Ziare.com

Posta, CFR Marfa, Oltchim si TAROM - management privat pana in ianuarie

Joi, 06 Octombrie 2011, ora 17:05

   

Posta, CFR Marfa, Oltchim si TAROM - management privat pana in ianuarie
Companiile Posta Romana, Oltchim, CFR Marfa sau TAROM ar trebui sa beneficieze de management privat pana la sfarsitul lunii ianuarie a anului viitor, se arata in Memorandumul convenit de Romania cu Fondul Monetar International (FMI).

Potrivit documentului publicat de institutia financiara internationala, Posta Romana trebuie sa-si reduca unitatile de la 7.100, la finele anului 2010, la aproximativ 5.800 pana la sfarsitul acestui an. Un management privat pentru aceasta companie trebuie desemnat pana la finele lunii decembrie 2011.

Pentru CFR Marfa, documentul prevede integrarea tuturor subsidiarelor pana la finele lui octombrie 2011, inclusiv Societatea Comerciala de Transport Maritim si de Coasta C.F.R. Ferry-Boat-S.A. (exceptie facand Societatea Comerciala Intretinere si Societatea comerciala de reparatii Locomotive si Utilaje C.F.R. IRLU-S.A) si desemnarea unui management privat pana la finele lunii decembrie 2011 sau pana in luna ianuarie 2012, daca un pachet minoritar semnificativ va fi vandut pana la sfarsitul acestui an.

In ceea ce priveste TAROM, Memorandumul convenit cu FMI prevede elaborarea planului de dezvoltare pentru perioada 2012-2016 si desemnarea, pana la sfarsitul lunii octombrie 2011, a bancii de investitii /societatii de investitii financiare care sa ofere consultanta juridica pentru privatizarea a cel putin 20% din actiuni via IPO sau investitor strategic, astfel incat incheierea privatizarii sa se realizeze pana la sfarsitul anului 2011. De asemenea, un management privat trebuie desemnat pana la finele lunii ianuarie a anului viitor.

Pentru operatorul aerian, documentul convenit cu FMI mai prevede reducerea costurilor prin renegocierea contractelor, reduceri voluntare de personal si cresterea veniturilor prin tehnici alternative de vanzare, optimizarea politicilor de preturi, reducerea costurilor prin extinderea programului de economisire a consumului de carburanti.

Pentru CFR Calatori, se are in vedere integrarea a trei din patru subsidiare pana la finele lunii noiembrie 2011, stabilirea unor tarife diferentiate intre diferitele categorii de trenuri pana la finele lui decembrie 2011, impunerea unui management privat in cursul anului 2012, daca aceasta solutie se va dovedi pozitiva in cazul celorlalte companii de stat, reducerea costurilor operationale si cresterea transportului feroviar prin inlocuirea vechilor garnituri.

Potrivit documentului citat, un management privat va fi solutia de eficientizare si pentru alte companii de stat in afara celor mentionate. Este vorba despre S.N. a Lignitului Oltenia S.A., S.C. Electrica Furnizare S.A., S.C. Hidroelectrica, C.N. Romarm aparat central, S.N. Nuclearelectrica, S.N. Transgaz, C.N. Transelectrica si S.N. Romgaz.

"In cazul in care una din companiile de stat este lichidata, pachetul majoritar de actiuni este privatizat sau fuzioneaza cu o alta companie care nu este inclusa pe lista, cifra va fi ajustata prin scaderea tintelor convenite pentru firma respectiva", se precizeaza in documentul citat.

Seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks, arata, in august, ca un numar de 15 companii controlate de stat care nu sunt pregatite sa-si vanda pachetul majoritar de actiuni ar urma sa aiba manageri privati selectati de catre firme de resurse umane recunoscute la nivel mondial.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2423 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

WOW !

Si cine vor fi Managerii ? Al de Cocos & Co ? sau alti baieti destepti ? cinstea si omenia in Rominia sufera crunt de ....*** cronica !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor