Epopeea "manager privat la companii de stat", un esec din cauza intereselor politice?

Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 14:51
3246 citiri
Epopeea "manager privat la companii de stat", un esec din cauza intereselor politice?

Intr-o singura saptamana, doi sefi de la CFR si-au dat demisia, ridicand din nou semne de intrebare legate de succesul proiectului "manager privat la companiile de stat". Sa fie oare factorul politic decisiv in aceste situatii?

Presedintele Consiliului de Administratie (CA) al CFR Marfa, Mustafa Aysun, a demisionat, la mai putin de doua luni de la preluarea functiei, inainte de privatizarea propriu-zisa a companiei.

Conform unui comunicat remis Ziare.com, reprezentantii firmei sustin ca decizia lui nu are legatura cu presiunile politice sugerate de sursele din interior care au anuntat, joi, demisia, ci problemele personale.

"Aysun Mustafa si-a dat demisia din functia de presedinte si de membru al Consiliului de Administratie in data de 03.04.2013, respectiv 10.04.2013, din motive personale si nu sub presiunea vreunui factor politic, conform informatiilor publicate in anumite ziare, sub anonimatul unor surse neoficiale.

Membrii Consiliul de Administratie au luat act de decizia domniei sale, iar pentru buna desfasurare a activitatii societatii, tot in sedinta din 10.04.2013, domnul Liviu Radu, care detinea functia de membru, a fost numit presedinte al CA, in conformitate cu prevederile Legii 31/1990 privind societatile comerciale", se arata in informare.

Presedintele CA al CFR Marfa a demisionat, dupa doua luni

In plus, luni, Ministerul Transporturilor a respins planul de administrare propus de Consiliul de Administratie al CFR SA, ceea ce a dus la incetarea mandatului administratorilor. In consecinta, Dimitris Sophocleous a demisionat din functia de director general.

Fosta conducere a CFR SA a transmis ulterior un comunicat de presa in care a acuzat factorul politic ca este "disperat" sa nu piarda controlul unei companii de stat si a finantarilor europene.

Ulterior, George Micu a fost numit in functia de director general al CFR SA. El a ocupat in trecut o pozitie similara in cadrul CFR Marfa.

Directorul CFR SA si-a dat demisia

Proiectul "CEO la stat" este unul de avengura si a fost o masura discutata si aprobata cu partenerii de la Fondul Monetar International (FMI).

Iar costurile sale sunt uriase, fiind cheltuite aproape 5 milioane de euro doar pentru incheierea unui contract-cadru cu mai multe firme, printre care si asocierea PwC Tax Advisors & Accountants, D&B David si Baias si George Butunoiu Group, pentru asistenta.

Presiunile unui manager privat la companii de stat

Analistul Aurelian Dochia evidentieaza faptul ca managerul pus la conducerea unei companii de stat este supus unor presiuni mari.

"E clar ca au fost niste negocieri dificile, pentru ca situatia e complexa la toate societatile mari si cerintele sunt foarte ridicate pentru cei care sunt numiti manageri, mai ales in conditiile in care toata publicitatea care a fost facut in jurul acestei operatiuni a facut sa atraga atentia si mai mult asupra companiilor de stat, astfel ca fiecare gest si fiecare actiune starneste imediat foarte multe reactii in media", a precizat Dochia, pentru Ziare.com.

El a adaugat faptul ca este inevitabil ca politicienii din toate taberele sa isi exprime opiniile legate de situatia acestor companii.

"Guvernului ii va fi extrem de greu sa explice ceea ce se intampla, cert este ca au primit o bila neagra. Cel mai probabil, va iesi in fata FMI si va spune ca managerii nu si-au facut treaba si ca inlocuirea lor este singura o solutie", a mai spus acesta.

In plus, consultantul financiar Ionel Blanculescu considera ca este impardonabil ca s-a ajuns la astfel de situatii, insa proiectul a fost sortit esecului inca de la inceput.

"Managementul asa-numit privat nu ar trebui pus la institutiile de stat. Sistemul de stat are un management caracteristic, asa ca se face un fel de ciocnire a civilizatiilor. Ambii manageri se ghideaza dupa preceptele de management, dar exista anumite nuante. Daca la privat esential este profitul, la stat situatia nu mai este la fel, mai exista si alte elemente. De exemplu, intr-o companie cum este CFR Marfa, subventionata de stat, pentru a putea face un serviciu social, profitul nu poate sa reprezinta intotdeauna o tinta", a opinat acesta, pentru Ziare.com.

Privatizarile si presiunea politica

Aurelian Dochia a mentionat ca exista sanse foarte mari ca aceste situatii sa se intample si la alte societati de stat, iar rata de succes a proiectului sa fie foarte mica.

Cel mai probabil se va reveni la vechea metoda, in care ministerul isi numeste la conducerea companiilor un om pe care il cunoaste si in care are incredere.

"Exista o miza politica importanta, intotdeauna privatizarea a fost riscanta, pentru ca intotdeauna politicienii ajung la concluzia ca e mai riscant sa faci privatizari, decat sa nu le faci, pentru ca poti fi mereu criticat", a punctat analistul.

In plus, Ionel Blanculescu sfatuieste ca privatizarile sa nu fie facute integral, ci statul sa isi pastreze o anumita participatiune, pentru ca ar putea deveni o sursa de profit.

Citeste si:
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
PSD și PNL au intrat în conflict în orașul Huedin din județul Cluj după ce social-democrații au anunțat că se opun unei grădinițe cu predare exclusiv în limba maghiară. Proiectul a...
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimarul PNL din Satu Mare, Adelin Cristian Ghiarfaș, a fost exclus din partid după ce într-o ședință de Consiliu Local a votat împotriva mandatului dat de formațiune. Ghiarfaș...