A plecat din Romania cu 26 de dolari si vinde in SUA companii pe sute de milioane

Luni, 12 Mai 2014, ora 12:12
8190 citiri
A plecat din Romania cu 26 de dolari si vinde in SUA companii pe sute de milioane
Foto: Tidemark

Jurnalistii americani de la Business Insider scriu povestea "demna de studiourile Disney" a unui roman care, desi a plecat din Romania cu cativa dolari in buzunare, fara a vorbi macar limba engleza, lanseaza in SUA companii de succes, una dupa alta.

Cristian Gheorghe a ajuns in SUA la inceputul anilor 1990. Romanul nu vorbea engleza si avea doar 26 de dolari in buzunare. Locuia in camine pentru tineri si lucra ca sofer de limuzina, scrie Business Insider.

El lucreaza astazi la cel de-al patru sau start-up de succes, dupa ce le-a vandut pe celelalte. Cea de-a treia firma lansata de roman, OutlookSoft,a fost cumparata de SAP in 2007, pentru aproximativ 500 de milioane de dolari.

Parcursul sau de la Romania comunista la SUA este cu adevarat remarcabil, scriu jurnalistii. In Romania, Cristian Gheorghe isi castiga existenta vanzand casete audio si a invatat putin limba engleza ascultand muzica unor trupe precum Pink Floyd.

Dupa ce a strans suficienti bani, si-a cumparat un calculator Commodore 64, pe care a dat echivalentul veniturilor sale pe un an intreg. A invatat singur sa scrie coduri software "spargand" jocuri video. Mai mult, a obtinut si o diploma in acest domeniu, care nu i-a fost insa recunoscuta si acceptata in SUA.

Forbes: Un antreprenor roman a transformat un blog de arhitectura intr-un adevarat fenomen

Ca sofer de limuzina in SUA, romanul l-a intalnit pe Andrew Saxe, cel care l-a ajutat sa-si lanseze noua cariera. Afland despre interesele lui legate de calculatoare, Saxe, care conducea atunci o companie de consultanta in domeniul software, l-a chemat la biroul sau.

Cristian Gheorghe a fost angajat la compania lui Saxe, iar cei doi au lansat impreuna o alta companie, printre primele care au lucrat cu conceptul "Big Data", desi la acea vreme nu stiau ca se numeste asa.

Compania lor a fost cumparata de Experian, iar Gheorghe a ocupat functia de director tehnic al acesteia timp de mai multi ani.

Ulterior, el a lansat un al doilea start-up, TIAN, care a fuzionat cu o alta companie, OutlookSoft. Aceasta din urma, care se ocupa cu colectarea de date pentru companii - activitate numita "business analytics", a fost achizitionata de SAP.

Romanul a ajuns, astfel, director tehnic la SAP. In urma cu patru ani, el a decis sa mai lanseze un start-up, Tidemark, care se prefigureaza a fi un nou succes.

Tidemark opereaza, de asemenea, cu date analitice, insa este un produs adaptat timpurilor moderne: functioneaza pe tablete si ruleaza in cloud. Cel mai mult atrage atentia o functie de tip Siri, care le permite oamenilor de afaceri sa creeze rapoarte preprogramate fara ajutor din partea departamentului IT, doar adresand intrebari.

La 18 luni de la lansare, compania este pe cale sa ajunga la venituri de 45 de milioane de dolari, avansand cu 300% de la an la an.

Tidemark are 45 de clienti cu cate, in medie, 180 de oameni de afaceri care folosesc acest produs.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#roman SUA companii milioane, #roman lansare companii SUA, #roman succes SUA , #oameni afaceri