Cele mai bogate zece femei din lume - vezi cum si-au dobandit averile

Duminica, 13 Martie 2011, ora 17:45
7546 citiri
Cele mai bogate zece femei din lume - vezi cum si-au dobandit averile

Faptul ca traim intr-o lume condusa de barbati pare sa fie adevarat daca ne uitam la topurile celor mai bogati oameni de pe glob. Exista 1.210 miliardari in lume, insa doar 20 dintre acestia sunt femei.

Aceste doamne puternice detin impreuna o avere de 232 de miliarde de dolari. Insa, daca majoritatea si-au mostenit imperiile financiare, doar una singura ajunsa in top 20 a pornit de la zero. Iata care sunt primele 10 cele mai bogate femei din lume.

Forbes: Patriciu si Timis, singurii romani din topul miliardarilor lumii

Christy Walton - 26,5 miliarde de dolari

In varsta de 56 de ani, vaduva lui John Walton si-a mostenit averea dupa ce acesta a murit intr-un accident de avion in 2005. Repetand performanta din 2010 de a intra in topul Forbes al miliardarilor, ea a urcat chiar mai sus, datorita ultimei investitii a sotului ei in First Solar, unde actiunile au urcat cu 500% din 2006.

Insa grosul vine tot de la Wal-Mart, lantul de magazine fondat de socrul sau, Sam Walton, si fratele sau James, in 1962. Christy Walton se implica si in numeroase actiuni caritabile, "investind" in muzee, educatie si gradinaritul organic.

Liliane Bettencourt - 23,5 miliarde de dolari

Ajunsa acum la 88 de ani, cea mai bogata femeie a Frantei si-a castigat averea din frumusete, ea mostenind de la tatal ei una dintre cele mai mari firme de cosmetice din lume - L'Oreal.

Ea a devenit subiectul unui mare scandal cand fiica sa a depus mai multe plangeri in 2008 pentru a fi investigat modul in care mama Liliane a facut cadouri de un miliard de dolari lui Francois-Marie Banier, un cunoscut artist ce s-a remarcat in fotografie si pictura.

Fiica sustinea ca Banier a profitat de mama sa, care trecea printr-o perioada dificila dupa ce isi pierduse sotul in 2007. Razboiul dintre mama si fiica s-a terminat, insa, anul trecut in decembrie, aceasta renuntand la procese.

Alice Walton - 21,2 miliarde de dolari

O alta mostenitoare a lantului Wal-Mart este Alice Walton. Ea este fiica fondatorului Wal-Mart, Sam Walton, care a deschis lantul de magazine in 1962 alaturi de fratele sau, James. Astazi, Wal-Mart are vanzari de 405 miliarde de dolari pe an.

Iris Fontbona - 19,2 miliarde de dolari

A doua sotie si acum vaduva miliardarului Andronico Luksici, care a murit de cancer in 2005, a mostenit una dintre cele mai mari mine de cupru din lume - Antofagasta. Fiul sau, Jean Paul, este directorul Antofagasta.

De asemenea, familia detine actiuni la Quinenco si Plava Laguna, un lant de hoteluri de pe plajele Croatiei.

Susanne Klatten - 14,6 miliarde

La doar 48 de ani, Klatten detine o avere de aproape 15 miliarde de dolari dupa ce a mostenit o bucata considerabila din actiunile BMW de la tatal sau, Herbet Quandt, care a salvat gigantul auto de la faliment la inceputul anilor 1960.

Scolita sa fie un bun economist, detinatoare a unui MBA, Klatten a mai mostenit si 50% din compania Altana pe care o conduce cu o mana de fier, hotarand chiar delistarea ei de pe bursa.

Mai detine actiuni la parcul eolian Norex AG, producatorul SGL si Geohumus, o companie ce dezvolta un tip de apa imbunatatita folosita in agricultura.

Birgit Rausing - 14 miliarde de dolari

Dupa moartea sotului ei Gad Rausing in 2000, Birgit, acum in varsta de 87 de ani, a mostenit, impreuna cu cei trei copii ai sai, gigantul Tetra Laval. Compania a fost fondata de socrul sau in 1944, ajungand sa revolutioneze modul de ambalare pentru multe produse, cum ar fi laptele si sucul.

Astazi, compania are 31.000 de angajati in 165 de tari. Toti cei trei copii ai sai fac parte din boardul de conducere al firmei.

Anne Cox Chambers - 13,4 miliarde de dolari

Fiica fondatorului Cox Entreprises, James M. Cox, Anne, in varsta de 91 de ani, a mostenit gigantul care detine o companie de cablu, 17 ziare, 15 statii TV, 86 de statii radio, Manheim Auctions (dealer auto) si AutoTrader.com. Averea sa a crescut cu 3 miliarde de dolari in ultimul an.

Savitri Jindal - 13,2 miliarde

Savitri este directorul O.P. Jindal Group, firma fondata de sotul ei Om Prakash Jindal, care a murit intr-un accident de elicopter in 2005. In realitate, cei patru fii ai sai conduc afacerea.

Abigail Johnsos - 11,3 miliarde de dolari

Tatal ei conduce Fidelity Investments, cel mai mare fond mutual din America. Firma a dezvoltat de asemenea afaceri in brokeraj si imobiliare.

Abby, in varsta de 49 de ani, conduce mai multe divizii din companie, zvonurile dand-o drept succesoarea tatalui sau la conducerea companiei.

Jacquieline Mars - 10 miliarde de dolari

Criza a demonstrat ca exista si produse ce au un scut natural antirecesiune - ciocolata si mancarea pentru animale. Compania s-a largit de curand prin achizitionarea Wrigley in 2008 pentru 23 de miliarde de dolari.

Fondata de bunicul lui Jacquieline, Frank Mars, in 1911, cand a inceput pentru prima data sa "fabrice" batoane de ciocolata in propria bucatarie, compania are acum vanzari de peste 30 de miliarde de dolari pe an.

Tatal sau, Forrest, a inventat delicioasele M&M-uri. Jacquieline este deja a treia generatie care conduce compania.

Citeste si:
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Târgul de Crăciun din București a pornit într-o nouă ediție, după ce anul trecut acesta a fost anulat din cauza restricțiilor pandemice. Spre deosebire de anii anteriori, bucureștenii...
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 80 la sută dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei şi că pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2022 la 1.000 de...
Comentarii
culita2003
rank 1
baietiiiiii!!!
tr2006
rank 5
Francois-Marie Banier, o cunoscuta artista ce s-a remarcat in fotografie si pictura.