Carlos Slim "Cuceritorul", colosul caruia Europa nu-i poate rezista

Luni, 25 Iunie 2012, ora 07:59
4386 citiri
Carlos Slim "Cuceritorul", colosul caruia Europa nu-i poate rezista
Foto: Reuters

Austria l-a primit cu bratele deschise. Olanda, insa, a refuzat ofertele sale. Specialistii spun ca nu pentru multa vreme. Cel mai bogat om din lume, mexicanul Carlos Slim, cumpara firme profitabile in intreaga lume. Cu siguranta, America Latina nu mai e atractiva pentru el si cauta noi provocari.

Carlos Slim are mai multe supranume. I se spune "Inginerul", datorita calificarii sale universitare in domeniul tehnic. Acum poate fi, cu usurinta, numit "Cuceritorul". Miliardarul, in varsta de 74 de ani, a anuntat de curand ca a devenit unul dintre actionarii principali ai companiei austriece de telecomunicatii Telekom Austria.

Bineinteles, Slim isi permite sa cumpere actiuni oriunde isi doreste in lume. De ani bun, mexicanul conduce in clasamentul Forbes al celor mai bogati oameni de pe planeta, luandu-le fata lui Bil Gates si Warren Buffett. Averea lui Slim este estimata la 69 de miliarde de dolari.

Austria este doar una dintre opririle sale, in lupta de cucerire a Europei. Slim a inaintat si catre Olanda, unde a vrut sa cumpere mai mult de un sfert din fostul monopol olandez al telecomunicatiilor, KPN.

America Latina deja il strange, iar Europa nu-i poate rezista, comenteaza expertii de pe bursa. Slim este cunoscut pentru faptul ca cumpara ieftin firme cu probleme, pe care le vinde apoi la preturi infloritoare.

Companiile europene de telecomunicatii sunt o prada usoara pentru el, acestea fiind sub presiunea continua a bancilor, pentru a-si rambursa datoriile. Din acest punct de vedere, optiunile companiilor cu pricina nu sunt multe: unele isi reduc costurile cu infrastructura, altele fuzioneaza, iar altele vand masiv actiuni.

Cat de departe este imperiul lui?

Austria l-a "adoptat" pe miliardarul mexican de buna voie. Holdingul de stat, care este actionar majoritar la Telekom Austria, cu 28,5% din actiuni, a vandut 21% din participatia sa concernului America Movil, detinut de Carlos Slim. Noii actionari s-au angajat sa pastreze sediul firmei in Austria, participarea pe bursa din Viena, oferind si o strategie de crestere pe termen lung.

Pretul tranzactiei nu a fost facut public, dar se poate calcula daca avem in vedere ca 21 la suta din actiunile Telekom Austria erau cotate la 750 milioane de euro.

Achizitia lui Slim din Austria creste serios influenta imperiului "Cuceritorului" in Europa, in domeniul telecomunicatiilor. Asta pentru ca operatorul austriac detine participatii solide la companii telecom din Belarus, Bulgaria, Croatia, Lichtenstein, Macedonia, Serbia si Slovenia.

Bogatasul care se bucura de iubirea populara

Cel mai bogat om din lume este fiu de imigranti libanezi. Slim a facut bani in timpul revolutiei industriale mexicane, prin cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare. In ultimii 20 de ani, a creat o retea gigant de firme cu afaceri in minerit, industria asigurarilor, sectorul bancar si comercial. In Mexic, se spune ca nu trece o zi fara ca un mexican sa nu verse un peso in buzunarul lui Carlos Slim.

Cresterea adevarata a afacerilor lui Carlos Slim a inceput in 1990, cand cumpara firma mexicana de telecomunicatii Telmex, multumita relatiilor sale excelente cu Guvernul. Mai tarziu, a fondat operatorul de telefonie mobila America Movil, care are in prezent 246 milioane de clienti in America Latina, noteaza Deutsche Welle, intr-o ampla analiza.

Carlos Slim isi tine imperiul strans in jurul sau. Cei trei fii ai sai, Carlos, Marcos Antonios si Patricio, ocupa pozitii cheie in cadrul firmelor Telmex si America Movil.

Desi tarifele la telefonie mobila sunt mari, tocmai din cauza monopolului firmelor lui Slim, oamenii din tara il iubesc. Nu face parada de bogatia sa si nu participa la actiuni caritabile.

Este un mare iubitor de arta, detinand cea mai mare colectie de sculpturi Auguste Rodin din afara Frantei. Muzeul sau de arta din capitala Mexico City poarta numele regretatei sale sotii, Soumaya. 34 milioane dolari a cheltuit miliardarul pentru ridicarea acestui muzeu.

P.S. O stire de ultima ora, oferita de Bloomberg, spune ca miliaradrul Carlos Slim a putut pana la urma sa cumpere 21 la suta din actiunile gigantului olandez de telecomunicatii KPN, companie care nu a reusit sa-si convinga toti actionarii sa refuze oferta grupului America Movil.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Carlos Slim afaceri, #Carlos Slim Telekom Austria , #oameni afaceri