Camelia Sucu: Politicul trebuie sa dea mana cu privatul - Interviu

Luni, 14 Mai 2012, ora 07:38
3871 citiri
Camelia Sucu: Politicul trebuie sa dea mana cu privatul - Interviu
Foto: Arhiva

Mediul de afaceri din Romania are nevoie de sprijin din partea politicului pentru a putea stimula investitiile. In acelasi timp, pentru ca investitiile sa mearga este nevoie de stabilitate si de normalitate. Politicul trebuie sa dea mana cu privatul, afirma Camelia Sucu.

De profesie medic, Camelia Sucu detine retailerul de mobilier high end Class Living si este interesata de investitii in domeniul agriculturii, fiind din 2010 proprietara "Pietei de Gros " din Capitala.

De ce are nevoie in acest moment mediul privat? Ce asteptari aveti de la noua conducere politica?

Trebuie sa se faca odata o punte de legatura intre mediul de investitii si cel legislativ, sa nu mai existe aceasta dorinta de a creste electoral si sa avem toti acelasi obiectiv: de a face din Romania o tara prospera. Suntem foarte multi investitori romani in Romania, dar si foarte multi investitori din afara tarii care isi doresc sa creeze locuri de munca. Dar investitorul nu investeste fara sa aiba profit, el isi face un plan pe cativa ani, stie ca in cativa ani aceasta investitie trebuie sa isi urmeze cursul, a creat locuri de munca si participa la consum.

Nu doresc lucruri nerealizabile. Doresc in primul rand ca la fiecare negociere, pentru fiecare minister, pentru fiecare problema a tarii, acel negociator sa nu uite niciodata ca e roman. Imi doresc de la legislativ sa puna inaintea intereselor electorale interesele de roman. Pentru ca atunci cand pleaca din administratie, din minister, din Parlament, el tot roman este. Sa nu uite ca vrea sa traiasca intr-o tara prospera.

Reducerea taxei pe valoare adaugata revine in discutie. Ce parere aveti despre acest subiect?

Asteptam de atatia ani de la stat sa nu se mai puna permanent taxe peste taxe, si nu ma refer numai la mediul de business. Toti platim un TVA de 24% pe alimente, am ajuns la un moment in care simtim ca nu se mai poate. Romania este singura tara din Europa care are TVA de 24% la alimente. Sa ne uitam la Bulgaria, sa nu ne comparam cu SUA sau Bulgaria, la fiscalitatea motivationala pentru investitii pe care o practica. Bulgarii, in loc sa puna foarte multe taxe pe un numar mic de oameni, maresc baza de impozitare, atrag mult mai multi investitori si iau de la ei 10%. Ce este mai eficient: sa iei 10% de la 25.000 de oameni sau sa iei 20% de la 100?

De cand am intrat in agricultura incercam sa vedem de ce nu functioneaza bine nici productia interna, dar nici importurile. Am vazut care sunt problemele oamenilor. Actionand mental ca medic, m-am uitat la cauza. De cativa ani de zile, pentru mine si foarte multi din industria alimentara, si producatori si importatori, oameni care factureaza, cauza problemelor este acest TVA foarte mare. Daca initial nu putem sa scadem la tot, hai sa avem un TVA diferentiat pe alimente. Refuz sa cred ca Fondul Monetar International nu a inteles aceasta problema corect. Si chiar daca este asa, cel care negociaza cu FMI este roman si el trebuie sa stie mai bine ce trebuie sa faca pentru Romania.

De ce agricultura?

Avem multi someri, iar de partea cealalta avem foarte multe domenii in care putem sa angajam oameni. Agricultura este un domeniu ideal de repornire a economiei. Sunt foarte multi romani care muncesc in agricultura altor tari. Ar trebui sa munceasca aici. Trebuie un program, un proiect si cu stimulare sa ii ajutam pe oameni sa produca pamantul lor.

Cum s-a schimbat activitatea dumneavoastra in anii crizei economice si financiare?

Am schimbat meseria de medic, pe care o iubesc in continuare, cu un domeniu care a fost o aventura si frumoasa si grea. Am crescut, am invatat foarte mult, dar in ultimii patru ani am muncit mult mai mult. Am investit in Romania tot ce am castigat din vanzarea actiunilor de la Mobexpert. Si imi doresc in continuare sa investesc tot in Romania, nu doar pentru ca sunt romanca si aceasta e casa mea, ci pentru ca e un mediu oportun pentru investitii si vreau sa conving cat mai multi investitori sa vina in Romania.

Dar daca mediul legislativ ofera doar instabilitate si fiscalitate mare, sincer nu am cu ce sa le dovedesc investitorilor romani ca noi suntem o tara interesanta din punct de vedere al investitiilor.

Ca om din mediu de afaceri nu mi-am dorit niciodata atat de multe schimbari pe parcursul altor ani, pentru ca instabilitatea politica suprapusa cu criza economica internationala nu reprezinta un mediu propice.

In continuare sper, dar sper facand. De la fiecare schimbare nu am avut nicio problema sa bat la usa ministerele care ma intereseaza pe mine. 'Domnul, eu am un proiect si vreau sa il fac, eu dau atatea locuri de munca.' Si insist pana cand reusesc.

Cand ajung de multe ori seara acasa, ca o persoana care munceste, dar are si datorii sociale, evenimente, nu reusesc sa adorm mai devreme de 12-1.00 noaptea din cauza oboselii. Nu e doar cazul meu. Atat femei, cat si barbati din mediul de afaceri sunt foarte munciti in ultima perioada si parca fara foarte multe rezultate.

De ce avem nevoie de investitii din afara?

Din doua motive: sunt bani multi in afara tarii care asteapta sa fie investiti; vrem sau nu vrem sa recunoastem, noi nu avem strategii si know-how in toate domeniile atat de avansate precum au alte tari. Pentru ca am intrat intr-un regim de economie de piata in 1990, concurand cu multi care erau deja in aceasta competitie de zeci de ani. Noi inca nu am reusit sa acumulam tot ce au acumulat acei oameni inaintea noastra. Atunci hai sa ne imprietenim cu ei, sa-i chemam la noi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#oameni afaceri Romania, #investitii Romania, #reducere tva alimente , #oameni afaceri
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Ba mai bine sa ia mana de pe privat, ca-i ajunge restu'!