Cel mai bine platit CEO femeie din America s-a nascut barbat

Autor: Ana Ilie
Luni, 08 Septembrie 2014, ora 15:39
6445 citiri
Cel mai bine platit CEO femeie din America s-a nascut barbat

Martine Rothblatt, cel mai bine platit CEO femeie din America, s-a nascut barbat.

Situatia Martinei este cu atat mai speciala cu cat doar 5% din companiile din clasamentul Fortune 500 sunt conduse de femei. Nivelul salariilor pentru CEO femei este in urma directorilor executivi barbati cam cu 1,6 milioane de dolari. Pe o lista cu 200 cei mai bine platiti CEO din America, numai 11 sunt femei, scrie New York Magzine, intr-un amplu articol care povesteste in detaliu viata Martinei si incearca sa demonstreze ca nu schimbarea de gen o defineste.

Din aceste 11 femei, cel mai bine platita este Martine Rothblatt, in varsta de 59 de ani, fondatoare a United Therapeutics, o companie farmaceutica.

Martine a facut avere mai intai ca fondatoare a Sirius Radio, un domeniu in care a patruns ca avocat specializat in dreptul spatiului.

Extraordinar la ascensiunea Martinei, care a castigat numai anul trecut 38 de milioane de dolari, este ca s-a nascut barbat. Pentru ea, genul conteaza suficient cat sa doreasca operatia de schimbare de sex, dar nu cat sa conteze in ce fel o definesc oamenii. E casatorita cu Bina Aspen de 33 de ani, de cand era inca barbat, si au impreuna patru copii.

Bina a ramas cu ea si dupa ce i-a marturisit ca e femeie in interiorul sau si vrea sa se transforme si fizic intr-o femeie, si se defineste nu ca fiind lesbiana sau altfel, ci "Martine-sexuala", adica singura persoana cu care doreste sa faca sex este sotia sa.

La randul sau, Martine nu se defineste ca "trans-gender". Dupa o perioada feminina, cu bucle si ruj, a ajuns la un stil androgin, cu costume barbatesti si fara bijuterii, si se identifica drept "trans", pentru ca acest termen transmite calatoria pe care a facut-o de-a lungul existentei, spargand barierele.

Povestea barbatului indragostit

Nascuta Martin Rothblatt intr-o familie de evrei din San Diego, in copilarie a fost influentata de literatura SF si a renuntat la facultate pentru ca dorea sa vada lumea. O experienta dezamagitoare in insulele Seychelle i-a trasat viitorii ani, dupa o vizita la o baza NASA pentru urmarirea satelitilor.

"Mi se parea ca inginerul de sateliti reunea toata lumea, ca si cum era centrul lumii" - asa ca Martin s-a intors la UCLA si si-a luat diploma in dreptul spatiului.

Martin s-a intalnit cu Bina la un eveniment in Hollywood in 1979 si de-atunci sunt nedespartiti. In pofida diferentelor dintre ei, aveau si asemanari, mai ales ca fiecare avea un copil dintr-o legatura anterioara. Martin l-a infiat pe al Binei si Bina pe al lui, dupa ce s-au casatorit, si impreuna au mai avut doi copii.

In 1983, Martin a demisionat de la firma de avocatura unde lucra si mai intai a lansat Geostar, sistem de navigatie pentru masini, apoi Sirius. In acele timpuri, Martin isi imagina o lume in care antene satelit minuscule atasate la masini si chiar la alti sateliti pot fi programate sa zboare in asa fel incat un sofer sa parcurga distante mari fara a pierde semnalul radio.

Deodata s-a simtit femeie

Bina a fost luata prin surprindere cand, la inceputul anilor '90, sotul ei a anuntat-o ca vrea sa devina femeie si Martine sustine ca a amanat discutia pana cand s-a convins ca ea nu o va parasi. "Te iubesc pentru sufletul tau, nu pentru pielea ta", i-a spus Bina, care intr-adevar nu l-a parasit.

Martin a inceput tranzitia, cu ore de psihoterapie si hormoni, a inceput sa se imbrace in femeie in fata unui numar tot mai mare de cunostinte. Copiii au ajuns sa inteleaga, in cele din urma, de ce, daca genul nu te defineste, te inhami la un proces atat de dureros si pentru tine si pentru ceilalti.

A doua etapa profesionala definitorie a lui Martin/Martine a venit in 1991, cand Jenesis, fiica cea mai tanara a cuplului, a fost diagnosticata cu hipertensiune arteriala pulmonara, o boala rara si fatala, pentru care nu exista tratament.

Jenesis a fost cea care i-a sugerat tatalui sau sa gaseasca un tratament. Dupa cercetari intensive, acesta si-a vandut o parte din actiunile Sirius si a creat o fundatie pentru vindecarea bolii. Mai mult, in 1996 a gasit un specialist pensionat de la compania care urma sa devina Glaxo, care i-a spus ca ar exista un medicament, insa nimeni nu este interesat sa il produca, intrucat boala este relativ rara.

Martine a creat o noua companie farmaceutica si l-a cooptat pe specialist. Planul era de a obtine licenta pentru medicament, sa gaseasca investitori si sa obtina aprobarea de la autoritatea americana din domeniul medicamentelor.

Martine a strans bani cu usurinta de la prieteni si United Therapeutics a intrat pe bursa in 1999. La sfarsitul acelui an, Martine a obtinut aprobarea pentru medicamentul sub forma de pastila, iar costul actiunilor UT a crescut accelerat.

Cu toate ca boala de care sufera Jenesis nu se vindeca, cu ajutorul pastilei produse de tatal sau si alte medicamente, aceasta are acum 30 de ani si lucreaza pentru tatal sau.

Martine si Bina au creat si o organizatie, Terasem, dedicata obtinerii nemuririi si "cyber-constiintei", prin criogenie si Inteligenta Artificiala (IA). Dezvoltand aceste idei, Martine a construit prima "clona mentala" a sotiei sale, Bina, un robot.

Robotul Bina48 a fost comandat in 2010 de la compania Hanson Robotics si seamana cu Bina la varsta de 48 de ani. Robotul, care este compus doar din cap si umeri, are in memorie 20 de ore de interviu cu Bina, este familiarizat cu preferintele muzicale si cinematografice ale Binei, este programat sa aiba ticurile verbale ale Binei.

Bineinteles, Bina48 este la ani-lumina distanta de varianta reala si de mintea acesteia.

Cuplul promoveaza aceasta viziune si printr-o "trans religie", Terasem, devotata "respectarii dezvoltarii fara sacrificarea unitatii". Cele patru premise ale Terasem sunt: (1) Viata are un scop. (2) Moartea este optionala. (3) Dumnezeu este tehnologie. (4) Dragostea este esentiala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#CEO America transgender, #Martine Rothblatt CEO , #oameni afaceri