Cat castiga cel mai bine platiti directori executivi

Sambata, 09 Octombrie 2010, ora 12:28
2285 citiri
Cat castiga cel mai bine platiti directori executivi
Foto: Fortune

Companiile din domeniile media, tehnologie si farmaceutic isi platesc cel mai bine directorii, potrivit estimarilor companiei de cercetare Equilar.

Desi salariile nu sunt uriase, directorii executivi ai acestor companii isi castiga cea mai mare parte a veniturilor din bonusuri de performanta, dividende si alte premii in bani.

Gregory Maffei/Carol Bartz

Potrivit unui top realizat de revista Fortune, pe locul intai al celor mai bine platiti directori executivi de sex masculin se afla Gregory Maffei (foto), presedinte si director executiv al grupului Liberty Media inca din februarie 2006. Anul trecut, acesta a castigat 87,5 milioane de dolari.

Grupul detine pachete de actiuni in companii precum Time Warner, Motorola, Live Nation, AOL si Expedia, printre altele. In varsta de 49 de ani, Maffei a fost director financiar al Microsoft, intre 1997 - 2000, si director executiv al Starbucks, intre 1999 - 2006.

In schimb, femeia cel mai bine platita a castigat cu aproximativ jumatate mai putin. Astfel, directorul executiv al Yahoo, Carol Bartz, a avut venituri de 47,2 milioane de dolari in 2009.

De altfel, grupul Yahoo nu a avut un an prea bun. In ciuda eforturilor de revitalizare a afacerilor, printr-o intelegere cu Microsoft privind motoarele de cautare, actiunile sale s-au depreciat. De asemenea, recent, trei directori seniori, inclusiv seful operatiunilor din Statele Unite, si-au anuntat demisia. Mai multi analisti cred ca acest lucru s-a intamplat din cauza faptului ca nu erau de acord cu strategia lui Bartz.

Lawrence Ellison/Safra Catz

Locul al doilea in randul barbatilor este ocupat de Lawrence Ellison, co-fondator al Oracle, care a castigat de pe urma functiei sale de director executiv al companiei 70,1 milioane de dolari in 2009.

Insa, Ellison a vandut, in septembrie, actiuni in valoare de 217 milioane de dolari. Directorul Oracle a ramas, totusi, cu 1,18 miliarde de actiuni, reprezentand aproximativ 23 la suta din companie, evalutate la 32 de miliarde de dolari.

Tot din cadrul Oracle provine si femeia aflata pe locul doi, Safra Catz, presedintele companiei. De asemenea, Catz a vandut 750.000 de actiuni Oracle, la pretul de 27,1 dolari/titlu.

Fred Hassan/Carrie Cox

Fred Hassan, fost director executiv al Merck, ce a castigat 49,7 milioane de dolari in 2009, se afla pe pozitia a treia.

Hassan, a fost director executiv si presedinte al consiliului de administrare al companiei Schering-Plough din 2003 pana in 2009, cand aceasta a fuzionat cu Merck. Din octombrie 2009, Time Warner a anuntat ca Hassan a intrat in consiliul director.

In randul femeilor, locul trei este ocupat de Carrie Cox, fost presedinte al Global Pharmaceuticals, din cadrul Schering-Plough, care a castigat 23 de milioane de euro in 2009.

In luna septembrie, Cox a fost numita director executiv al companiei Humacyte, cu activitati in domeniul biotehnolgiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#salarii directori executivi, #Gregory Maffei, #Lawrence Ellison, #Carol Bartz , #oameni afaceri