Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Reclama e sufletul comertului. Iar sufletul reclamei e comertul

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 09:09
6727 citiri
Reclama e sufletul comertului. Iar sufletul reclamei e comertul

Un ziar fracez aprecia ca din costul platit pe reclame in intreaga lume s-ar putea usor scoate Grecia din marasmul in care a intrat si tot ar mai ramane rezerve pentru alte tari aflate in dificultate.

Reclama consuma mult, dar aduce si benecficii frumoase celor care profita de ea - noteaza portalul Kabanik, dand cateva exemple uneori surprinzatoare:

1. Companiile farmaceutice din SUA cheltuiesc de doua ori mai mult pe reclama, decat pe cercetare. Fara reclama, cercetarea nu si-ar mai atinge scopul pe cand, fara cercetare, reclama tot n-ar muri.

2. Primul afis publicitar pentru tigarile Marlboro a aparut in 1955 si a constituit un succes epocal. Afisul reprezenta trei cowboys, a caror imagine mai exista si astazi. Nu erau fumatori, dar toti trei au murit de cancer pulmonar.

3. In intreaga lume, se cheltuiesc pentru publicitate peste 500 miliarde dolari, suma care, asa cum spuneam, ar scoate nu numai Grecia din gaura neagra in care a picat.

4. Statistica a calculat ca, in SUA, un om ajuns la varsta de 65 de ani a privit in toata viata sa doua milioane de clipuri sau afise publicitare.

5. Primul Biliboard din lume a aparut in anul 1900 in SUA. De atunci, s-a dezvoltat o adevarata industrie a reclamelor muzicale. Chiar si in timpul razboiului, cand soldatii mureau pe front, in Bucuresti rasunau reclamele muzicale, menite sa atraga interesul pentru crema de ghete Gladys, surogatul de cafea "Aroma", pelerina "Fulgarin" si magazinul "La Dragan de la Craiova".

6. In SUA, se cheltuiesc anual peste 15 miliarde USD pentru recame si publicitate destinata copiilor.

7. Cele mai multe ceasuri, incluse in imagini publcitare, indica ora 10.10 intrucat spatiul dintre cele doua ace este cel mai potrivit pentru plasat acolo un zambet sau alt simbol al furnizorului.

8. Companiile americane producatoare de fast food cheltuiiesc anual peste 1,6 miliarde dolari numai pe publicitate.

9. Un copil american priveste 40.000 clipuri publicitare pe an, ceea ce revine la circa 100 clipuri pe zi. Se zice ca n-ar fi bine pentru sanatatea lui - dar cine se uita la asta?

10. Cel mai vechi anunt platit de un american a fost publicat in ziarul Boston News si facea cunoscuta intentia lui de a vinde bunurile sale situate in Oyster Bay. Daca le-a vandut sau nu, nu se stie.

11. Life a fost prima revista din lume care a incasat 100 milioane dolari din publicitate, in cursul unui an.

12. In anul 1938, pentru prima data, publicitatea prin radio a depasit ca valoare publicitatea din presa scrisa.

13. Cele mai mari trei companii de publcitate din lume sunt considerate astazi "Interpublic", "WPP" si "Omnicom Group", toate trei americane. Nu oricine isi poate permite sa faca apel la ele.

14. Cea mai reusita reclama a secolului trecut era considerata sintagma "Think Small". Cu aceasta lozinca a fost lansata masina de mici dimensiuni Volkswagen, conceputa initial pentru Germania lui Hitler, dar foarte bine vanduta in America dupa razboi.

15. Inainte de inventarea tiparului, publicitatea se practica prin mesageri, care strabateau ulitele marilor orase si purtau panouri cu inscrisuri sau imbiau musterii, pintr-o palnie, sa viziteze un anumit magazin.

16. Unii dintre acesti protagonisti ai activitatii promotionale isi faceau meseria chiar in fata magazinului cu pricina. Bucurestenii mai vechi isi amintesc de respectivul spectacol nostim, care nu lipsea chiar din fata unor magazine pretentioase.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#reclama comert, #bani publicitate, #bani reclame , #marketing