asta. Shi daca deschizi gura shi despre privatizarea sistemului medical...
copilul
rank 1
cine mai e si asta ? daca eu ii sugerez,ca de maine sa manance doar
ciorba de stevie,sa se "joace"numai cu gonflabila,iar nevasta-sa,cu gradinarul din dotare,imi urmeaza sfatul ???
MeAgain
rank 5
"...potentialul Romaniei de a deveni un lider regional"
Sabloane propagandistice, sabloane, sabloane...Tipic! :)))

Insarcinatul cu afaceri al SUA Dean Thompson...:))))
Hamurabi
rank 3
Corect.
Sa fie numit Gitenstein sau cum *** il cheama pe american in toate functiile ca manager privat in Romania.Eu propun sa-l numim in prima functie,cea de presedinte,ca si asa neamtul a dat padurile ,de pe functia sa de manager de fotosinteza,austriecilor cu care mananca mici si bea bere sambata.
Ce tam.pemii poate spune.Tot politicul este implicat in USA in numirea de manageri la companii la stat,putine cate mai sunt.Acum au venit cu experimentul cum sa furi o tara si aia sa te prinda dar sa fie si fericiti ca i-ai furat.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor