Sfarsitul vietii private in birourile open space. Cum a evoluat fenomenul din 1900 pana azi (Galerie foto)

Sambata, 03 August 2013, ora 09:24
5716 citiri
Sfarsitul vietii private in birourile open space. Cum a evoluat fenomenul din 1900 pana azi (Galerie foto)

Milioane de persoane lucreaza in birouri de tip open space, in care absolut fiecare miscare pe care o fac este vizibila pentru toti ceilalti colegi. Specialistul in management Lucy Kellaway lamureste cum a luat amploare acest fenomen si ce consecinte are asupra oamenilor.

Redactia BBC este una dintre cele mai securizate din Marea Britanie. Totul este in spatiu deschis, birourile sunt asezate in linie si se poate vedea o mare de oameni cu ochii in monitoare, a descris Kellaway, care, este si editorialist la Financial Times, potrivit BBC.

Daca in unele birouri open space exista riscul ca seful sau colegii sa se furiseze in spatele tau si sa vada exact ce faci, in redactia BBC vorbim de milioane de oameni care se pot uita la televizor, observand ceva nepotrivit. Astfel, angajatii nu au voie sa poarte haine fosforescente si pot merge la toaleta numai pe un anumit traseu.

Dar tinand cont ca ei se afla in sediul unei televiziuni, este corect sa ne punem intrebarea daca are vreun sens ca din ce in ce mai multe companii, din toate domeniile, sa aleaga un astfel de spatiu, obligandu-si salariatii sa renunte la intimitate.

In Marea Britanie, de exemplu, birourile open space au inceput sa apara la sfarsitul secolului al XIX-lea, aceastea fiind organizate in functie de autoritatea angajatilor. Sefii care detineau puterea erau asezat in birouri private, in timp ce muncitorii simpli stateau, la gramada, intr-un spatiu deschis.

Primul birou modern de acest fel a fost construit, in 1906, in New York. Este vorba despre Larkin Administration Building, o cladire care era proiectata cu imense spatii deschise si foarte putini pereti de sticla.

"Ideea initiala era de construire a unor spatii cat mai mari, din motive estetice. Apoi si-au dat seama cat de eficient este acest sistem pentru manageri, care puteau sta cu ochii pe angajati. Totul se baza pe control", a precizat profesorul de design Jeremy Myerson.

Discutiile intre angajati erau interzise in aceasta cladire, iar pe pereti erau afisate mesaje inspirationale, precum "Munca cinstita nu are nevoie de stapan". Toate aceste masuri s-au dovedit a fi ineficiente, iar compania Larkin Soap, care functiona in acel imobil, a dat faliment la inceputul anilor 1940.

"Intr-o corporatie obisnuita, seful primeste biroul cu cea mai buna priveliste, intr-un colt al incaperii. Birourile subordonatilor se afla in jurul acestuia, in ordine descrescatoare in functie de importanta rolului in companie. Astfel, apropierea de putere este o dovada a statutului", a scris un expert american in sociologie in 1959, aceste lucruri fiind valabile si astazi.

In anii 1960, un producator de mobilier de birou a angajat un profesor de arte sa faca un sondaj in randul a mii de angajati americani. In chestionar se regaseau intrebari precum "Ce procentaj dintr-o zi de munca il petreci stand jos, stand in picioare, mergand, stand culcat pe spate sau dormind?" sau "Poti trage un pui de somn la serviciu fara sa te simti rusinat?". Acesta nu a fost multumit de ceea ce a aflat.

"Suntem prinsi intr-un joc continuu al saluturilor idioate. Nu putem evita expunerea, vedem pe toata lumea trecand pe langa noi. Vedem aceeasi persoana de cate 30 de ori pe zi. Trebuie sa recunosti omul care trece pe langa tine si sa il saluti. Investesti mult timp in asta. Esti distras si iritat de expunerea asta exagerata", a fost unul dintre raspunsurile primite.

Solutia acestuia pentru problemele identificate a dus la ceea ce vedem astazi in multe spatii deschise de lucru: peretii despartitori ai birourilor. Acest lucru nu este destul de imbucurator pentru angajati, insa principalul motiv pentru care companiile prefera astfel de spatii este ca acestea sunt mai ieftin de construit si amenajat. Si controlul reprezinta inca un criteriu important.

Citeste si:
Luptă pentru putere în PNL. Cine sunt liberalii care se bat pentru funcția de prim-vicepreședinte
Luptă pentru putere în PNL. Cine sunt liberalii care se bat pentru funcția de prim-vicepreședinte
Vineri, 27 mai, liberalii se reunesc la Poiana Brașov pentru ședința de Consiliu Național acolo unde vor avea loc alegeri pentru câte o funcție de secretar general al PNL,...
Cât ar putea câștiga un profesor debutant. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu, aflat în fața unui nou protest
Cât ar putea câștiga un profesor debutant. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu, aflat în fața unui nou protest
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luni, 23 mai, că va solicita majorarea prin lege a salariilor profesorilor debutanți. ”Propunerea mea este să avem un debut de salariu...