Umorul la serviciu: Cat de important este si care sunt limitele de care n-ai voie sa treci

Sambata, 10 August 2013, ora 12:55

   

Umorul la serviciu: Cat de important este si care sunt limitele de care n-ai voie sa treci
Afacerile sunt complicate si pline de dileme, insa specialistii au cazut de acord asupra unui aspect universal: simtul umorului este foarte important la locul de munca.

Daca reusesti sa ii faci pe oameni sa rada, atunci le captezi atentia si ii determini sa te asculte. Odata ce se simt suficient de confortabil datorita umorului, exista sanse considerabil mai mari sa asculte ce ai de spus, sustin la unison managerii, potrivit BBC.

La birou, o gluma buna poate detensiona o situatie stresanta si poate ajuta angajatii sa gasesca ceva in comun pe seama caruia sa rada alaturi de sefii lor. Glumele nu sunt neaparat un lucru indispensabil pentru un manager de succes, insa studii recente au demonstrat ca umorul duce la creativitate, la interactiuni interpersonale mai bune si la o atmosfera mai distractiva la serviciu.

Cum sa ne facem viata mai frumoasa la serviciu

"Munca are un impact incredibil asupra vietilor noastre, asa ca de ce sa o facem si mai grea decat este deja?", a spus Michael Kerr, autorul cartii You Can't Be Serious! Putting Humor to Work (Nu poti fi serios! Sa aducem umorul la serviciu - n. red.).

Rasul creeaza spatii de lucru mult mai degajate, ceea ce duce, deseori, la succesul unei afaceri. Insa multi dintre manageri se tem ca momentele lor de reprezentatii amuzante ar putea avea si consecinte negative, cum ar fi actiunea in instanta a unuia dintre angajatii mai sensibili, sustine Kerr.

Sfatul expertilor este ca sefii sa evite poante legate de rasa, etnie, sex sau religie. In rest, aproape totul este permis cat timp e amuzant.

Cum sa-ti pastrezi simtul umorului

O alte regula importanta a glumelor la serviciu este ca un manager nu ar trebui niciodata sa puna un subordonat intr-o lumina proasta. "Cel mai rau lucru pe care il poti face este sa transformi un salariat intr-o tinta", a subliniat Kerr. Cel mai bun lucru, insa, pentru a detensiona o situatie, este ca managerul sa rada de el insusi.

Intr-o atmosfera degajata, productivitatea este mai ridicata, iar angajatii au mai multe idei bune si sunt mai fideli companiei.

Jessica Mesmer Magnus, profesor de management la Cameron School of Business de la Universitatea din Carolina de Nord, care a publicat o lucrare importanta despre beneficiile unorului la locul de munca, a spus ca glumele ii ajuta pe manageri sa se apropie de angajati. O gluma buna spusa intr-un context negativ ii face pe oameni sa creada ca seful lor are situatia sub control.

Reguli de eticheta la serviciu

"Orice fel de umor pozitiv creste satisfactia la serviciu. Umorul arata ca esti si tu un om si ca poti vorbi cu subordonatii tai de la acelasi nivel", a precizat Magnus.

Pe de alta parte, sa incerci prea mult sa fii amuzant este opusul umorului. Managerii care vin cu glumele de acasa sau care spun poante in situatii nepotrivite se vor lovi de rezistenta din partea angajatilor.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4318 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
dragos_66
rank 5
Gluma a murit in occident
Deduc de aici ca numai sefii pot sa faca glume.
Nu poti sa faci nicio gluma cat de mica la serviciu. Vei fi calificat imediat ca rasist ,homofob, misogin ,pornograf ,agresor sexual.... .Simplul gest de a-ti ajuta o colega sa-si puna paltonul sau sa care un obiect mai greu e taxat ca discriminare. Am multi amici care se plang ca ,mai ales in SUA si Canada trebuie sa se abtina cat pot ca sa nu faca glume sau sa spuna bancuri.
PS Gasiti dumneavoastra un banc in care sa nu fie vorba de sex ,rasa ,religie ,homosexuali ,politicieni ,blonde ,evrei ,englezi ,scotieni ,ardeleni ,olteni ,moldoveni ,tigani ,rabini ,popi...
dancbadea
rank 2
Ironia este semnul sanatatii si al cunoasterii!
Daca am omorat ironia si gluma (fiica mai mica a ironiei) am dat semne ca nu mai suntem sanatosi mintal.
Citand occidentul, iata ce spunea Søren Kierkegaard:"Ironia are aceeasi valoare pentru viata psihica, precum indoiala pentru cunoastere".
Pentru fundamentare, recomand lectura:Søren Kierkegaard - "Subjectivity, Irony and the Crisis of Modernity"!
Sa traiti bine!
imbacsitul
rank 5
@dragos_66: Mai demult era o zicatoare romanesca cum ca popa si
tiganul nu pot lipsi din bancuri (snoave)! Probabil ca aceasta zicatoare e foarte veche daca dumneavoastra gasiti atat de multe subiecte nelipsite din bancuri!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor