Managerii si tulburarile de personalitate - Cat de nebun trebuie sa fie seful?

Duminica, 31 Iulie 2011, ora 15:59
4123 citiri
Managerii si tulburarile de personalitate - Cat de nebun trebuie sa fie seful?

Daca intrebi mai multi angajati, sub protectia anonimatului, ar spune ca seful are ceva tulburari de personalitate. Managerii sunt insa diferiti de angajati nu doar prin natura jobului, arata studii recente, care confirma ce banuie de fapt subalternii.

Ca sa fii un manager bun, ai nevoie de calitati multe si ceva in plus, iar acest ceva in plus ar putea fi chiar o tulburare de personalitate, spun psihologii - un dram de nebunie, i-am spune noi.

Doi cercetatori de la Universitatea din Surrey, Marea Britanie, sustin ca exista si psihopati de succes, iar acestia ar fi chiar managerii. Este vorba despre acele persoane care sunt emotional detasate, cu un farmec superficial, pregatiti sa se foloseasca oricand de altii - toate calitatile ii fac sa se asemene cu criminalii, singurele diferente fiind ca respecta legea si sunt mai putin impulsivi, arata studiul citat de The Guardian.

Belinda Board si Katarina Fritzon au realizat mai multe teste, pentru a observa daca exista asemanari intre manageri, persoanele cu probleme psihiatrice si criminalii psihopati. In mod suprinzator, rezultatele arata ca trei din 11 tulburari de personalitate testate erau mai des intalnite la manageri decat la criminali.

Prima este personalitatea histrionica, o tulburare de personalitate caracterizata prin tendinta de a manipula, de a minti si de a folosi alte persoane). O alta tulburare de personalitate intalnita des a fost narcisismul, care duce la lipsa de empatie si tendinta de a fi grandoman. Si compulsivitatea se pare ca este printre "calitatile" managerilor, acestia fiind deseori perfectionisti, se dedica excesiv muncii lor, sunt rigizi, incapatanati si uneori au tendinte dictatoriale.

Cu siguranta, este usor de observat cum aceste caracteristici pot sa ajute in mediul profesional. Insa specialistii puncteaza ca cei care au tulburari de personalitate si reusesc sa aiba succes la locul de munca duc lipsa de caracteristici care le-ar putea face probleme. Nu sunt agresivi, nu sunt iresponsabili, impulsivi, nu au tendinte suicidare sau instabilitate emotionala, toate acestea fiind tendinte care zadarnicesc eforturile profesionale.

Alte studii arata insa ca abilitatile mentale nu sunt indeajuns pentru a ajunge la succes: mai este nevoie si de abilitati de relationare in societate, dar si de o putere exceptionala de adaptare.

Un alt aspect interesant il dezvaluie statistica privind situatia familiala a managerilor: conform studiilor, o treime dintre persoanele care au succes in viata pierd un parinte inainte sa implineasca varsta de 14 ani. Se pare ca evenimentul nefericit ii determina pe cei cu abilitati de lider sa reuseasca in viata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#manager tulburare personalitate, #sef nebun , #management