Au reusit in afaceri: "Doamna Feteasca Neagra" sau cum reuseste o femeie intr-o lume a barbatilor

Marti, 29 Iulie 2014, ora 08:03
25038 citiri
Au reusit in afaceri: "Doamna Feteasca Neagra" sau cum reuseste o femeie intr-o lume a barbatilor

Proprietar de domeniu viticol, de crama si, totodata, creatoare a vinurilor care ii poarta numele, Aurelia Visinescu este cea mai cunoscuta femeie oenolog de la noi din tara.

In 20 de ani de activitate a reinventat un soi de vin, a obtinut medalii si premii prestigioase, iar vinurile sale de pe Domeniile Sahateni ajung in intreaga lumea.

Aurelia Visinescu sau "Doamna Feteasca Neagra", asa cum este supranumita, a stat de vorba cu Ziare.com despre cum a reusit intr-o lume a barbatilor, cum si-a transformat pasiunea in business si care e locul Romaniei intre marii producatori de vinuri din lume.

Aurelia Visinescu a urmat Facultatea de Horticultura, dar nu avea in plan o cariera in domeniul vinului, visa sa cultive flori. "Odata ce am atins vinul, m-a fascinat si am transformat entuziasmul pentru cunoasterea vinului si a povestii din spatele lui intr-o pasiune pe care mi-o cultiv in continuare. In prezent, lucrez in acest domeniu de mai bine de 20 de ani, este ceea ce stiu si imi place sa fac", spune "Doamna Feteasca Neagra".

Povestea Domeniilor Sahateni

Domeniile Sahateni au luat nastere in 2003, cand impreuna cu asociatul sau, Steve Cacenco, Aurelia Visinescu a hotarat sa isi transforme pasiunea in business.

"Am ales lucul potrivit, am accesat fonduri europene pentru construirea cramei si in paralel am achizitionat terenuri cu vita de vie de la proprietarii privati. Am accesat in continuare fonduri europene pentru dezvoltare si modernizarea plantatiilor, investitiile totale ridicandu-se la peste 5 milioane de euro.

Momente mai dificile au fost si sunt convinsa ca vor mai urma - in 2010 de exemplu am pierdut intreaga recolta ca urmare a temperaturilor foarte scazute din timpul iernii - dar am invatat sa privesc intotdeauna partea plina a paharului, sa privesc inainte si sa gasesc solutii mai degraba decat sa imi plang de mila", povesteste Aurelia Visinescu pentru Ziare.com.

Daca ar fi sa o ia de la inceput, ar face tot vin si cu siguranta tot in Dealu Mare. "Am invatat insa multe in ultimii 6-7 ani, inteleg mult mai bine partea de vanzare si marketing. As face ceva mici ajustari".

Aurelia Visinescu e cunoscuta drept "Doamna Feteasca Neagra", dar povestea din spatele "reinventarii" vinului nu este spectaculoasa, spune ea.

"Nu am facut nimic spectaculos, a fost doar o abordare diferita a stilului de vin.

Cu alte cuvinte am facut o Feteasca Neagra vinificata aproape de sec (pe vremea aceea, era in 1998, Feteasca Neagra era cel mai des intalnita demidulce sau dulce, rareori demiseaca) pe care am maturat-o in butoaie noi de 225 litri din stejar romanesc timp de 10 luni. Aromele de maturare, vanilia imprumutata din lemnul de stejar, dar si aromele primare ale soiului au fost foarte apreciate si bine primite de consumator. Si eu m-am bucurat de recunoasterea primului sosit", marturiseste Aurelia Visinescu.

Aceasta nu crede ca putem vorbi despre un anumit public adresat unui anumit soi, pentru ca optiunile oenologului sunt foarte mari. "De exemplu se poate face chiar si vin alb din struguri negri, adica din Feteasca Neagra", subliniaza Aurelia Visinescu.

Simtul gustului nu este un dat de la mama-natura

Daca nu sunt probleme de sanatate, Aurelia Visinescu este de parere ca fiecare simt si gust se poate educa: "Desigur fiecare dintre noi avem anumite sensibilitati mai mult sau mai putin accentuate pentru anumite mirosuri de care trebuie sa fim constienti. Orice simt se poate educa prin exercitiu continuu, adica prin degustare si memorare a mirosului/gustului".

