Ce crede un cunoscut antreprenor roman despre promisiunile partidelor?

Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 08:43
5765 citiri
Ce crede un cunoscut antreprenor roman despre promisiunile partidelor?
Foto: Arhiva

Reducerea cotei unice si a contributiilor sociale la angajator, majorarea salariului minim sunt principalele masuri pe care mizeaza pentru castigarea alegatorilor partidele politice angajate in lupta electorala pentru legislative.

Marius Ghenea, presedinte al Fit Distribution, considera ca sunt necesare, in primul rand, solutii pentru relansarea economica si sustinerea investitiilor, in timp ce masurile propuse de toate partidele politice sunt legate, mai degraba, de campania electorala.

"Nu stiu daca exista o reteta ideala cu privire la structura impozitelor si taxelor, mult mai importanta este implementarea unor masuri reale de relansare economica si sustinerea investitiilor in Romania, atat cele directe, guvernamentale, cat si cele bazate pe fonduri europene si cele realizate de investitori privati, la orice nivel", a spus antreprenorul pentru Ziare.com.

In opinia sa, propunerile sunt specifice perioadei electorale si nu tin cont de situatia economica si sociala.

"Din pacate, cred ca in linii mari, masurile propuse de toate partidele sunt mai curand legate de campania electorala decat bazate pe niste studii reale de impact economic si social.

Mai precis, ambele forte politice importante din Romania vin acum cu promisiuni legate in principal de marirea salariilor si reducerea taxelor, stiind ca aceste promisiuni suna cel mai bine in orice campanie electorala", a afirmat Marius Ghenea.

Alianta Romania Dreapta propune reducerea cotei unice, de la 1 ianuarie 2013, la 12%, majorarea salariul minim la 850 lei si la 1.000 lei din 2015 si scaderea contributiilor la asigurarile sociale si de sanatate (CAS) la angajator cu 5 puncte procentuale, tot in 2015.

In acelasi timp, Uniunea Social Liberala vizeaza mentinerea plafonului de 16%, dar introduce cote diferentiate de 8% si 12% pentru veniturile mici, reducerea treptata, in urmatorii 4 ani, a CAS-ului datorat de angajator cu 5 puncte procentuale, concomitent cu cresterea progresiva, pana in anul 2016, a salariului minim pe economie pana la 1.200 lei.

"In ceea ce priveste cota unica, eu cred ca mentinerea sa ar fi benefica pentru Romania, deoarece o cota progresiva (de fapt regresiva, pentru ca in propunerea USL ar incepe la 16% si ar cobori in trepte pana la 8%) nu rezolva prea multe probleme ale persoanelor cu venituri mici, insa risca sa complice iarasi sistemul de impozitare si sa duca in zona subterana numeroase venituri (spre exemplu vor fi declarate doar venituri foarte mici, care sunt subiectul impozitului redus de 8% si vor fi ascunse in subteran veniturile care depasesc plafonul respectiv, oarecum ca structura unui iceberg)", a aratat Marius Ghenea.

Pe de alta parte, acesta nu crede ca o reducere a cotei unice mult sub 16% va genera interes suplimentar din partea investitorilor, desi aceasta este probabil ratiunea propunerii. "Am constatat din numeroase discutii cu investitori straini ca acestia sunt confortabili cu cota unica de 16%."

Cu privire la marirea salariului minim, riscul este acelasi, este de parere antreprenorul.

"Din nou se vor duce sume semnificative catre munca la negru, asa cum se intampla in general in aceste situatii. Sunt de acord ca este nevoie de o protectie sociala rezonabila la nivelul salariilor minime, dar ar trebui gasite solutii care sa nu stimuleze din nou munca la negru, care este in continuare o problema importanta in Romania", a precizat acesta.

Reducerea CAS combinata cu simplificarea sistemului de taxe ar putea fi benefica.

"O masura care in mod clar ar avea un efect pozitiv ar fi reducerea CAS, dar aceasta ar trebui, in opinia mea, combinata cu simplificarea sistemului taxelor sociale. Acum avem un sistem foarte complicat, cu vreo 6-7 plati diferite ale angajatului si angajatorului, in diverse conturi de trezorerie, cu toata birocratia aferenta. Ideal ar fi sa avem o singura plata, iar apoi sa se faca distribuirea sumelor catre bugetele statului.

In acest moment, statul transfera incapacitatea sa ca sistem catre angajati si angajatori, prin aceste taxe multe si mari solicitate acestora", a incheiat antreprenorul.

Samsung pregătește o nouă versiune pentru smartphone-ul Galaxy Z Fold 6
Samsung pregătește o nouă versiune pentru smartphone-ul Galaxy Z Fold 6
După lansarea recentă a modelului Galaxy Z Fold 6, există zvonuri că Samsung ar putea introduce o variantă Galaxy Z Fold 6 Ultra sau Galaxy Z Fold 6 Slim. Conform galaxyclub.nl, Samsung...
Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
Cea mai mare putere economică din Europa este lovită de criză, dar și cei peste 800.000 de români care trăiesc în această țară occidentală. Ea a fost singurul stat din grupul G7 care a...
#masuri economice campanie partide, #reducere cota unica, #majorare salarii , #oameni afaceri
  1. Samsung pregătește o nouă versiune pentru smartphone-ul Galaxy Z Fold 6
  2. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
  3. Companii mari din tehnologie, inclusiv Apple, acuzate că au antrenat modele AI folosind clipuri YouTube fără consimțământ
  4. Samsung aduce suport Live Translate pentru apeluri de voce și mesaje pentru majoritatea aplicațiilor de mesagerie
  5. Actualizarea One UI 7 ar putea aduce un alt design pentru telefoanele Android
  6. Spotify se îndreaptă spre o rețea de socializare. Ce funcții noi au făcut ca platforma de ascultat muzică să devină mai mult de atât
  7. Call of Duty: Black Ops 6 va fi disponibil în curând. Cum puteți accesa versiunea beta
  8. Descoperire revoluționară: o posibilă peșteră pe lună ar putea fi folosită drept bază umană de cercetare
  9. Impozitul pe venit nu va ajunge la 16% în 2025 și nici TVA-ul nu va crește, spune ministrul Finanțelor. "Nu s-au purtat niciun fel de discuţii"
  10. Cât mai poate rezista sistemul energetic din România pe fondul caniculei extreme. Efectele devastatoare pe care le-ar putea avea o pană generalizată de curent