Afaceristii romani admit existenta coruptiei, dar in curtea vecinului - studiu

Marti, 18 Iunie 2013, ora 20:09
1422 citiri
Afaceristii romani admit existenta coruptiei, dar in curtea vecinului - studiu
Foto: Ziare.com

Peste 60% dintre romani sunt de parere ca practicile de coruptie sunt intalnite pe scara larga in tara noastra, insa nu admit faptul ca astfel de lucruri s-ar putea intampla si in compania lor, potrivit studiului anual Ernst & Young, publicat marti.

Sondajul efectuat recent in 36 de tari, inclusiv in Romania, arata ca respondentii romani sunt mai optimisti in ceea ce priveste evolutia pietei locale pentru afacerea lor.

Astfel, 40% dintre ei se asteapta la o imbunatatire a conditiilor de piata in urmatoarele 12 luni, comparativ cu 27% dintre respondentii din Europa de Est, respectiv media de 32% inregistrata pentru toate cele 36 de tari din Europa, Orientul Mijlociu, India si Africa (EMEIA), se arata intr-un comunicat al companiei remis Ziare.com.

Transparency International: La coruptie, Romania se situeaza intre Italia si Bulgaria

Multe companii se confrunta cu presiunea de a reduce costurile, care este reflectata la nivelul angajatilor si managerilor prin reducerea remuneratiei lor. Astfel, 79% dintre respondentii din Romania au mentionat ca se asteapta la inghetarea salariilor, reducerea bonusurilor sau chiar la reducerea salariilor si la eliminarea completa a bonusurilor in urmatorul an, in comparatie cu 59% din totalul participantilor la studiu.

Asadar, desi respondentii romani sustin ca au o viziune optimista in ceea ce priveste imbunatatirea conditiilor de piata, acest lucru este contrazis de asteptarile lor, ceea ce indica, de fapt, o viziune pesimista.

Mita si coruptia, mai scazute in Romania decat in Europa de Est

Rezultatele studiului scot in evidenta faptul ca majoritatea romanilor contesta existenta mitei si a coruptiei in apropierea afacerilor pe care le desfasoara. Astfel, 61% dintre respondenti sunt de parere ca practicile de coruptie sunt intalnite pe scara larga in Romania, dar numai un procent de 17% considera ca firmele locale isi supraevalueaza rezultatele din situatiile financiare si doar 1% recunosc faptul ca firmele lor sunt angajate in astfel de practici.

Raport SUA: Romania are probleme cu coruptia, iar justitia este vulnerabila la influente politice (Video)

Mai mult, dintre romanii chestionati, doar 19% au indicat ca in sectorul in care firma lor isi desfasoara activitatea, mita este o practica des intalnita pentru a castiga contracte, comparativ cu o rata de raspuns de 37% inregistrata in Europa de Est.

Rezultatele studiului scot in evidenta faptul ca majoritatea respondentilor percep coruptia ca pe un fenomen raspandit pe scara larga in tarile lor, dar cand vine vorba despre existenta acestui fenomen in cadrul sectorului de afaceri in care firmele lor activeaza, perceptia lor se schimba.

Programele de prevenire a fraudei, ineficiente

Studiul arata ca majoritatea organizatiilor au definite politici anti-coruptie, iar angajatii lor considera ca exista sanctiuni clare in cazul in care aceste politici sunt incalcate. Desi majoritatea respondentilor din Romania considera ca politicile anticoruptie sunt foarte relevante pentru munca lor, unul din patru este de parere ca acestea sunt bine definite, dar nu functioneaza.

In Romania, eficacitatea programelor de conformitate este considerata a fi partial impiedicata de o lipsa perceputa de flexibilitate, intrucat numai 13% dintre respondenti considera ca politicile anti-coruptie sunt adaptate la nevoile locale.

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#coruptie Romania, #frauda Romania, #afaceri Romania, #afaceristi Romania, #mita Romania, #spaga Romania , #oameni afaceri