Locul Romaniei intre marii producatori de vinuri din lume

Ea nu are un vin preferat, dar in principiu ii place vinul rosu. "Cel mai potrivit vin este cel care iti place, iar dispozitia pentru un vin sau un altul poate sa fie diferita. Apreciez un rose sau un vin alb rece intr-o seara calduroasa, dar pot sa beau si un pahar de vin rosu daca mancarea il cere", explica oenologul.

"Romania este un producator important de vinuri la nivel mondial insa 95% din productie este consumata in tara. Intrucat imaginea Romaniei nu este una foarte buna, din pacate, avem de suferit si la capitorul export.

Mai mult decat atat, desi Romania este in top 10 producatori de vin europeni (pe locul 7), tari cum sunt Italia sau Franta se bucura de o istorie mai lunga pe pietele externe, au branduri consacrate si notorietate mare ca producatori de vin. Mi-as dori sa reusim (si aici ma refer la toti producatorii de vin din Romania) sa punem tara noastra pe harta vinului de calitate", mentioneaza Aurelia Visinescu.

Exista prejudecata ca este mai greu de produs un vin de calitate din soiurile autohtone decat din cele internationale, insa oenologul nu crede ca este o realitate general valabila: "Desigur, pentru soiurile autohtone trebuie sa fim noi mai creativi si sa reusim sa scoatem ce este mai bun din ceea ce natura ne da".

O femeie intr-o lume a barbatilor

Cum este privita o femeie ca expert oenolog? Atunci cand se discuta despre domeniul vinurilor, spune Aurelia Visinescu, nu este vorba de femei si de barbati, ci de specialisti.

"De obicei, se discuta despre diferentele intre barbati si femei in anumite meserii prin prisma faptului ca femeile sunt si mame si au responabilitati familiale de neinlocuit de cele mai multe ori. Din punctul meu de vedere, atunci cand vorbim de profesionisti, nu este cazul sa facem diferente intre femei si barbati. Meseria de oenolog poate fi practicata cu succes atat de barbati cat si de femei, iar eu nu am fost discriminata niciodata", puncteaza "Doamna Feteasca Neagra".

Orice start-up, adauga aceasta, implica multa munca si efort sustinut, indiferent daca este inceput de o femeie sau de un barbat: "Un leader care isi doreste performanta se impune printr-o serie de calitati care tin de natura umana, de specializare, obiective, teluri, ambitii personale etc. Personal, pot spune ca nu am fost discriminata, dar nici nu am primit avantaje pentru ca sunt femeie si activez intr-un domeniu unde sunt cu precadere barbati".

Pe viitor isi doreste, desigur, ca afacerea sa creasca. "Ne-am propus la inceputul acestui an sa depasim cu 30% valorile vanzarilor de anul trecut. Avem planuri de consolidare a distributiei in retail, extinderea din punct de vedere teritorial si numeric in HoReCa, dar si cresterea exporturilor. In ceea ce priveste vinurile pe care le fac la Sahateni, planurile mele sunt sa cresc calitatea vinurilor de la an la an", ne-a mai spus Aurelia Visinescu.

In ceea ce priveste tinerii antreprenori, la inceput de drum, Aurelia Visinescu este de parere ca oamenii de afaceri la inceput de drum trebuie sa fie foarte atenti la cheltuieli si la planul de afaceri pe care si-l construiesc.

"Incurajez oamenii sa activeze in domeniul care le place si daca au ocazia sa faca o afacere din ceea ce ii pasioneaza, atunci cu siguranta vor avea si succes. Antreprenorii la inceput de drum trebuie sa fie foarte atenti la cheltuieli si la planul de afaceri pe care si-l construiesc. Se poate intampla de multe ori sa apara cheltuieli neprevazute sau sa intampine anumite probleme pe parcurs in drumul produsului catre consumator. Ar trebui sa aiba rabdare, sa invete sa gestioneze corect situatiile si sa nu se lase coplesiti de dificultatea drumului", sustine expertul.

Nu e usor sa definesti succesul sau sa-l cuprinzi intr-o reteta cu proportii perfecte de sansa, oportunitati si realizari. Exista totusi printre noi acei oameni care au reusit sa transforme o idee nascuta din pasiune si dorinta de mai bine intr-o afacere care nu aduce doar profit, ci si implinire.

Marturie stau povestile pe care le impartasim cu voi, in campania "Au reusit in afaceri".

CONTACTEAZA-NE pe adresa de mail aureusitinafaceri@ziare.com si VOM SCRIE despre pasiunea, perseverenta, curajul care au dus la AFACEREA TA de succes.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Aurelia Visinescu feteasca neagra, #Aurelia Visinescu oenolog , #oameni afaceri