Cine a supravietuit crizei si unde investesc oamenii de afaceri romani (Infografic)

Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 14:41
3107 citiri
Cine a supravietuit crizei si unde investesc oamenii de afaceri romani (Infografic)
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania are, in mod oficial, peste 580.000 de oameni de afaceri care isi investesc banii in peste 600.000 de societati pe actiuni.

Expertii de la KeysFin au analizat datele de la Registrul Comertului si Ministerul Finantelor, in dorinta de a realiza un portret al romanului care face afaceri in 2015, arata un comunicat remis Ziare.com.

Astfel, cei mai multi oameni de afaceri din Romania, care detin calitatea de actionar la o societate si au minimum 25% din actiuni, sunt barbati (373.798) in timp ce femeile sunt 240.960.

Barbatii au varsta medie de 44,6 ani, iar femeile de 44 de ani.

Ce vor oamenii de afaceri de la Guvernul Ciolos si ce riscuri exista

Unde investesc

In ce domenii investesc supravietuitorii crizei? Potrivit datelor KeysFin, vedeta economiei romanesti ramane, in continuare, comertul care, alaturi de servicii, atrage 207.033 actionari. In topul investitiilor urmeaza activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (66.404 actionari), constructiile (57.760 actionari), industria prelucratoare (51.792 actionari) si cea de transport si depozitare (47.499 actionari).

"Datele vin sa confirme interesul tot mai mare al investitorilor pentru domenii precum constructiile, dovada boom-ul resimtit mai ales in Capitala si Ilfov sau serviciile, acolo unde, odata cu dezghetarea business-ului post-criza, a crescut semnificativ volumul de tranzactii. Comertul ramane, bineinteles in prim-plan, exploatand la maximum revenirea apetitului romanilor pentru cumparaturi", spun analistii de la KeysFin care remarca, in acest context, un fenomen economic datator de sperante pentru 2016.

"Asistam la o dezghetare a relatiilor comerciale, bazata pe cresterea sentimentului de incredere in economie. Oamenii si firmele incep sa cheltuie mai mult decat sa tina deoparte, semn ca teama de un viitor nesigur s-a diminuat. Asa se explica si perspectivele excelente din retailul romanesc din perioada sarbatorilor de Iarna", au mai spus expertii KeysFin.

Cele 10 "porunci" ale fiscalitatii, dupa care se vor face afaceri in Romania in 2016

Diferente in functie de varsta

Un alt fapt interesant, care a reiesit din analiza datelor privind actionarii firmelor din Romania, se refera la apetitul investitorilor, in functie de varsta.

Statistica KeysFin arata, astfel, ca cei mai experimentati sunt implicati in domenii precum industria extractiva si prelucratoare, unde majoritatea actionarilor au varsta medie de 48 de ani. La fel si in sanatate si educatie (profesori si medici), in timp ce serviciile administrative sunt asigurate de actionari cu varsta medie de 47 de ani.

La polul opus se afla sectorul comunicatiilor si informatiilor (IT&C), productia de bunuri si servicii si activitatile de spectacole culturale si recreative, unde varsta medie este de 40 de ani.

Romania, tara firmelor fantoma: Cum sa faci afaceri de milioane fara niciun salariat

"Datele reprezinta, bineinteles, o privire de ansamblu. Am identificat in datele statistice persoane care sunt actionare la societati de la varste fragede, 12-13 ani, dar si la varsta senectutii, 89-90 de ani.

In general, tinerii sunt interesati de business-urile dinamice si inovative, precum comert, comunicatii, mass-media, cultural, educatie si servicii, in timp ce oamenii de afaceri mai in varsta opteaza pentru cele cu un grad mai asezat, ce necesita specializare si experienta, de la constructii la sectorul extractiv, medicina etc.", explica analistii de la KeysFin.

Sursa: KeysFin

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Moneda naţională s-a depreciat marţi, 22 aprilie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere cu 0,04 bani (+0,01%) faţă de...
#profil oameni afaceri romani, #oameni afaceri romani , #oameni afaceri