Management prost si risipa banului public, la CFR si Metrorex - Curtea de Conturi

Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 00:04
1898 citiri
Management prost si risipa banului public, la CFR si Metrorex - Curtea de Conturi

Ineficienta si risipa banului public sunt la ordinea zilei in companiile de stat, arata raportul Curtii de Conturi pe anul 2010, care evidentiaza nereguli in activitatea Electrificare CFR si Metrorex.

In ceea ce priveste societatea Electrificare CFR, care are ca activitate principala intretinerea si repararea instalatiilor de electrificare ale CFR SA, Curtea de Conturi a constatat erori si abateri echivalente cu 114.000 mii de lei.

Curtea arata ca "modul de administrare a patrimoniului statului si executia bugetului de venitur si cheltuieli (...) nu respecta in totalitate principiile legalitatii, regularitatii, economicitatii, eficientei si eficacitatii".

Situatiile financiare intocmite la Electrificare CFR "nu ofera o imagine fidela a pozitiei financiare, a performantei financiare", se mai arata in raport.

Curtea de Conturi constata ca la Electrificare CFR nu s-a realizat inventarierea si analizarea stocurilor fara miscare sau cu miscare lenta, terenurile aferente activitatii companiei nu au fost inventariate si nu li s-a stabilit regimul juridic, iar compania nu a efectuat o analiza a platilor din resursele companiei, ceea ce a dus la depasirea bugetului stabilit.

Metrorex, contracte de paza cu preturi umflate

Raportul mai arata ca au existat nereguli si la Metrorex, care nu a gestionat in conditii de eficienta fondurile de la bugetul de stat Curtea de Conturi arata ca Metrorex are deficiente in organizarea si functionarea sistemului de control intern, bunurile aflate in proprietatea statului nu sunt evaluate, iar o suma de 52.000 de lei care lipsea din gestiune nu a fost recuperata.

In plus, compania a efectuat plati nelegale in cazul contractelor privind asigurarea pazei. Sumele din contract au fost modificate in urma unei note de negociere, iar compania a platit un pret mai mare, insa Curtea de Conturi arata ca majorarea tarifelor nu a fost justificata.

Valoarea estimativa a erorilor sau abaterilor constatate la Metrorex insumeaza 2.576 mii lei si reprezinta prejudicii, se mai arata in raport. Concluzia Curtii de Conturi este ca Metrorex nu a gestionat in conditii de eficienta fondurile publice.

L.S.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Curtea Conturi, #Electrificare CFR, #metrorex , #management