Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

A trait cu un dolar pe zi, iar acum are o avere de aproape 12 miliarde - Povestea lui Elon Musk

Marti, 01 Decembrie 2015, ora 08:08
23778 citiri
A trait cu un dolar pe zi, iar acum are o avere de aproape 12 miliarde - Povestea lui Elon Musk
Foto: Hepta.ro

Inainte sa faca o avere de 11,9 miliarde de dolari ca sef al companiei auto Tesla si al firmei SpaceX, Elon Musk a trait cu un dolar pe zi.

El a luat aceasta decizie in timpul adolescentei, pentru a vedea daca are ceea ce-i trebuie pentru a deveni un antreprenor.

Elon Musk a povestit despre aceasta perioada a vietii sale intr-un interviu acordat Star Talk Radio.

Omul de afaceri a mentionat ca a decis sa vada daca poate rezista cu un buget de 30 de dolari pe luna pentru mancare.

Isi cumpara in special hot-dog si portocale, iar ocazional mai achizitiona paste si sos de rosii la borcan. A supravietuit, iar acest lucru l-a impulsionat sa-si urmeze visul, potrivit Business Insider.

"In America e usor sa traiesti. Ma gandeam ca voi locui intr-un apartament ieftin, voi avea laptopul meu si voi reusi sa supravietuiesc", a spus antreprenorul.

Si uite-asa a inceput experimentul.

Tesla lucreaza la masina cu pilot automat - cum sunt cautati inginerii

"Am reusit sa nu mor de foame, chiar daca aveam de cheltuit doar un dolar pe zi. Atunci mi-am zis ca e usor sa fac cel putin 30 de dolari pe luna, deci voi fi OK", a adaugat acesta.

Cum a ajuns Elon Musk sa fie miliardar

In prezent, lui Musk nu ii merge doar OK. Ba dimpotriva, are o avere de aproape 12 miliarde de dolari si este unul dintre cei mai importanti lideri tineri din industria IT.

Huffington Post aminteste ca s-a nascut in 1971 in Africa de Sud. Nu a avut o copilarie lipsita de griji - familia sa nu era una instarita, iar el nu s-a integrat prea bine la scoala.

Fratele sau, Kimbal, a povestit ca citea foarte multe carti inca de cand era mic, chiar si 10 ore pe zi. La inceput, Elon Musk "devora" volume SF, dar apoi a renuntat la beletristica si si-a satisfacut apetitul pentru cunoastere. Astfel, in clasa a patra el era cufundat in Enciclopedia Britannica.

La varsta de noua ani a dezvoltat o noua pasiune, dupa ce a pus mana pe primul sau calculator, un Commodore VIC-20, care avea 5 kb de memorie si un ghid de folosire pe care un utilizator obisnuit il parcurgea in sase luni. Musk l-a terminat in trei zile.

Cand a implinit 12 ani, el si-a folosit abilitatile dobandite pentru a crea un joc video numit Blastar, pe care l-a vandut unei reviste de specialitate pentru 500 de dolari (1.200 de dolari, la valoarea de azi).

Dar Elon Musk nu a simtit o conexiune reala cu tara sa natala, asa ca a decis sa plece din Africa de Sud, care nu oferea un mediu antreprenorial prea prietenos.

El a imigrat in Canada, pentru ca mama lui avea cetatenie canadiana, iar apoi s-a transferat la University of Pennsylvania din SUA in timpul facultatii. Si asa a ajuns pe Taramul Fagaduintei pentru el.

In anii studentiei, Musk s-a intrebat ce vrea sa faca cu viata sa, asa ca a intocmit o lista cu cinci lucruri despre care a realizat ca vor fi viitorul omenirii: Internetul, energia sustenabila, explorarea spatiului, inteligenta artificiala si reprogramarea codului genetic uman.

Primul succes in cariera a fost compania Zip2, pe care a infiintat-o alaturi de fratele sau, ce oferea publicitate in mediul online. Cei doi au reusit sa o vanda in 1999 companiei Compaq pentru 307 milioane de dolari.

Ulterior, el si-a investit banii castigati intr-o noua idee, anume X.com, care oferea servicii bancare online. Insa in aceeasi cladire in care era sediul firmei se afla si Confinit, ce oferea servicii similare. Intr-un final, cele doua au fuzionat si au creat PayPal, care in prezent e un gigant al platilor online.

A cumparat eBay, in 2002, cu 1,5 miliarde de dolari.

Ce face Musk in prezent

In prezent, Musk uimeste lumea cu masinile sale electrice Tesla si cu programele spatiale derulate de Space X.

Cel mai recent model auto este Model S, dotat cu pilot automat. Functia permite masinilor sa schimbe singure benzile. De asemenea, mentine automat masina pe banda sa de mers si mentine o anumita distanta fata de masina din fata, atat la viteze mari, pe autostrada, cat si pe strazile din oras.

In plus, cu ajutorul sistemului, masina poate sa gaseasca un loc de parcare si sa efectueze o parcare laterala. Autovehiculul este dotat cu camere si senzori care avertizeaza soferii privind potentiale impacturi laterale.

Cu toate acestea, unii soferi care au testat Model S au precizat ca pilotul automat e periculos si au postat pe YouTube cateva filmulete care demonstreaza acest lucru.

Masinile viitorului devin realitate: Tesla a implementat pilotul automat - ce poate sa faca

Asa ca Elon Musk a transmis ca va face cateva modificari la pilotul automat, pentru ca acesta sa poata fi activat in conditii mai stricte. De asemenea, el a mai spus ca tehnologia va fi mult mai precisa, asa ca in curand soferii ce vor conduce masinile realizate de compania sa vor avea parte de o experienta imbunatatita.

Investitie de un miliard de dolari pentru proiectul "Internet pentru toata lumea"

Pe de alta parte, in ianuarie 2015, Google si Fidelity Investments au oferit finantare in valoare de un miliard de dolari firmei Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX), start-up-ul fondat tot de Elon Musk ce se ocupa cu constructia de rachete si nave spatiale.

Cele doua companii detin acum putin sub 10% din actiunile SpaceX. Banii sunt investiti pentru dezvoltarea unor tehnologii care sa revolutioneze transportul in spatiu si fabricarea de sateliti.

SpaceX e evaluata in prezent la 10 miliarde de dolari.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#poveste Elon Musk, #poveste succes oameni afaceri, #Elon Musk afaceri , #oameni afaceri