Economiile emergente propulseaza femei la carma companiilor

Luni, 05 Septembrie 2011, ora 23:16
4228 citiri
Economiile emergente propulseaza femei la carma companiilor

Economiile emergente asiatice nu ezita sa infrunte nevoia acuta de talente si intuitie in afaceri, promovand doamnele la carma companiilor, cu o viteza de-a dreptul umilitoare pentru occident.

Tarile asiatice, aflate in plin avant economic, par sa se miste cu o rapiditate uimitoare, cand este vorba de schimbare - sunt pline de tineri care ard de nerabdare sa-si demonstreze capacitatile, nu au datorii si sunt lipsite de prejudecati in privinta femeilor-lider, relateaza Corriere della Sera.

Cand cifrele demonstreaza ca femeile aflate la conducerea companiilor reprezinta un element esential pentru profituri mai mari si organizare mai buna, cariera "sexului slab" pare sa ia avant la randul sau pe scara larga.

Ce spun statisticile

Potrivit sursei citate, statisticile demonstreaza ca directorii-femei si cele mai de succes figuri feminine intreprinzatoare din cadrul economiilor emergente din Asia, tind sa depaseasca nu numai numarul barbatilor aflati la conducerea companiilor, ci si pe cel al colegelor lor din tarile occidentale.

Sapte din cele 14 femei indicate in ultimul clasament al intreprinzatorilor milionari realizat de Forbes sunt chinezoaice - toate devenite bogate prin abilitate, tenacitate si intuitie in afaceri, nu datorita mostenirilor de familie.

In China, de altfel, 32% din segmentul format de senior-manageri e reprezentat de femei, fata de 23% in Statele Unite si 19% in Marea Britanie. Chiar si in India, 11% din personalul de conducere al companiilor este detinut de doamne.

Turcia si Brazilia se situeaza imediat dupa Finlanda si Norvegia in clasamentul natiunilor care prezinta proportii elevate de femei numite in functii de conducere, multe dinte acestea optand pentru o viata personala independenta, nefiind interesate de casatorie, familie sau de a avea copii.

Dificultati

Dificultatile cu care se confrunta femeile de afaceri sunt destul de numeroase, chiar lasand la o parte anumite convingeri de natura discriminatorie si privind latura practica a acestei activitati: a face naveta la Beijing sau in Mexico City inseamna a calatori pe trasee considerate printre cele mai nesigure din lume.

In ciuda tuturor inconvenientelor, femeilor de cariera li se deschid orizonturi noi, in ultima perioada, pe mai toate meridianele lumii, gratie in buna parte unei majore prezente feminine in randurile studentilor: potrivit sursei, in Emiratele Arabe, unde femeile inca nu pot sofa, fiind obligate sa calatoreasca in autoturisme cu un sofer barbat, 65% din absolventii universitatilor sunt femei.

In Brazilia, procentul este de 60% si in China de 45%, ceea ce conduce la concluzia ca pe piata de resurse umane cu studii superioare se regasesc mai multe doamne decat domni, subliniaza sursa.

De ce se cauta femei pentru functiile de conducere

Un alt element care contribuie la propulsarea feminina in universul business, este reprezentat de necesitatea identificarii de veritabile talente in domeniul afacerilor, demonstrand capacitate de adaptare la conditii noi, la situatii imprevizibile si la dinamici economico-sociale fara precedent, iesite deci din schemele scolastice traditionale.

O atentie sporita in acest context este acordata femeii, care pare sa manifeste un interes crescut in ceea ce priveste identificarea de solutii si alternative, gestionand concomitent cu abilitate prioritatile si mentinand ordinea la nivel de activitati multiple.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5
Proporţia tocilarelor lor e mult mai mare decât al